Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συσσώρευση και επιλογές αντί για αλλαγή τάσης

Πυκνώνουν οι κινήσεις των μονομάχων στη ”μάχη της Λευκωσίας”, ενώ περισσότερο σε συσσώρευση βασικών δεικτών και υπεραπόδοση επιμέρους μετοχών, παρά σε ουσιαστική αλλαγή της τάσης, παραπέμπει η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα νεότερα από την ”μάχη της Λευκωσίας”, τα επιμέρους και η τάση των ξένων αγορών θεωρούνται οι κύριες παράμετροι διαμόρφωσης της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Επιχειρώντας να προσεγγίσει κάποιος τα όσα συμβαίνουν στη ”μάχη της Λευκωσίας”, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του φίλου Βασίλη που από την θέση του Εγερτηρίου δίνει μια άλλη οπτική στο όλο θέμα.

Εκπεφρασμένη άποψη της στήλης από την αρχή πριν καν ξεκινήσουν οι πρώτες... αψιμαχίες, ήταν πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα από την αναμέτρηση, αυτό που θα προκύψει θα αποτελεί καταλύτη για τον επόμενο και ενδεχομένως τελευταίο γύρο εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΜΡΒ μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές και μετόχους του σχήματος Marfin, ενώ χθες ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεσμεύονταν για τα ”υφιστάμενα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων σε περίπτωση συγχώνευσης της ΜΡΒ με την Κύπρου”. Στο σχετικό θέμα αναφέρονται περισσότερα και άκρως διαφωτιστικά.

Η τάση στις ξένες αγορές παραμένει βραχυπρόθεσμα ανοδική, με τους επενδυτές εμφανώς σε αναζήτηση κατεύθυνσης εν όψει και του νέου κύκλου αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ωστόσο τα επιμέρους στη Σοφοκλέους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Είτε αφορούν την υπεραπόδοση της Cosmote, μετά μάλιστα τη σύσταση του Citigroup για OTE-Cosmote, τη νέα υψηλή τιμή για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Πειραιώς, είτε το μεθοδικό ”μάζεμα” που παρατηρείται στη Motor Oil με 5 στα 5 συνεχόμενα θετικά ”κλεισίματα”, αλλά και σε επιμέρους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση 8 εισηγμένων (δες σχετικό θέμα), η επιβεβαίωση των επιχειρηματικών κινήσεων του ομίλου Σαράντης (μετά την αποχώρηση του Γιώργου Κολέτσου), οι σταθεροί αγοραστές στη μετοχή της Nexans (Alcatel), το διακριτικό ”μάζεμα” στη μετοχή της Rainbow (σε τιμές υψηλότερα των 6,8 ευρώ), το νέο υψηλό της Νεοχημικής, η προεξόφληση καλύτερων ειδήσεων απ’ όσους συγκεντρώνουν Σωληνουργεία Κορίνθου, η υπεραξία της Σιδενόρ, η νέα εξαγορά του Νηρέα στην Ισπανία, ακόμη και η αύξηση της συμμετοχής του Ι. Μαθιού στο μετοχικό κεφάλαιο της φερώνυμης εταιρείας, όπως και αρκετά ακόμα επιμέρους συντηρούν το ενδιαφέρον στην αγορά.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, αυτή παραπέμπει περισσότερο σε συσσώρευση βασικών δεικτών και υπεραπόδοση επιμέρους μετοχών, παρά σε ουσιαστικότερη αλλαγή κατεύθυνσης (είτε προς τη μια είτε προς την άλλη φορά)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v