Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόλυτος αιφνιδιασμός από 4 blue chips

Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια, Intralot και σε δεύτερο λόγο Motor Oil και Πειραιώς πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό και έστειλαν εκ νέου το Δείκτη στις παρυφές των 4.700 μονάδων. Ρεκόρ 8μήνου στην καθαρή αξία συναλλαγών, στο 2,5 προς 1 η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που συνδυάστηκε με τον απόλυτο αιφνιδιασμό του συνόλου των εμπλεκομένων, καθώς μετά τη χτεσινή εικόνα της Σοφοκλέους, κανένας δεν περίμενε τη σημερινή εικόνα του ΧΑ.

Οι τρεις σωματοφύλακες ήταν τέσσερις και συγκεκριμένα ΔΕΗ, Εθνική, Ελλ. Πετρέλαια και Intralot που κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων και έστειλαν το Γενικό Δείκτη στις παρυφές του ψυχολογικού ορίου των 4.700 μονάδων, αλλάζοντας σημαντικά την αρνητικά τεχνικά εικόνα που είχε δημιουργήσει η χτεσινή συνεδρίαση.

Εντυπωσιακότερος όλως ο τίτλος της Εθνικής, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει περισσότερο του 4% και τεχνικά, αν κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 39,1 ευρώ (σύμφωνα με την άποψη της Fortius Finance ΑΧΕΠΕΥ), βάζει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τα 41,6 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις μετοχές του FTSE (και πλην των προαναφερθέντων) με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων Πειραιώς και Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Εμπορική, Folli Follie, θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Cosmote, Αγροτική, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Κύπρου και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για την Coca Cola και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελλ. Τεχνοδομική και Τιτάνα.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η περίπου εντυπωσιακή καθαρή αξία συναλλαγών που σημείωσε νέο υψηλό 8μήνου (προηγούμενη υψηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών στις 23/5/2006), ενώ ο τζίρος κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου τρέχει αυξημένος κατά 30%.

Τεχνικά μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να ”επούλωσε” σημαντικό μέρος των ανησυχιών, όμως αύριο κιόλας ο FTSE πρέπει να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.570 μονάδων για να ελπίζει σε άμεση κίνηση προς τις 2.620 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα pull back προς τις 2.555-50 ή ακόμα και προς τις 2.537-25 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο και να αμφιταλαντεύτηκε για κάποια ώρα, όμως μετά τις 11.39, ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.698,21 μονάδες με κέρδη 1,38%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 557 εκατ. από τα οποία τα 35,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τις τελικές πράξεις να γίνονται στα υψηλά ημέρας (μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street) και τους εμπλεκόμενους ουσιαστικά να μηδενίζουν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα, με 184 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών και 10 τίτλοι με κέρδη από 9-20%.

Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές ημέρας, για μία ακόμα συνεδρίαση με ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη η Hitech SNT μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι βρίσκονται εν εξελίξει προσπάθειες για ανερευση στρατηγικού επενδυτή, ακολούθησαν Μοχλός, Ατέρμων (η εταιρία επιβεβαίωσε συζητήσεις με ξένους επιχειρηματικούς ομίλους), επέστρεψε ανοδικά η Kego, ακόμα ψηλότερα Vivere, Μοχλός και Veterin, επιστροφή των αγοραστών στις εκδόσεις κατά πρώτο λόγο σε Πήγασο και κατά δεύτερο σε ΔΟΛ, ακόμα ψηλότερα με σταθερούς αγοραστές ο Δάιος, προϊδεάζει για σημαντική ανοδική κίνησης η Unibrain, σημαντική κινητικότητα στη ΜΕΤΚΑ και στον Μουζάκη, όπως και σε Μυτηλιναίο και Vivartia, ενώ συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις σε κοινό και προνομιούχο τίτλο της Μηχανικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v