Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές προϋποθέσεις για νέα άνοδο

Η πρόταση της Εθνικής για την ουκρανική τράπεζα και η ανατροπή σκηνικού στην Κύπρο συντηρούν τον κλάδο στο προσκήνιο, ενώ οι διοικητικές αλλαγές στη ΔΕΗ προετοιμάζουν για επιθετικές κινήσεις. Θετική η ”αύρα” και άλλων επιχειρηματικών ειδήσεων, ενώ το κλίμα στη Wall Street επιτρέπει την αισιοδοξία για νέα άνοδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το εντυπωσιακό ξέσπασμα χθες της Εθνικής δείχνει να επαναφέρει βασικούς δείκτες και μετοχές σε κατάσταση ισορροπίας. Η δεσμευτική πρόταση του ομίλου της Εθνικής για την ουκρανική τράπεζα Tas (δες σχετικό θέμα), επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου που αφορά στη διαρκή επέκταση των δραστηριοτήτων του στις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ αναμφίβολα ανέβασαν το... θερμόμετρο, προσέλκυσαν για ευνόητους λόγους επενδυτικά κεφάλαια, κυρίως ξένων διαχειριστών, οι οποίοι θεωρούν ως πρόκριμα για τη νέα διοίκηση τον διαγωνισμό της ΔΕΣΜΗΕ για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τον επόμενο μήνα.

Στην αγορά όμως συντελούνται σημαντικές ή επιμέρους εξελίξεις που αφορούν από τις προσφορές της ΜΡΒ και τα νεότερα από την Κύπρο και τα όσα αναμένονται από Intralot και τηλεπικοινωνίες.

Αναμφίβολα οι εξελίξεις από το μέτωπο της μεγαλονήσου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις υπό διαμόρφωση ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο. Στο σχετικό θέμα γίνεται εκτενής αναφορά για ”ανατροπή σκηνικού – κινήσεις τακτικής”.

Ενδιαφέροντα όμως αναμένονται από το μέτωπο της Intralot, καθώς ορισμένοι παράγοντες σπεύδουν να προεξοφλήσουν την επίτευξη μιας μάλλον συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Από την άλλη, από τον μεσαίο-χαμηλότερο χώρο, κινητικότητα παρουσιάζεται σε Lannet, Eurodrip, Sanyo και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες. Περιπτώσεις που υπάρχουν εξελίξεις και ειδήσεις.

Εξίσου σημαντική κίνηση θεωρείται η συμφωνία αξίας 110 εκατ. ευρώ για τη Μέτκα στο Πακιστάν, τη στιγμή που κλιμάκιο του ομίλου Μυτιληναίος παρουσιάζει αυτές τις ημέρες εκ νέου την εταιρεία σε ξένους θεσμικούς, σε Μιλάνο, Αμβούργο και Τορίνο. Σήμερα ο όμιλος παρουσιάζεται σε ξένους θεσμικούς στη γερμανική μεγαλούπολη.

Στα επιμέρους, ενδιαφέρον προκαλεί το χθεσινό 7,9% της Unibrain, που εάν μάλιστα συνοδευτεί με υπέρβαση των 5,40 ευρώ μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα τη μετοχή.

Η συσσώρευση για μετοχές εταιρειών όπως Κλουκίνας-Λάππας, Ελληνικά Καλώδια, φαίνεται πως βαίνει προς ολοκλήρωση.

Για τη μετοχή της Ιμπέριο, επείγει από τεχνικής πλευράς η υπέρβαση των 2,30 ευρώ, καθώς ο όμιλος συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των τριών μεγαλύτερων στον χώρο των μεταφορών και λογισμικού της χώρας μας.

Ενδιαφέρουσα δείχνει και η χθεσινή αντίδραση της Hitech (όπου δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως οι πρώτοι εγκλωβισμένοι από πέρυσι υπολογίζονται στα 0,70 ευρώ), με τις ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές από τα χαμηλά των 0,22 ευρώ να παραπέμπουν σε κάτι σοβαρότερο, τουλάχιστον από επιχειρηματικής πλευράς.

Κλάδος που απλά επαναβεβαιώνει την ισχύ του είναι αυτός των μέσων ενημέρωσης, όπου η διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων και δημιουργίας οικονομίας κλίμακος θεωρείται από όλους εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την έξοδο αρκετών ομίλων από το οικονομικό αδιέξοδό τους.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως μετά την καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού στη Νέα Υόρκη, την επαναδιατύπωση της θετικής άποψης για την αγορά από την Π&Κ, θα ήταν λογικό να επιχειρηθεί η προσέγγιση και γιατί όχι υπέρβαση (σε αμέσως επόμενη φάση) της ”τοπικής κορυφής” των 4.710 μονάδων.

Και όλα αυτά με την... εμμονή μας πως αργά ή γρήγορα η αποτίμηση της Εθνικής θα ξεπερνά τον πρώτο στόχο των 20 δισ. ευρώ (τρέχουσα στα 18,5 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v