Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδήθηκε η μάχη, εκκρεμεί ο πόλεμος...

Η παρτίδα μπορεί να σώθηκε καθώς ο Δείκτης έκλεισε στις 4.634 μονάδες, δηλαδή περίπου 30 μονάδες πάνω από το χαμηλό ημέρας. Ωστόσο αποτελεί κοινή διαπίστωση διορατικών παραγόντων της αγοράς πως για να κερδηθεί το παιχνίδι χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 ακόμη συνεδριάσεις με αντοχές και αντιστάσεις, καθότι σήμερα εντοπίστηκαν ουκ ολίγες τεχνικές αλλά και ουσιαστικές αδυναμίες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εν μέρει σώθηκε η παρτίδα, δεν κερδήθηκε όμως ακόμη το παιχνίδι. Αυτή φαίνεται να είναι η αίσθηση μεταξύ χρηματιστηριακών παραγόντων μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης και χωρίς να προσμετρούν ιδιαίτερα τις τελικές τιμές όσο την εικόνα της αγοράς πριν από τις δημοπρασίες.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 4.634,20 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα κατά 0,91%. Τουλάχιστον, αποφεύχθηκε κλείσιμο της αγοράς στο χαμηλό ημέρας ή κοντά στην περιοχή των 4.605 μονάδων.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμή μας προσέγγιση της αγοράς, θα επιμείνουμε σε χθεσινή μας αναφορά (δες σχόλιο για ”Βουτιά Intralot πιέζει Σοφοκλέους”), όπου θεωρούσαμε το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 4.710 μονάδων ”τοπική κορυφή”.

Κάτι τέτοιο από τεχνικής πλευράς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνέχειας στη διορθωτική κίνηση, εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ξένων επενδυτικών οίκων με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Merrill Lynch και πιο τελευταία την Goldman Sachs.

Αδυναμίες διαπιστώθηκαν αρκετές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης και δεν αναφερόμαστε τόσο στη σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές που ξεπέρασε το 1 προς 3.

Αποδίδουμε περισσότερη σημασία στην υποχώρηση κατά 1,87% της Πειραιώς με συναλλαγές περίπου 34,35 εκατ. ευρώ και της Alpha Bank κατά 1,65% με συναλλαγές 22,5 εκατ. ευρώ.

Περισσότερο όμως μας προβλημάτισε η συμπεριφορά της Κύπρου που έχασε 3,27% με 17,9 εκατ. ευρώ και του ΟΠΑΠ με απώλειες 3,10% και τζίρο 25,25 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σημαντικές απώλειες 2,5% σημειώθηκαν και για τη μετοχή της Cosmote, με συναλλαγές περίπου 450.000 τεμαχίων. Δεδομένου ότι η Cosmote έρχεται από καταγραφή υψηλής τιμής, που πρακτικά σημαίνει ότι βγαίνουν κέρδη και στα σημερινά επίπεδα τιμών, θα λέγαμε πως κάποιοι ξένοι δοκιμάζουν και κατοχυρώνουν τις υπεραξίες τους.

Προς ώρας επιφυλασσόμεθα για τις επόμενες 2 – συνεδριάσεις προκειμένου να διαμορφώσουμε σαφέστερη εικόνα για την αγορά.

Μια παράμετρος που από χθες αποτελεί, κατά την αυστηρά προσωπική εκτίμησή μας, αφορμή διόρθωσης είναι η Intralot.

Αυτό γιατί με βάση τη σχέση συναλλαγών και διακύμανσης της μετοχής από το χθεσινό χαμηλό μέχρι το σημερινό υψηλό, φαίνεται πως τουλάχιστον ορισμένοι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι θα πρέπει να στήριξαν την προσπάθεια αντίδρασης της Intralot μέσω πωλήσεων θέσεών τους σε άλλες μετοχές.

Η ουσία όσον αφορά στην Intralot είναι ότι η μετοχή αντέδρασε από το χαμηλό των 23,70 ευρώ, ξεπέρασε τα 24 ευρώ που θεωρούμε τιμή-ταμπού γι’ αυτή τη φάση, για να διαμορφωθεί σήμερα τελικά στα 25,84 ευρώ.

Αντιθέτως, εισροή κεφαλαίων είχαμε και σε ΟΤΕ (23,24 ευρώ), Τιτάνα (43,50 ευρώ), Motor Oil (19,54 ευρώ), Ελλ. Τεχνοδομική (10,02 ευρώ), Vivartia (15,92 ευρώ) και δευτερευόντως σε Jumbo, Lamda Development, Elmec, Βωβός, ΔΟΛ και σε ορισμένους ακόμη τίτλους.

Από τα ανωτέρω διαπιστώνεται πως υπάρχει μια ”κόπωση” τουλάχιστον στην απόδοση μετοχών, που από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν σε ποσοστό τον Δείκτη και αν προτιμάτε για πιο σίγουρα τη μέση ευρωπαϊκή απόδοση.

Από τη σημερινή συνεδρίαση, για να αναφερθούμε και στα συν της ημέρας, προκαλεί το εύλογο ενδιαφέρον η υπεραντίδραση της Flexopack προς τα 8,66 ευρώ (με σταθερά αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες ημέρες), της Reds (Καμπάς) προς τα 2,97 ευρώ, της Imperio προς τα 2,17 ευρω, της Βαλκάν προς τα 2,19 ευρώ (μετά την αναθεώρηση της τιμής από τον βασικό μέτοχο) και των αυξημένων συναλλαγών σε Byte, Μουζάκη, ΝΕΛ, Hitech, Λάμψα, Kego, Spider, Έδραση και ορισμένων ακόμη τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v