Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο

Οι τραπεζικοί τίτλοι, που με την υπεραπόδοσή τους από την αρχή της χρονιάς φέρνουν τη Σοφοκλέους σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατά την επόμενη εβδομάδα. Οι εξελίξεις στο μέτωπο Marfin – Πειραιώς – Κύπρου, αλλά και τα ”στοιχήματα” των ξένων κυρίως επενδυτών στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις τάσεις στην οδό Σοφοκλέους. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Στις 4.688 μονάδες ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, με τη σταθεροποιητική εικόνα της αγοράς να αποτυπώνεται στην τελική απόκλιση. Σε απόλυτο μέγεθος, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε περί τις 10 μονάδες σε έναν κύκλο πέντε συνεδριάσεων, με την καταγραφή ελάχιστου στις 4.600 και μέγιστου προς τις 4.750 μονάδες.

Με κυρίαρχα στοιχεία τις εξελίξεις από το μέτωπο Marfin – Πειραιώς – Κύπρου, τις συντονισμένες αγορές κυρίως ξένων σε Εθνική και Eurobank και επιμέρους, που συντήρησαν ”θερμό” το ενδιαφέρον για μετοχές επιμέρους εταιριών.

Σημαντικό στοιχείο της εβδομάδας θεωρείται από παράγοντες της αγοράς η κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών και εισροή ”ζεστού χρήματος” στη μετοχή της Εθνικής από τα χαμηλά των 37,20 ευρώ και στη Eurobank από τα χαμηλά των 29,68 ευρώ.

Για τη μετοχή της Εθνικής, ομάδα ”παικτών” ποντάρει στην προοπτική πως άμεσα ή σε επόμενη φάση ο όμιλος θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει την αποτίμηση των 20 δισ. ευρώ.

Στη μετοχή της Eurobank, το στοίχημα είναι εξίσου ενδιαφέρον καθώς, όπως σημειώνεται και σε ανάλυση της Fortius, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προσέγγισης της ιστορικά υψηλής τιμής των 32 ευρώ (από το καλοκαίρι του ’99).

Ο τραπεζικός κλάδος, που με την υπεραπόδοσή του από την αρχή της χρονιάς φέρνει τη Σοφοκλέους σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών, εκτιμάται πως θα παραμείνει στο επίκεντρο και την επόμενη εβδομάδα.

Αφ’ ενός οι εξελίξεις από το ”μέτωπο της Κύπρου”, αφ’ ετέρου η ημερίδα που διοργανώνεται από την UBS στην Αθήνα θα κρατήσουν ”θερμούς” κυρίως τους ξένους επενδυτές.

Ενδιαφέροντα όμως παρουσιάζονται και τα επιμέρους. Από το στοίχημα της Intralot, την αναθεώρηση της τιμής στόχου για τη ΜΕΤΚΑ στα 11,8 ευρώ (από την Π&Κ), μέχρι τις τοποθετήσεις ξένων στη μετοχή της Motor Oil, τις αγορές μετοχών της Ελληνικής Τεχνοδομικής για λογαριασμό πελατών του Citigroup.

Ενδιαφέρουσα όμως διαμορφώνεται η κατάσταση και στην καλούμενη χαμηλότερη μέχρι και την… περιφέρεια της αγοράς μας. Δεν είναι τυχαίο πως από την αρχή της χρονιάς για περισσότερες από 100 μετοχές η απόδοση ξεπερνά το περίπου 7% του Γενικού Δείκτη, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκλείονται ακραίες διακυμάνσεις και παράδοξα.

Είτε αυτά αφορούν στις φήμες για ΑΤΤΙΚΑΤ – Παρνασό, την πιθανή απορρόφηση με σκοπό την έξοδο από το ταμπλό της Reds, την αντίδραση των θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο που ευνοούνται από τη διεθνή συγκυρία, μέχρι την υπεραπόδοση της ζημιογόνου Veterin, της ακραίας σε διακυμάνσεις Hitech ή περιπτώσεων όπως της Σάνυο, του Παΐρη, του Κλουκίνα – Λάππα, του Μουζάκη και αρκετών ακόμη που χρίζουν προσοχής.

Το ενδεχόμενο να κινηθεί η αγορά προς την αμέσως επόμενη ισχυρή περιοχή αντίστασης (πέριξ των 4.800 μονάδων) φαίνεται να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών θα ήταν προτιμότερο και η επόμενη εβδομάδα να κυλήσει με ρυθμό τέτοιο που θα συνέβαλε στην αφομοίωση των όποιων πιέσεων (κυρίως από ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων) προκειμένου να αφομοιωθούν τα νέα υψηλά και να μην απειληθεί η περιοχή άμυνας των 4.600 μονάδων.

Μ. Γελ.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.688,67 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,22%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,34%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,96% και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 1,71%.

Κέρδη κατέγραψε ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (3,16%), των Χημικών (3,70%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (4,23%), των Τραπεζών (1,57%), των Πρώτων Υλών (2,49%) και των Κατασκευών (0,94%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-3,47%), της Υγείας (-2,32%), των Ταξιδιών (-3,11%), των Ασφαλειών (-1,30%) και των Μέσων Ενημέρωσης (-0,84%).



Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Μοχλός (29,41%), Hitech SNT (26,67%), ΓΕΝΕΡ (25,00%), Τρία Αλφα (ΠΟ 24,75%), ΕΒΙΚ (20,00%), Δάϊος Πλαστικά (17,01%), Reds (16,31%), Ελλ. Καλώδια (15,86%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (15,00%) και Αφοι Μεσοχωρίτη (13,73%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Πετζετάκις (-12,73%), Intralot (-10,65%), Κλωνατέξ (ΠΟ -10,42%), Βαρβαρέσος (-9,40%), Κλωνατέξ (-9,26%), Γρ. Σαραντης (-8,70%), Λαννέτ (-8,13%), Vivere (-8,00%), Μάρακ Ηλεκτρονική (-7,43%) και Informer (-6,96%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v