Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑΚ απέρριψε την πρόταση της MPB για Κύπρου

Απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΚ, η δημόσια προσφορά της MPB για την Τράπεζα Κύπρου, με βάση το άρθρο 21, που αφορά περιορισμό των ενεργειών από στοχευόμενες εταιρίες.

Το ΧΑΚ απέρριψε την πρόταση της MPB για Κύπρου
Απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΚ, η δημόσια προσφορά της MPB για την Τράπεζα Κύπρου, με βάση το άρθρο 21, που αφορά περιορισμό των ενεργειών από στοχευόμενες εταιρίες.

Κατά συνέπεια εξακολουθεί να υπάρχει μόνον η προσφορά της Πειραιώς για την MPB, ενώ άγνωστο παραμένει αν η διοίκηση της τελευταίας θα αμφισβητήσει νομικά την απόφαση αυτή.

Και τούτο καθώς η MPB έχει απο την πρώτη στιγμή αμφισβητήσει και την ουσία της απόφασης της ΕΚΚ, που έδωσε προβάδισμα στην Πειραιώς, ασχέτως άν το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να κρίνει επ αυτού, διότι θεώρησε ούτως ή άλλως αναρμόδια την ΕΚΚ.

Ωστόσο υψηλόβαθμοι διοικητικοί παράγοντες της MPB απο τους οποίους ζητήθηκε να σχολιάσουν την τελευταία αυτή εξέλιξη, αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

Ήδη από χθες πάντως, διαρκείς ήταν οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου, για το θέμα των τραπεζικών προσφορών της MPB, στο περιθώριο των θεσμικών αλλά και των δικαστικών διαδικασιών.

Οι έντονες αυτές παρεμβάσεις ερμηνεύονται ως προσπάθεια έμμεσης πίεσης προς το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΚ το οποίο, όταν η όλη υπόθεση βρισκόταν στην αρχή της είχε μέσω της γνωμάτευσης των νομικών του υπηρεσιών λάβει άλλη θέση απο αυτή που έλαβε σήμερα.

Ειδικότερα, με δηλώσεις στου στον Τύπο ο κ. Ακης Κλεάνθους πρόεδρος του ΧΑΚ είχε τοποθετηθεί λέγοντας ότι ”οι απλές ανακοινώσεις προθέσεων δεν μπορούν να δεσμεύουν τις ενέργειες εισηγμένων εταιριών”, θέση η οποία προφανώς έπαψε να ισχύει.



Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Κύπρο, φαίνεται ότι οι εφέσεις που έχουν υποβληθεί ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δικαίωσε την Marfin Popular Bank είναι δύο, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκδικάζονται την Παρασκευή.

Πέραν της ΕΚΚ, έφεση υπέβαλε και η Τράπεζα Κύπρου η διοίκηση της οποίας άλλωστε, ήδη με χθεσινή ανακοίνωση της καταφέρθηκε με οξεία γλώσσα εναντίον της προσφοράς της MPB σπεύδοντας να την χαρακτηρίσει ως ”παράτυπη” πριν βέβαια να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει από θεσμικής πλευράς το ζήτημα.

Νέα παρέμβαση υπήρξε όμως και από την πλευρά του ιδίου του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργου Χαραλάμπους, παρά την απόφαση του δικαστηρίου και πριν εκδικαστεί η έφεση.

Ο κ. Χαραλάμπους επικαλέσθηκε πλέον την ευρωπαϊκή νομοθεσία (την οποία όμως η Κύπρος αμέλησε έως στιγμής να υιοθετήσει!) ώστε να μην τρέξουν παράλληλα οι προσφορές , χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως ”πρωτοφανές” και υπεραμύνθηκε όλων των ενεργειών του, τις οποίες αναίρεσε το Ανώτατο Δικαστήριο.

----- Η ανακοίνωση του ΧΑΚ

Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί το έγγραφο της Δημόσιας Πρότασης της Marfin Popular Bank Ltd για απόκτηση 35-100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, επειδή προηγήθηκε η υποβολή της ανακοίνωσης της Τράπεζας Πειραιώς για διατύπωση Δημόσιας Πρότασης για απόκτηση 40-100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Marfin Popular Bank Ltd, η οποία επέφερε την ενεργοποίηση του Κανονισμού 21 των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Δημόσια Πρόταση προς εξαγορά ή Αγορά Τίτλων και Συγχώνευση Εταιρειών Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) Κανονισμών.

Το Συμβούλιο του ΧΑΚ έκρινε ότι υπό τις περιστάσεις η πιο πάνω Δημόσια Πρόταση της Marfin Popular Bank Ltd που ακολούθησε, ήταν ενέργεια που απαγορεύεται από τον εν λόγω Κανονισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v