Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατακτήθηκαν οι 4.710 με εκτίναξη τζίρου

Η τέταρτη προσπάθεια υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 4.700 μονάδων στέφθηκε με επιτυχία παρά την ελαφρώς αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Από τις μετοχές του FTSE ξεχώρισαν Βιοχάλκο, Κύπρου, Coca Cola. Νέο ιστορικό υψηλό για Πειραιώς, Jumbo, Νεοχημική, σημαντικά κέρδη για τις μετοχές του ομίλου Marfin, στο 1,5 προς 1 η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τυχερή αποδείχθηκε η τέταρτη προσπάθεια υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 4.700 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος αν και μέσω των δημοπρασιών υποχώρησε 10 μονάδες από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, κατόρθωσε κλείσιμο που και τεχνικά μπορεί να θεωρηθεί θετικό.

Για να συμβεί αυτό υπήρξαν αρκετές βοήθειες από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ από εκεί και χαμηλότερα παρουσιάστηκε σχετική κινητικότητα χωρίς όμως μεγάλες υπερβολές και πολλές ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο, εκτός από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, θα παίξουν και τα αποτελέσματα χρήσεων 2006, τον χορό των οποίων ξεκίνησε σήμερα η Πειραιώς (όσον αφορά τις εταιρίες του FTSE).

Τεχνικά, κατ’ αρχήν ζητούμενο είναι ο Γενικός Δείκτης να κρατήσει επί 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις τις 4.710 μονάδες μετατρέποντάς τις από αντίσταση σε στήριξη και δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για minimum βραχυπρόθεσμη κίνηση προς τις 4.740 μονάδες.

Περίπου σταθεροποιητική η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους περισσότερο συγκρατημένους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τις σχετικά ισχνές συναλλαγές και τη διατήρηση των μικρών υποτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης του πρώτου μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε ένα αρκετά σημαντικό εύρος (υψηλό ημέρας 4.720,25, χαμηλό 4.674,68) δεν έχασε ούτε στιγμή το θετικό πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 4.710,24 μονάδες με κέρδη 0,79%, ενώ ο τζίρος συνεχίζοντας την αυξητική του πορεία έφτασε τα 449 εκατ. από τα οποία τα 35,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.



Από τις μετοχές του FTSE, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων η Ελλ. Τεχνοδομική (διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών), αξιοσημείωτες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο, αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Αγροτική, ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Motor Oil, Εμπορικής και Eurobank.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων για τη Βιοχάλκο, των 3 ποσοστιαίων μονάδων για την τράπεζα Κύπρου, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για την Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια, Intralot, Cosmote, ΟΤΕ, Folli Follie και θετικό πρόσημο για Πειραιώς (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) και Τιτάνα.

Επίσης, από το τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισαν, για ακόμα μία συνεδρίαση, οι Τράπεζα Ελλάδος και Proton Bank, ενώ άκρως ικανοποιητική κρίνεται η διαγραμματική απεικόνιση της Εθνικής Τράπεζας. Ξεχώρισαν, επίσης, οι τίτλοι του ομίλου Marfin, όπου σήμερα λαμβάνει χώρα παρουσίαση στον ΣΜΕΧΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα (έστω κι αν θα μπορούσε να είναι και καλύτερη) με 162 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών, αλλά μόλις 7 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

Επικεφαλής των κερδισμένων ο τίτλος της Εικόνα –Ήχος μετά την αποκοπή του δικαιώματος για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών σε αναλογία 1 νέα προς 1 παλιά με 30 ευρώ, ακολούθησαν Interfish και Σωληνουργεία Κορίνθου (μετά από μικρή περίοδο συσσώρευσης δίνει και πάλι έντονο σήμα αγορών), Κυριακούλης, Νεώριο Σύρου, Ζήνων.

Επίσης, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης ΕΛΤΡΑΚ, Ικτίνος, Λούλης, Άβαξ, συνέχισαν ανοδικά Eurobrokers, Maxim, Δάιος, ενώ σε ψηλότερο σκαλί κεφαλαιοποιήσεων ξεχώρισαν ΕΧΑΕ, Lamda Development.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v