Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτελέσματα και εταιρικά νέα στο επίκεντρο

Ο ενδογενής χαρακτήρας της διόρθωσης στη Σοφοκλέους δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ακόμη και για την βραχυπρόθεσμη τάση. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της αποχώρησης συγκεκριμένων αντισταθμιστικών-βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, η αγορά επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα (σήμερα ανακοινώνουν Eurobank και Marfin) και τις εξελίξεις από το μέτωπο επιμέρους εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καθαρά ενδογενή και μόνο θεωρούνται τα αίτια και οι αφορμές της διήμερης διόρθωσης στη Σοφοκλέους. Μια εμφανής προσπάθεια αποθέρμανσης και αποσυμπίεσης με ολίγη... θεωρία περί φημών και φημολογίας, σε μια φάση που τα ξένα χρηματιστήρια οδηγούνταν στην καταγραφή υψηλών και υψηλότερων τιμών.

Παίρνοντας ως ερέθισμα την ιδιαίτερα αιρετική όσο και επίκαιρη συνάμα προσέγγιση του συναδέλφου (Ιεροκλή Καπογιάννη) που αναφέρεται στο... κοινό μυστικό της αγοράς μας, θα προχωρήσουμε λίγο παραπέρα.

Αφορά στην ανεξέλεγκτη, κατά την προσωπική εκτίμησή μας, δράση και δραστηριότητα ορισμένων διαχειριστών ξένων αντισταθμιστικών-επιθετικών χαρτοφυλακίων, στην παρουσία των οποίων αποδίδεται εν πολλοίς η τελευταία... τούμπα σε ΤΤ και ΟΤΕ.

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως η επιχείρηση ”μόχλευσης” στη μετοχή του ΤΤ στήθηκε από συγκεκριμένους διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων με αφορμή την τελευταία έκθεση-ανάλυση της Morgan Stanley για το Ταμιευτήριο.

Αποτελεί επίσης κοινό μυστικό πως σημαντική ρευστότητα τοποθετήθηκε βραχυπρόθεσμα στην προοπτική της άμεσης διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού του ΤΤ αλλά και του ενδεχόμενου στρατηγικής συμφωνίας ή διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού του ΟΤΕ σε ξένους, σε δεύτερο χρόνο.

Αναμφίβολα η P&K θέτει το ζήτημα όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση στην ”στήριξη” από τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Από αυτή την άποψη αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μεγέθη χρήσης 2006 των ομίλων Eurobank και Marfin.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, καθ’ ότι επιμένουμε πως η ώρα της ουσιαστικής διόρθωσης δεν έχει σημάνει ακόμη, πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες που συντελούνται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Εκ των πραγμάτων θεωρούμε πως παρά την υπερτίμησή της, η Forthnet μπορεί να αποτελεί μεσοπρόθεσμα ενδιαφέρον ”στοίχημα”.

Βραχυπρόθεσμα παρουσιάζει ενδιαφέρον -κατά την εκτίμησή μας- η προσπάθεια του ομίλου Ελληνικής Τεχνοδομικής να προχωρήσει σε μια επιχειρηματική κίνηση αλλά με τους όρους και τη χρηματιστηριακή αξία που αυτός επιθυμεί και όχι αυτήν που προσπαθούν να επιβάλουν οι φερόμενοι ως αγοραστές.

Από τον ίδιο κλάδο, χρήζει αναπαραγωγής η αναφορά της στήλης ”Η αθέατη-θεατή” πλευρά της συνεδρίασης (εφημερίδα Εξπρές), για τις εξελίξεις από το μέτωπο της Έδρασης, αλλά και την ανθεκτική χθες συμπεριφορά της Kleemann.

Στα επιμέρους θα σταθούμε και σήμερα καθ’ ότι εξελίξεις αναμένονται από το μέτωπο της Intralot (όσον αφορά στον στοιχηματισμό στην αγγλική αγορά), στην ολική επαναφορά όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη των Σωληνουργείων Κορίνθου, την αναμενόμενη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών Νεοχημικής-Lamda Detergent (σήμερα ξεκίνησε κάλυψη η Deutsche Bank με τιμή στόχο 9,4 ευρώ και ”buy”), της επαναφοράς στο ενεργειακό προσκήνιο του Ρόκα, της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης για τη μετοχή της Μέτκα, της εμφανώς καλύτερης τελευταία τεχνικά Unibrain, των όσων βρίσκονται σε εξέλιξη από την πλευρά της |Rainbow και βεβαίως της πλήρους επιβεβαίωσης της οικονομικής ευρωστίας της Σιδενόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v