Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Με το όπλο παρά πόδα”

Δεν διαμορφώνονται ενδείξεις και προϋποθέσεις για μια συστημική διόρθωση στα ξένα χρηματιστήρια, κάτι που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για τη βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά. Αναλυτές θεωρούν το χθεσινό χαμηλό των 4.604 μονάδων ικανό σημείο ισορροπίας και προσβλέπουν κυρίως μέσω Εθνικής σε μια καλύτερη συνεδρίαση, σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια ακόμα κρίσιμη συνεδρίαση, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών και μετοχών, θεωρείται η σημερινή. Οι ειδικοί της αγοράς και αναλυτές θεωρούν σημείο αναφοράς, ως προς την πρώτη στήριξη του Γενικού Δείκτη, το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 4.604 μονάδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, εύλογα της Εθνικής, του ΟΤΕ και της Eurobank.

Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η πρώτη ουσιαστική στήριξη διαμορφώνεται στα 35,68 ευρώ και η τρέχουσα τιμή στα 37,80 ευρώ. Σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει η μετοχή της Εθνικής από την αρχή της χρονιάς θεωρείται, από ειδικούς της αγοράς, πολύ δύσκολο να διακυβευτεί η συγκεκριμένη περιοχή στήριξης, θεωρώντας τη μετοχή της Εθνικής σε κάθε περίπτωση ένα ισχυρό εργαλείο στήριξης για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν κρίσιμη την περιοχή των 22,62 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, των 27,94 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank και των 23,74 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank.

Ωστόσο ορισμένοι ”παίκτες” και παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε ενδείξεις και προϋποθέσεις διόρθωσης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να διαμορφώνονται συνθήκες συστημικής υποχώρησης στα ξένα χρηματιστήρια.

Αυτό κατά συνέπεια και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους για τη συνέχεια, αν και με βάση την απόδοση βασικών δεικτών και μετοχών του Χ.Α., από την αρχή της χρονιάς, ενδεχόμενη διαμόρφωση ελκυστικότερων αποτιμήσεων θα θεωρούνταν καλοδεχούμενη.

Στα της ημέρας, δύο είναι τα κυρίως θέματα που διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμα διάθεση και επιμέρους τάση.

Το ένα αφορά βεβαίως στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τα όσα τεκταίνονται στο μέτωπο των Marfin-Πειραιώς-Τράπεζας Κύπρου (δες σχετικά θέματα) και το δεύτερο στην Intralot.

Η μετοχή αντέδρασε χθες με εμφανή τη στήριξη της πλειονότητας των επενδυτικών δυνάμεων, ξένων και εγχώριων, μένει βέβαια άμεσα να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις που διαμορφώθηκαν στο διήμερο υψηλότερα των 24 ευρώ.

Σύμφωνα με διορατικό παράγοντα της αγοράς οι εξελίξεις από το μέτωπο της Intralot ”αφαίμαξαν” το τελευταίο διήμερο σημαντική ρευστότητα από θέσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων σε άλλες μετοχές, κυρίως του 20άρη.

Η ίδια πηγή σημείωνε πως για να υποστηριχτεί η αντίδραση της Intralot ρευστοποιήθηκαν, εκτός προγράμματος, σημαντικές θέσεις σε τραπεζικούς τίτλους και δυο-τρεις μετοχές του FTSE 20. Εάν για τη μετοχή της Intralot βρεθεί σημείο ισορροπίας σήμερα-αύριο, εκτιμάται πως θα ηρεμήσει και ένα ικανό μέρος του 20άρη.

Επιπρόσθετα ενισχύονται μετοχές ομίλων του FTSE 20, όπως λ.χ. η Motor Oil (μετά την αντίδραση του πετρελαίου και πάλι προς τα 55 δολάρια).

Στα επιμέρους ξεχωρίζουν οι αυξημένες συναλλαγές, αντίδραση της Flexopack, που φθάνει σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά των 8,70 ευρώ, η κινητικότητα στις ακτοπλοϊκές που ευνοούνται εν μέρει λόγω πετρελαίου, η επαναφορά του Μουζάκη σε ανοδική φορά, η καλή συμπεριφορά τελευταία των ΔΟΛ και Πήγασου, το αριστοτεχνικό ”μάζεμα” της Λάμψα (κατά πάσα βεβαιότητα από τους ίδιους τους βασικούς μετόχους), η επαναφορά της Ιμπέριο προς τα υψηλά των 2,25 ευρώ και οι αυξημένες συναλλαγές (χθες πραγματοποιήθηκαν 181.000 τεμάχια) στη μετοχή της Έδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v