Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσωτερικής φύσεως τα νεύρα της Σοφοκλέους

Σημαντική εκδήλωση νευρικότητας μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης παρά την ικανοποιητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Με σημαντικές απώλειες η Intralot, στους αρνητικούς πρωταγωνιστές ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΤΕ. Θετικές βοήθειες από ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΛΤΕΧ, Alpha και Εθνική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με οριακές απώλειες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, παρά το θετικό ξεκίνημα που τον έφερε υψηλότερα των 4.700 μονάδων και παρά τη θετική εικόνα που παρουσίαζαν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Όλα ξεκίνησαν μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας και ενώ ο δείκτης βρισκόταν στο υψηλό ημέρας με τη νευρικότητα να καταλαμβάνει αργά αλλά σταθερά όλο και περισσότερους από τους εμπλεκόμενους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διολισθήσει μέχρι τις 4.650,62 μονάδες και να καταγράψει ημερήσια διακύμανση 59 μονάδων για να ανακάμψει σχετικά στη συνέχεια και να κλείσει στις 4.676,66 μονάδες, με απώλειες 0,04%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 478 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15,4 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο εκνευρισμός ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς εκτός από τη μετοχή της Intralot που κατέγραφε σημαντικές απώλειες λόγω δικαστικών εμπλοκών που αφορούσαν στον διαγωνισμό προκαθορισμένου στοιχήματος στην Τουρκία και τη θυγατρική της Inteltek, με πτωτικές διαθέσεις κινήθηκαν ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και ΟΤΕ.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ σήκωσε σημαντικό βάρος στην ”πλάτη του” κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και με κέρδη μεγαλύτερα του 2%, συνεπικουρούμενος από Alpha Bank, Εθνική, Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, ο Γενικός Δείκτης δεν κατόρθωσε να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, ενώ υπέρ των μετοχών με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών τίτλων.

Τεχνικά δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει κάτι και δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον όσο ο FTSE κινείται μεταξύ 2.544 και 2.570 μονάδων. Κλείσιμο υψηλότερα των 2.570 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.620 ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 2.544 μονάδων βάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη που οριοθετείται στις 2.538-2.530 μονάδες.

Περισσότερο απαισιόδοξοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, όπου σε μία συνεδρίαση σχετικών απωλειών διεύρυναν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι στο οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο και το αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street.

Ουδέτερη η τελική εικόνα με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 129 πτωτικών, ενώ λόγω σχετικής επιφύλαξης μόλις οκτώ τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

Από τους λίγους λοιπόν θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, στην πρώτη θέση των κερδισμένων η μετοχή της Μεσοχωρίτης, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Lannet μετά την είδηση συνεργασίας με την Orange, οι εντεινόμενες φήμες έστειλαν ακόμη ψηλότερα τον τίτλο της Παντεχνικής, κινητικότητα και αξιοπρόσεκτα κέρδη για Info-Quest, ΔΙΕΚΑΤ, ΑΤΤΙΚΑΤ, Alco, συνέχισαν ψηλότερα Δάιος, Hitech SNT και SATO, συναλλακτική αφύπνιση στην FHL Mermeren, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της Προοδευτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v