Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 4.800, συνοδεία... επιφυλάξεων

Ανοδικά έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας με τον Γ.Δ. να συμπληρώνει 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και να κλείνει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.800 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από τις 19/5 του 2000. Παρέμεινε η σχετική επιφυλακτικότητα σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, όπως και στο ΧΠΑ. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο πέτυχαν Νεοχημική, Τ.Τ., ΕΧΑΕ και Eurobank.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη ο οποίος στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα από τις 4.800 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τις 19/5 του 2000 (τότε είχε κλείσει στις 4.802,61 μονάδες).

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν οι σημαντικές βοήθειες από Eurobank, Αγροτική και Τιτάνα, αλλά και από τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος προσπαθεί να πείσει και μέχρι στιγμής φαίνεται να τα καταφέρνει ότι η μέχρι πρότινος αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 40 ευρώ μετατρέπεται σε στήριξη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίστηκε αυτό που ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, δηλαδή η σχετική επιφυλακτικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών, που έγειρε σαφώς υπέρ των δεύτερων έστω και αν αυτή βρέθηκε στο τέλος περίπου στο καλύτερο σημείο της.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και η έντονη φημολογία για επικείμενες επιχειρηματικές συμφωνίες θα στηρίξουν απόλυτα τις τρέχουσες αποτιμήσεις, όμως εντοπίζουν ότι η κυλιόμενη ρευστότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις περιφέρεται από τη μέση και πάνω.

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις και ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 4.765,97 μονάδες, μετά τις 11:53 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.792,4 μονάδες (16:30) για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον στείλουν να ξεπεράσει την προηγούμενη ενδοσυνεδριακή κορυφή και να κλείσει στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.802,53 μονάδες, με κέρδη 0,48%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 384 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 19,9 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά το κλείσιμο υψηλότερα των 4.800 μονάδων δεν έχει ουσιαστική παρά ψυχολογική σημασία, καθώς η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 4.825-4.830 μονάδες, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει minimum μεσοπρόθεσμο στόχο προς τις 5.020 μονάδες.

Μικτή η εικόνα στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με τον τίτλο της Eurobank (+3,35% και κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό) να κλέβει την παράσταση, ακόμα μία συνεδρίαση σημαντικών ημερήσιων κερδών για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο), κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Αγροτική και Τιτάνα, ενώ όπως προαναφέρθηκε ουσιαστική ήταν η συνεισφορά (και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων) από τον τίτλο της Εθνικής.

Απλώς θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Coca Cola και Πειραιώς.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων, που συνδυάστηκαν με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, για Folli Follie, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΔΕΗ και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Cosmote και Motor Oil.

Ανοδική συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι απόλυτα συγκρατημένοι διατήρησαν τις χαμηλές συναλλαγές και τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Υπό τις δεδομένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη η τελική εικόνα όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο είχαν τη σκυτάλη κι έτσι η τελική εικόνα με 113 ανοδικές μετοχές έναντι 145 πτωτικών κρίνεται μάλλον φυσιολογική.

Τέλος, όσον αφορά στους επιμέρους τίτλους και ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, τουλάχιστον εντυπωσιακή για μία ακόμα συνεδρίαση η μετοχή της Τράπεζας Ελλάδος, ενώ στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις διακρίθηκαν Kego, Info-Quest, Interfish, Τεξαπρέτ, Κέκρωπας, Lamda Detergent, Σωληνουργεία Κορίνθου, Intertech, ΕΛΒΑΛ, Δίας ΑΕΕΧ, Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική Ασφαλιστική, Ελγέκα, Νηρέας, Unibrain και Lamda Development.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v