Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα διατηρηθεί η ανοδική φορά;

Συντηρείται η ανοδική φορά στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια, με τη Σοφοκλέους να διαμορφώνεται με σχετική ασφάλεια υψηλότερα των 4.700 μονάδων. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις των τιμών από ξένους επενδυτικούς οίκους, οι παρουσιάσεις ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένους θεσμικούς, η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και πολλά... επιμέρους συντηρούν το θετικό κλίμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συντηρείται το θετικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, ενώ ανάλογη είναι η διάθεση και στην αγορά της Σοφοκλέους.

Οι σημαντικές εισροές κεφαλαίων από την αρχή της χρονιάς και τοποθετήσεις τελικών πελατών μεγάλων επενδυτικών ξένων οίκων (κυρίως Citigroup και Deutsche Bank) σε μετοχές του ASE-20 συντηρεί την υψηλή κεφαλαιοποίηση και το Γ.Δ. σε ”κορυφές” 6,5 και πλέον ετών.

Αυτό φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κέρδος για την αγορά, ως προς τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση, σε μία περίοδο που αναμένονται τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζικών ομίλων και οι περαιτέρω κινήσεις στη διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων στον ίδιο κλάδο.

Αποτελεί στοίχημα συγκεκριμένης μερίδας αναλυτών και ισχυρών επενδυτικών κύκλων η προσέγγιση, ενδεχομένως και υπέρβαση σε επόμενη φάση, της αποτίμησης των 20 δισ. ευρώ από τον όμιλο της Εθνικής.

Σε αυτήν την περίπτωση, ενδεχόμενη αντίδραση της μετοχής της ΕΤΕ υψηλότερα των 42 ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει τους βασικούς δείκτες σε νέα υψηλά.

Ωστόσο, για τον ASE-20 λειτουργούν συμπληρωματικά άλλες μετοχές, όπως λ.χ. η Πειραιώς (σε ιστορικά υψηλά), ΟΤΕ (εν όψει της επικείμενης διάθεσης ενός μειοψηφικού πακέτου σε θεσμικά χαρτοφυλάκια), της ΔΕΗ (σταθεροί οι αγοραστές σε τιμές υψηλότερα των 20,8 ευρώ, αλλά και αρκετές φορές των Eurobank, Alpha Bank, Κύπρου.

Παράλληλα, σε ανοδική φορά διατηρούνται μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του ASE-20, με τη Motor Oil να προσελκύει αγοραστές σε τιμές υψηλότερα των 20,2 ευρώ, η ΕΛΤΕΧ πάνω από τα 10,5 ευρώ, η Intralot υψηλότερα των 26,8 ευρώ, ενώ ξεχωρίζει η για ακόμη μία φορά ανοδική τάση των Τιτάν, Coca Cola/HBC.

Διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες πως η αντίδραση του ASE-20 και διασπορά έχει, και υψηλότερο από παλαιότερα δείκτη ασφάλειας διαθέτει, κάτι που φαίνεται να προσφέρει σχετική ”ασφάλεια” σε όσους κινούνται στο ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Σε αυτήν την κατηγορία της αγοράς τα όσα συμβαίνουν, αλλά και οι προϋποθέσεις – ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της συντήρησης της ανοδικής τάσης, τουλάχιστον για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Θα λέγαμε πως για όσο καιρό δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις, δεν διαγράφονται ενδείξεις συστημικής κρίσης στα ξένα χρηματιστήρια, η μεσοπρόθεσμη τάση και στη Σοφοκλέους δεν δείχνει να απειλείται.

Κατά συνέπεια, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να παραμένει επικεντρωμένο στα επιμέρους.

Κινήσεις όπως η συμφωνία Aspis – FBB, τα κέρδη 45 εκατ. ευρώ για τη Marfin ΡΜ, οι σαρωτικές αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο, οι ήδη δρομολογημένες εξελίξεις σε ακτοπλοΐα, κατασκευές και ενέργεια θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στα επιμέρους, χρήζει προσοχής η σύμβαση για J&P ΑΒΑΞ στο Κατάρ (αρχικού προϋπολογισμού 325 εκατ. ευρώ), η σημαντική αναβάθμιση θέσεων για τη μετοχή της Πειραιώς από Citigroup και Deutsche Bank.

Οπως επίσης, η επικείμενη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για το Νηρέα, τα πακέτα που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στα Σωληνουργεία Κορίνθου, τα ιστορικά υψηλά της LAMDA Development (με ισχυρή προεξόφληση από μερίδα παιχτών μίας πιθανής επόμενης επιχειρηματικής κίνησης από τη διοίκηση της εισηγμένης), η υπέρβαση των 5 ευρώ για τη μετοχή των Μινωικών Γραμμών (συνεχίζεται η ενίσχυση της θέσης τόσο της πλευράς Παναγόπουλου όσο και της πλευράς Τζιβέλη).

Επίσης, του... διψήφιου πλέον αριθμού που γράφει η Σιδενόρ (με την αποτίμηση της εταιρίας να υπολείπεται μόλις... 40 εκατ. ευρώ από το όριο του 1 δισ. ευρώ) και αρκετών ακόμη περιπτώσεων είτε από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε από τις… παρυφές της περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v