M.L.: H μεταβλητότητα θα φέρει ευκαιρίες το 2007

Oι επενδυτικές ευκαιρίες το 2007 θα προωθηθούν από μια πιθανή άνοδο της μεταβλητότητας στην αγορά εκτιμά η Merrill Lynch στην έκθεση ”RIC* Report 2006 Recap/2007 Year Ahead”, εκτιμώντας ότι 5 είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσουν οι διεθνείς επενδυτές το τρέχον έτος. Δείτε τις εκτιμήσεις για τα εμπορεύματα, τον χρυσό αλλά και την επίδραση από την καταναλωτική δραστηριότητα.

M.L.: H μεταβλητότητα θα φέρει ευκαιρίες το 2007
Το 2007 φαίνεται πως θα είναι μία χρονιά με πολλές ευκαιρίες για τους επενδυτές, οι οποίες θα προωθηθούν από μια πιθανή άνοδο της μεταβλητότητας στην αγορά υπογραμμίζει η Merrill Lynch, εκτιμώντας παράλληλα ότι 5 ζητήματα πρέπει να εξετάσουν οι διεθνείς επενδυτές το τρέχον έτος.

Αναλυτικότερα, στην έκθεσή της ”RIC* Report 2006 Recap/2007 Year Ahead”, η Merrill Lynch ανέφερε ότι προβλέπεται υψηλότερη μεταβλητότητα εάν, όπως αναμένεται, οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Ευρώπης αυξήσουν τα επιτόκια προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ρευστότητα.

Πέντε ζητήματα που πρέπει να εξετάσουν οι διεθνείς επενδυτές το 2007 είναι: η ελκυστικότητα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών διεθνώς, η μετακίνηση προς υψηλότερης ποιότητας επενδύσεις, οι προσανατολιζόμενες προς την ιδιωτική κατανάλωση μετοχές (consumer-facing stocks) στις αναδυόμενες αγορές, η εξασθένιση του ανοδικού ρυθμού στις τιμές των αγαθών και ο ρόλος του χρυσού στον γεωπολιτικό κίνδυνο.

”Η υψηλότερη μεταβλητότητα μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικούς τίτλους στον Τύπο, παρακινώντας τους επενδυτές να στραφούν προς επενδύσεις με πραγματική ή εσωτερική αξία”, δήλωσε ο Richard Bernstein, επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής της Merrill Lynch.

”Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να στραφούν προς επενδύσεις οι οποίες θα αποφύγουν, θα παραμείνουν ανεπηρέαστες από τη μεταβλητότητα, ή θα επωφεληθούν από αυτή”, εξήγησε.

Η ελκυστικότητα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών επεκτείνεται πέραν των ΗΠΑ

Φαίνεται ότι η αξία των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών αποτιμάται ακόμη συντηρητικά, παρά την υψηλή απόδοσή τους το 2006, αλλά το νέο ζήτημα είναι πώς αυτός ο κλάδος πρόκειται να αποδώσει σε παγκόσμια κλίμακα. Οι πεισματικά χαμηλές αποτιμήσεις του κλάδου στην Ευρώπη μπορεί να παρέχουν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες και τα ποσοτικά μοντέλα της Merrill Lynch κατατάσσουν τις τηλεπικοινωνίες πέμπτο ελκυστικότερο κλάδο παγκοσμίως και τέταρτο στην Ευρώπη.

Μετάβαση προς υψηλότερης ποιότητας επενδύσεις

Κρίνοντας από το ιστορικό απόδοσης της αγοράς, εάν αυξηθεί η μεταβλητότητα, τότε οι υψηλότερης ποιότητας επενδύσεις θα αποδώσουν περισσότερο. Κατά τη γνώμη της Merrill Lynch, φαίνεται ότι οι συνθήκες διαμορφώνονται έτσι ώστε να οδηγήσουν σε μια εποχή ανόδου των πολλαπλασιαστών κερδών (Ρ/Ε). Τα περασμένα 20 χρόνια οι χαμηλότερης ποιότητας μετοχές ποτέ δεν απέδωσαν περισσότερο από τις υψηλότερης ποιότητας μετοχές όταν αυξανόταν ο λόγος P/E, γεγονός το οποίο πρέπει να οδηγήσει τους επενδυτές στην αναζήτηση υψηλής ποιότητας κοινών και προνομιούχων μετοχών και εταιρικών ομολόγων αξιολόγησης ΑΑΑ, τα οποία δεν βρίσκονται σε αφθονία.

Ανάπτυξη της καταναλωτικής δραστηριότητας στις αναδυόμενες αγορές

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Merrill Lynch πιστεύουν ότι οι επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να τοποθετούν τα χαρτοφυλάκιά τους έτσι ώστε να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της καταναλωτικής δραστηριότητας στις αναδυόμενες αγορές. Αυτό είναι ένα ζήτημα που εμπεριέχει βραχυπρόθεσμο κίνδυνο αν αυξηθεί η μεταβλητότητα, αλλά μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους επενδυτές που προσανατολίζονται προς την ανάληψη κινδύνων.

Με τη ”γενιά Υ” της Κίνας (ηλικίας κάτω των 27 ετών) να είναι πολύ πιο καταναλωτική από όσο συνειδητοποιούν πολλοί επενδυτές, οι τελευταίοι θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες στον κλάδο χρηματοδότησης καταναλωτών, λόγου χάρη σε επιχειρήσεις πιστωτικών καρτών και άλλους δανειστές, εφόσον η χρήση καταναλωτικής πίστης βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο σε πολλά μέρη των αναδυόμενων αγορών.

Τα αγαθά παίρνουν μια ανάσα

Τα αγαθά ενδέχεται να υποστούν πιέσεις και να μειωθούν οι σχετικές αποδόσεις το 2007, εν μέρει εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων κερδοσκοπίας, που κάνει τις τιμές των αγαθών να μη συνάδουν με την πτώση των θεμελιωδών τιμών. Ενώ προγραμματίζεται αύξηση της προσφοράς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 30 ετών, η ζήτηση φαίνεται να επιβραδύνεται. Επιπρόσθετα, η έρευνά μας για τα μολυβδούχα μέταλλα φαίνεται να καταδεικνύει μια πτώση της τιμής του χαλκού κατά 30% στα τέλη του έτους.

Ως αποτέλεσμα αυτών των προβλέψεων, οι επενδυτές με τοποθετήσεις σε αγαθά με σκοπό τη μακροπρόθεσμη διασπορά κινδύνου πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αλλά οι επενδυτές που ανέλαβαν πρόσφατα βραχυπρόθεσμη θέση για να αποκομίσουν γρήγορα υψηλά κέρδη μάλλον θα απογοητευτούν.

Χρυσός – Αναχαιτίζει τους γεωπολιτικούς κραδασμούς

Η γεωπολιτική είναι ένας τομέας που υπέφερε από τη μεταβλητότητα τα περασμένα πέντε έτη, και οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν πώς θα προστατευτούν από αυτόν τον κίνδυνο το 2007.

Η Merrill Lynch πιστεύει ότι η επένδυση σε χρυσό ή σε μετοχές χρυσού αποτελεί αποτελεσματικό μέσον αναχαίτισης των εν λόγω κινδύνων, καθώς και των κινδύνων από την πτώση του δολαρίου των ΗΠΑ. Για τους επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν κινδύνους η επένδυση σε ένα διεθνές μίγμα εταιριών που σχετίζονται με την άμυνα μπορεί να αποτελεί χρήσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης.

Ο σύνθετος δείκτης των χρηματιστηρίων της Μέσης Ανατολής της Merrill Lynch, ένας ισοσταθμισμένος δείκτης εννέα χρηματιστηρίων της περιοχής αυτής, αποτελεί καλό εργαλείο που θα βοηθήσει τους επενδυτές να παρακολουθούν τα επίπεδα γεωπολιτικών κινδύνων.

Το 2007 φαίνεται πως θα είναι μια χρονιά με πολλές ευκαιρίες για τους επενδυτές. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντική η επιλογή των σωστών κινήσεων εν όψει της αυξημένης μεταβλητότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v