Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά τη διόρθωση η... ψυχραιμία

Την κατάλληλη στιγμή και για λίγο ως πολύ γνωστούς λόγους ήρθε η... επιβεβλημένη διόρθωση στη Σοφοκλέους. Μια τακτική κίνηση που σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας αναλυτών στόχευε στην ανάσχεση της υπερθέρμανσης στο ΤΤ, περνώντας και μήνυμα για φήμες και... ”φήμες” που κυκλοφορούν στην αγορά. Δύσκολα θα αναχαιτιστεί η ανοδική υπεραντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, ενώ η αγορά βλέπει σήμερα τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου και αύριο της Eurobank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή, τεχνικής μορφής, διόρθωση, ήταν απόλυτα επιβεβλημένη σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες παράγοντες της αγοράς. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Με βάση την τεχνική προσέγγιση βασικών δεικτών, φαίνεται να ενισχύεται η εκτίμηση μερίδας αναλυτών που εξαρτά την πορεία της Σοφοκλέους από αυτήν των ξένων χρηματιστηρίων. Και γι’ αυτό το θέμα θα επιμείνουμε για πολλοστή φορά πως όσο δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις, ενδείξεις συστημικής κρίσης στο μετοχικό χώρο διεθνώς, η Σοφοκλέους δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Απ’ εναντίας θα λέγαμε πως οι εξελίξεις από τα διάφορα μέτωπα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό προχωρημένες, δικαιολογούν την περαιτέρω υπερτίμηση συγκεκριμένων δεικτών και μετοχών.

Πρέπει λόγου χάρη, όταν αναφερόμαστε στον τραπεζικό κλάδο, να ενθυμούμεθα το ποσό που προσέφερε ο όμιλος της Eurobank για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν την είσοδό του στο ΧΑ.

Σε αυτή τη φάση η αποτίμηση του ΤΤ διαμορφώνεται στα 2,958 δισ. ευρώ που πρακτικά σημαίνει πως η κυβερνητική πλευρά θα μπορούσε να προχωρήσει άνετα, όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο, στη διάθεση ενός ικανού ποσοστού, ενδεχομένως της τάξεως του 20%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, οι εξελίξεις στο ΤΤ είναι μονόδρομος. Ωσεί ανοικτό παραμένει το μέτωπο Πειραιώς-Marfin-Κύπρου, με την πλευρά των μεγαλομετόχων της ΜΡΒ να απορρίπτει την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.

Όσον αφορά στην Πειραιώς θα πρέπει να δοθεί σημασία στην θέση που μεθοδικά χτίζει η Goldman Sachs, ενδεχομένως για λογαριασμό διαφορετικών τελικών πελατών.

Η Deutsche Bank ξεχωρίζει τέσσερα μικρά και μεσαία, όπως αναλυτικά αναφέρεται στο σχετικό θέμα, ενώ στον ενεργειακό κλάδο ξεχωρίζει μια συγχώνευση-μαμούθ μεταξύ της ισπανικής Endesa και των γερμανών της E.On (δες σχετικό θέμα), κίνηση που αφορά άμεσα τον όμιλο Μυτιληναίου.

Από τον κλάδο των κατασκευών, για δεύτερη φορά το τελευταίο τρίμηνο δίνεται απάντηση από ΕΛΤΕΧ-Παντεχνική για την πολυθρυλούμενη εδώ και περίπου ένα χρόνο απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Κατά την εκτίμησή μας, το ενδεχόμενο μιας απορρόφησης της Παντεχνικής ”σκοντάφτει” και στο θέμα της ακριβότερης αποτίμησης που από πλευράς μετόχων της εταιρείας επιδιώκεται να διαμορφωθεί.

Από την ακτοπλοΐα, θα πρέπει να προσεχθεί πως ο Μάρτης είναι ο μήνας που κατά παράδοση γίνονται οι κρατήσεις στο σύστημα των ακτοπλοϊκών εταιρειών για λογαριασμό κυρίως των ξένων τουριστικών πρακτόρων.

Οπότε μέχρι το αργότερο τότε, θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι όποιες εξελίξεις βρίσκονται αρκετά κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Στο συγκεκριμένο θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον το σύνολο της θέσης της ”άλλης πλευράς” που υπολογίζεται στο 28-30% και η διασπορά των μετοχών που έχουν στα χέρια τους οι Κρήτες μέτοχοι και υπολογίζεται ότι φθάνει στο 68%.

Στο ενδεχόμενο μιας σταθεροποιητικής ή και επιλεκτικά ανοδικής κίνησης μετοχών επιμέρους εταιρειών χρήζει προσοχής η αντίδραση της Yalco (με πλούσια επιχειρηματική στήριξη και νέα), ο αυξημένος τζίρος και μάλιστα κόντρα στο ρεύμα για την μετοχή του Κυριακούλη, η αποτίμηση... μεγάλης κεφαλαιοποίησης για τη μετοχή των Πλαστικών Κρήτης, οι φήμες που για πολλοστή φορά ακούγονται για τη μετοχή της Rainbow, η έλευση του ξένου στρατηγικού επενδυτή στην Έδραση, η ανοδική αντίδραση της Unibrain (στην περίπτωσή της φημολογείται πως η πλευρά Κυριακού θα μπορούσε να πουλήσει τη συμμετοχή της στην πλευρά Intracom σε καλύτερη τιμή) και αρκετών ακόμη περιπτώσεων από αυτή την ομάδα μετοχών.

Σήμερα όμως μένει να φανεί η αντοχή για παράδειγμα της Veterin, καθώς το χθεσινό -9,7% συνοδεύτηκε από συναλλαγές αξίας 5,7 εκατ. ευρώ και με άκρως αρνητική τεχνική απεικόνιση.

Μένει να επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση συγκεκριμένων μετοχών που επιλέγονται λόγου χάρη από την Deutsche Bank (Fourlis, Intralot, Νεοχημική, Frigoglass), μετοχών μικρότερων κατασκευαστικών (κυρίως Αττικάτ, Αθηνά), του Παΐρη (όπου έχει σχεδόν μηδενιστεί η προσφορά) και ορισμένων ακόμη τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v