Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα τα βλέμματα στις τράπεζες

Ο νέος κύκλος διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο στηρίζει τις αποτιμήσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών και παραγόντων της αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση διασφαλίζεται η διαπραγμάτευση του FTSE 20 σε επίπεδα υψηλότερα των 2.500 μονάδων και δεν φαίνεται να απειλείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά βασικών δεικτών και μετοχών. Σε μετοχές επιμέρους εταιρειών παραμένει επικεντρωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από την περιοχή των 4.674 μονάδων συνεχίζεται η... διελκυστίνδα μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους πρώτους να υπερισχύουν. Τουλάχιστον για όσο το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν εμπνέει ανησυχία, για όσο δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2006 και για όσο σε βραχυπρόθεσμη βάση συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του FTSE 20 υψηλότερα της περιοχής των 2.495-2.505 μονάδων.

Με τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη να απέχει πλέον λίγο από τα ιστορικά υψηλά του 1999 και χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί ο σταθερά ανοδικός ρυθμός αύξησης οικονομικών μεγεθών των ομίλων, μέσω της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων χρήσης του 2006.

Από αυτή την άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον η αναφορά που γίνεται σχετικά στην αποτίμηση των τραπεζών και τον νέο κύκλο συμφωνιών στον κλάδο.

Δεν είναι όμως μόνο οι τράπεζες, πολύτιμη εφεδρεία για την τάση των βασικών δεικτών, αλλά και τα όσα συμβαίνουν από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των κατασκευών, μέχρι τις παρυφές της ”ακραίας περιφέρειας”.

Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, πιθανότερη θεωρείται πλέον η διάθεση ενός ικανού μειοψηφικού ποσοστού του ΟΤΕ σε θεσμικούς διαχειριστές, κάτι που θα δικαιολογούσε μια αποτίμηση κοντά στα επίπεδα της τρέχουσας, ενδεχομένως και λίγο υψηλότερα.

Από αυτήν την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντίδραση της θυγατρικής του Οργανισμού, Cosmote, κάτι που εξηγεί και τις τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών.

Ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει και η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στα νέα υψηλά, και η μεθοδική συγκέντρωση θέσεων στη μετοχή της Motor Oil.

Ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα παρουσιάζει και η πιθανή επιβεβαίωση (ή διάψευση) φημών και πληροφοριών που αφορούν στις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο.

Το σίγουρο είναι πως ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν πυρήνα συγκέντρωσης μικρότερων εταιρειών, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να φημολογείται κάθε μέρα και μια... εξαγορά, άλλοτε της μιας, άλλοτε της άλλης και άλλοτε της δείνα εταιρείας.

Ωστόσο στη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής τοποθετούνται σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και μάλιστα για λογαριασμό τελικών πελατών και του Citigroup.

Οι ενδεχόμενες εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αφορούν από την Αττικάτ, την Παντεχνική, τον Παρνασσό, μέχρι την... Προοδευτική.

Μόνο που όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, χρειάζεται το σχετικό μέτρο, στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά μετοχών συγκεκριμένων εταιρειών καθώς επιμένουμε να παρακολουθούμε το διακριτικό ”μάζεμα” στη μετοχή της Rainbow, την αύξηση εμπορευσιμότητας που παρουσιάζει τελευταία η μετοχή της Flexopack, την κινητικότητα στη Σιδενόρ, ειδικότερα μετά τη νέα συμφωνία των Σωληνουργείων Κορίνθου με την ΤΜΚ στη Ρωσία, η διακριτική ενίσχυση της θέσης του ομίλου Αττικα Συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο των Μινωικών Γραμμών, αλλά και αρκετά επιμέρους.

Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας υποχώρησης του Γενικού Δείκτη προς τις 4.650 μονάδες, η προοπτική της συσσώρευσης όσον αφορά στον FTSE 20 παρουσιάζεται σήμερα πιθανή. Με αιχμή ενδεχομένως τα αποτελέσματα του ομίλου Πειραιώς, τους σταθερούς αγοραστές στη μετοχή της Εθνικής (οι οποίοι προεξοφλούν την υπέρβαση της αποτίμησης των 20 δισ. ευρώ) και της σαφώς καλύτερης –τεχνικά- τις τελευταίες εβδομάδες Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v