Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση δύο όψεων

Συνεδρίαση με δύο όψεις που ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας το δείκτη μέχρι τις παρυφές των 4.740 μονάδων, όμως σταδιακά απωλέσθησαν αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο το οποίο επανήλθε οριακά μέσω των δημοπρασιών. Περίπου στο 1 προς 1,5 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ενώ μόλις 8 τίτλοι (παρά τη σαφώς καλύτερη ενδοσυνεδριακή εικόνα) κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων που κατά κάποιο τρόπο εξέθεσε τους πρωινούς ενθουσιώδεις αγοραστές και συνδυάστηκε με σαφή μείωση της καθαρής αξίας συναλλαγών σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε μα ανοδικό gap υψηλότερα των 4.710 μονάδων, σταδιακά προωθήθηκε προς την αντίσταση των 4.740 μονάδων, στις παρυφές της οποίας προσέκρουσε 3 φορές, όμως από εκεί και πέρα και ειδικότερα μετά τις 13.55 όταν εισήλθε στο σύστημα συναλλαγών και πάλι όλο το ταμπλό, εμφανίστηκαν σαφείς διαθέσεις διολίσθησης οι οποίες προς στιγμήν αφαίρεσαν όχι μόνο όλα τα κέρδη αλλά και το θετικό πρόσημο για να έρθουν τελικά οι δημοπρασίες και να δώσουν οριακά κέρδη 0,03% και κλείσιμο στο δείκτη στις 4.699,75 μονάδες, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 468 εκατ. από τα οποία τα 35,3 αφορούσαν πακέτα.

Σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή και η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 1,5, αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι μετοχές με θετικό πρόσημο έδειχναν ότι θα επικρατήσουν μάλλον εύκολα.

Τεχνικά το σημερινό ζητούμενο που ήταν το κλείσιμο του FTSE υψηλότερα των 2.590 μονάδων, δεν επετεύχθη και έτσι παραπέμπει σε αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε πολύ κοντά), ενώ δόθηκαν τα πρώτα σήματα πώλησης τα οποία όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν άμεσα.

Από τις μετοχές του FTSE αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, θετική μεταβολή για ΔΕΗ, Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Intralot, Cosmote, ΟΤΕ και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Coca Cola, Folli Follie, Αγροτική, Εμπορική και Κύπρου.

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση δύο όψεων και στην αγορά παραγώγων όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι ουσιαστικά ακολούθησαν την υποκείμενη διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη υπό προϋποθέσεις η τελική εικόνα με 119 ανοδικές μετοχές έναντι 145 πτωτικών, ενώ η διολίσθησε του δείκτη περιόρισε μόλις σε 8 τους τίτλους που κατέγραψαν ακερδή μεγαλύτερα των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, ακόμα ψηλότερα οι Τασόγλου, InfoQuest, Veterin, Λάμδα Development, ATTIKAT, Δάιος, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης ΕΒΙΚ, Σελόντα, Μαθιός, Ελλ. Καλώδια, Nexans, Γαλαξίδι, Cyclon και AS Company, ενώ πολλά θα κριθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και κυρίως στο αν και κατά πόσο η Σοφοκλέους μπορεί σταδιακά από αγορά τάσης να μετατραπεί σε αγορά επιμέρους τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v