Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Τι σχολιάζει για 16 τράπεζες

Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan ύστερα από τη συνάντηση που είχε με στελέχη 16 εισηγμένων ελληνικών και τουρκικών εισηγμένων, ωστόσο σε μακροχρόνιο επίπεδο δηλώνει την προτίμηση στις τουρκικές τράπεζες.

JP Morgan: Τι σχολιάζει για 16 τράπεζες
Ιδιαίτερα... ειδησεογραφική προκύπτει η έκθεση της JP Morgan με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου και αντικείμενο τα αποτελέσματα των επαφών με στελέχη 16 ελληνικών και τουρκικών τραπεζών.

Ο διεθνής οίκος δηλώνει θετικός για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο σε μακροχρόνιο επίπεδο δηλώνει την προτίμηση στις τουρκικές τράπεζες.

Η JP Morgan δίνει σύσταση ”overweight” για τέσσερις ελληνικές τράπεζες, και συγκεκριμένα για τις Eurobank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δίνει ”ουδέτερη” σύσταση, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ και της Marfin δεν καλύπτονται από τον διεθνή οίκο. Επίσης, η JP Morgan έχει αποσύρει τις συστάσεις και τις προβλέψεις της για τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Τράπεζας Πειραιώς λόγω νομικών κωλυμάτων.

Σημαντική ειδησεογραφικά είναι η συνάντηση με τον CFO της Alpha Bank, Μαρίνο Γιαννόπουλο ο οποίος, σύμφωνα με τους αναλυτές δηλώνει πως η τράπεζα δεν είναι αρνητική σε μια πιθανή εξαγορά της, εφόσον το deal περιλαμβάνει μετρητά.

Παράλληλα, ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι η πρόταση της Marfin φαίνεται να έχει νόημα και εφόσον προχωρούσε θα δημιουργούσε ευκαιρίες ώστε η Alpha να ενισχύσει το μερίδιό της υψηλότερα από το 10% που ελέγχει.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Κύπρου, ο ίδιος εκτιμά ότι είναι ελκυστική, αλλά εμπεριέχει κινδύνους καθώς εκτιμά ότι τα spreads θα υποχωρήσουν, ενώ τα σωματεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

Η JP Morgan εκτιμά ότι ποσό περίπου 60 εκατ. ευρώ σε μετρητά θα καταβληθεί στους μετόχους της ΕΧΑΕ, αν και ο διεθνής οίκος δεν καλύπτει τη μετοχή της ΕΧΑΕ.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η JP Morgan εκτιμά ότι τα κέρδη από τη διαπραγμάτευση στο Χ.Α. θα παραμείνουν ισχυρά το 2007, ενώ αναφέρεται και στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου placement μετοχών από την κυβέρνηση.

Για την Τράπεζα Κύπρου η JP Morgan τονίζει ότι η τράπεζα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για συγχώνευση η εξαγορά της και δεν θα προχωρήσει σε εξαγορά ως μέσο άμυνας, ενώ αναφέρει ότι στις προτεραιότητές της είναι η δημιουργία υποκαταστημάτων στη Ρωσία, η επέκταση στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Αναφορικά με τη Marfin, επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις της διοίκησης του ομίλου για τα αποτελέσματα του 2007, 2008 και 2009, ενώ αναφέρεται ότι η αύξηση του κεφαλαίου της Marfin Financial Group κατά 5 δισ. ευρώ είναι άσχετη με μια ενδεχόμενη συγχώνευση με την Τράπεζα Κύπρου και την Τράπεζα Πειραιώς.

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η JP Morgan κάνει μια πολύ περιληπτική περιγραφή της υπόθεσης με τη Marfin Popular Bank και την Τράπεζα Κύπρου, ενώ παράλληλα αναφέρει τους στόχους της διοίκησης της Πειραιώς για αύξηση του όγκου κατά 25% και του μεριδίου της αγοράς κατά 0,5% το 2007 λόγω της διεθνούς επέκτασής της.

Για την EFG Eurobank ο διεθνής οίκος ”βλέπει” ισχυρή εγχώρια ανάπτυξη και αύξηση του αριθμού των υποκαταστημάτων, καθώς και αύξηση του μεριδίου της τράπεζας στην αγορά.

Για την Αγροτική Τράπεζα αναφέρεται ότι η περαιτέρω πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να χρηματοδοτήσει την επέκταση στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης και να στηρίξει κατά 40% - 50% το μέρισμα του 2007. Επίσης, η μείωση των εισφορών στα κύρια και επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση από 15 εκατ. ευρώ ετησίως, με αύξηση του ποσού αυτού κατά 3 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια, περιορίζοντας την αύξηση του κόστους της τράπεζας στο 1% - 2% το 2007.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να είναι σταθερό, ενώ αναμένεται ανάκαμψη και πιθανή επέκταση στο εξωτερικό για το 2007. Όσον αφορά στη Finasbank, η JP Morgan σημειώνει ότι η τουρκική τράπεζα έχει δείξει πρώιμα σημάδια ισχυρής συνεισφοράς στα μεγέθη της ΕΤΕ, ενώ σημειώνει ότι το προφίλ της τράπεζας δεν έχει αλλάξει στην τουρκική αγορά.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο διεθνής οίκος θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα μπορεί να προσφέρουν στο διάστημα των επομένων 60-120 ημερών αγοραστικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται κάθε 3-4 έτη.

Όσον αφορά στις τουρκικές τράπεζες, η JP Morgan δίνει σύσταση ”overweight” στις Akbank, Garanti Bank και Vakifbank και σύσταση ”neutral” στις Finansbank και Isbank. Ο διεθνής οίκος δεν καλύπτει τις μετοχές των Yapi Kredi Bank και Halkbank.

Για τη Finansbank η JP Morgan αναφέρει την επέκταση του δικτύου των υποκαταστημάτων της, τα οποία αναμένεται το 2008 να φθάσουν τα 500. Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία είναι το να δοθούν κίνητρα στους υπαλλήλους προκειμένου να μπορέσει η τράπεζα να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Η πιστωτική επέκταση της Akbank, αναφέρει η JP Morgan, αναμένεται να αυξηθεί από το 4,7% το γ’ τρίμηνο του 2006 στο 5% το δ’ τρίμηνο του 2006 και στο 5,5% μέχρι τα τέλη του 2007. H Akbank στοχεύει σε αύξηση των χορηγούμενων δανείων κατά 40% το 2007.

Αναφερόμενος στην Isbank ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για ενδεχόμενη αρχική διμόσια προσφορά της μονάδας Is Investments. Επίσης, εκτιμά πως η αύξηση κατά 25% των δανείων και των καταθέσεων της Isbank το 2007 θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 15% φέτος. Αναμένεται επίσης αύξηση των προμηθειών κατά 15%, που θα οδηγήσει σε αύξηση κερδών κατά 20%.

Για την Yapi Kredi γίνεται αναφορά στα σχέδια πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 250 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ εκτιμάται αύξηση του όγκου κατά 24% φέτος, στον οποίον περιλαμβάνεται επιβράδυνση της αύξησης στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Αναμένεται μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, λόγω της επανατιμολόγησης των πιστωτικών καρτών της τράπεζας.

Όσον αφορά στην Garanti, ο διεθνής οίκος επισημαίνει τα σχέδια της τράπεζας για συγχώνευση με τη Halkbank. Επίσης αναφέρεται η εκτίμηση ότι η Garanti θα ”πάρει την πρωτιά” της Yapi στον τομέα των πιστωτικών καρτών το 2007.

Η Halkbank κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στην Τουρκία, όσον αφορά στις καταθέσεις. Τα καθαρά της έσοδα αναμένεται να αγγίξουν τα 800 εκατ. τουρκικές λίρες το 2006, έναντι 651 εκατ. το 2005, ενώ η ιδιωτικοποίησή της αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2007.

Τέλος, για τη Vakifbank αναφέρεται ότι το μέρισμα θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτό του 2005. Επίσης, αναμένεται αύξηση των δανείων κατά 25% και των καταθέσεων κατά 15% το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v