Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To sexy story των… χρηματιστηρίων!

Ένας από τους κλάδους που ξεχωρίζουν από τις αρχές του 2007 μέχρι σήμερα είναι αυτός των εισηγμένων χρηματιστηρίων. Αν και οι εξαγορές με τις συγχωνεύσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ίσως υπάρχουν άλλοι θεμελιώδεις λόγοι που εξηγούν τη συμπεριφορά των μετοχών τους.

To sexy story των… χρηματιστηρίων!
Η μετοχή της ΕΧΑΕ κερδίζει πάνω από 13% τις τελευταίες 7 μέρες και πάνω από 13% τις τελευταίες 30. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο Ρ/Ε με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (FactSet) του 2007 και του 2008 θα διαπιστώσει ότι διαμορφώνεται κοντά στο 19 και 18 αντίστοιχα ενώ η μερισματική της απόδοση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 3%.

Δεν είναι η μόνη. Καλές επιδόσεις καταγράφει τόσο η μετοχή του ισπανικού χρηματιστηριακού γκρουπ Bolsas y Mercados Espanoles όσο και άλλων χρηματιστηρίων, όπως το ΟΜΧ, δηλαδή η εταιρία που λειτουργεί τα χρηματιστήρια στη Σκανδιναβία και στις χώρες της Βαλτικής.

Ικανοποιητική κρίνεται επίσης η πορεία των μετοχών του Euronext που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (ΝΥSE) μέσω των όρων της συμφωνίας συγχώνευσης. Δεν μπορεί όμως να πει κανείς το ίδιο για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) που έχει δεχτεί εχθρική πρόταση εξαγοράς από το NASDAQ.

Τα σενάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν ασφαλώς παίξει κάποιο ρόλο στην καλή συμπεριφορά των μετοχών τους. Ας μη λησμονούμε ότι το ισπανικό γκρουπ, η δημόσια εγγραφή του οποίου ολοκληρώθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, θεωρείται από πολλούς στόχος του γερμανικού Deutsche Boerse, αν και το ιταλικό Borsa Italiana θεωρείται ευκολότερος στόχος καθώς ακόμη ελέγχεται από τα μέλη του.

Επιπλέον, το ΟΜΧ έχει υποβάλει πρόταση εξαγοράς του Χρηματιστηρίου της Σλοβενίας ενώ τόσο αυτό όσο και το γερμανικό, το ιταλικό, το αυστριακό και το ελληνικό ενδιαφέρονται για το βουλγαρικό.

Όμως, η σεναριολογία περί εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν είναι κάτι καινούργιο, οπότε η καλή συμπεριφορά των μετοχών των εισηγμένων χρηματιστηρίων θα πρέπει πιθανόν να αναζητηθεί αλλού.

Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τις παραδοσιακές πηγές άντλησης εσόδων των χρηματιστηρίων, δηλαδή τους συναλλακτικούς τζίρους, που παραμένουν υψηλοί.

Το γεγονός ότι αρκετοί κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλά 6ετίας θα πρέπει να έχει βοηθήσει, αν και η σχέση συναλλακτικών τζίρων και χρηματιστηριακών δεικτών δεν είναι ιστορικά σταθερή.

Τα υψηλά μερίσματα, οι επιστροφές κεφαλαίων και οι επαναγορές ιδίων μετοχών αποτελούν άλλο ένα ελκυστικό κεφάλαιο στο στόρι των χρηματιστηρίων που θεωρούνται και είναι αγελάδες που παράγουν ρευστό.

Ακόμη, ο πολλαπλασιασμός και η αύξηση της δύναμης πυρός των Hedge Funds που κάνουν trading πιο συχνά από τους παραδοσιακούς θεσμικούς.

Επίσης η παγκοσμιοποίηση των κεφαλαιαγορών διευκολύνει τις συναλλαγές σε αγορές του εξωτερικού ενισχύοντας το αναπτυξιακό προφίλ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της ΕΧΑΕ. Ας μην ξεχνάμε τον αυξημένο ρόλο των Αμερικανών επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια και των ξένων, γενικά, στη Σοφοκλέους. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τις θετικές συνέπειες από την προσέλκυση Ασιατών επενδυτών.

Φυσικά, σε μια εποχή που το algorithmic trading κερδίζει συνεχώς έδαφος, η ταχύτητα στην εκτέλεση των εντολών θεωρείται απαραίτητος παράγοντας για μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Το ίδιο ισχύει για τη μείωση στις προμήθειες συναλλαγών, που μαζί με τις επενδύσεις στην τεχνολογία θεωρούνται μονόδρομος από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα με την εφαρμογή της κοινοτικής ντιρεκτίβας MiFID που βάζει στον χώρο κι άλλους παίκτες, π.χ. τις 7 μεγάλες τράπεζες, από τον Νοέμβριο του 2007.

Κάποιος θα μπορούσε επίσης να επικαλεστεί τον κίνδυνο μιας πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εκκαθάρισης διασυνοριακών συναλλαγών, κάτι που επηρεάζει άμεσα καθετοποιημένα χρηματιστήρια όπως η ΕΧΑΕ και το Deutsche Boerse.

Aναμφισβήτητα, κίνδυνοι υπάρχουν, ιδίως έπειτα από μια σημαντική άνοδο των μετοχών τους σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που έχει κάνει τις αποτιμήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λιγότερο ελκυστικές από πριν.

Όμως, τα καύσιμα για την άνοδο των μετοχών των περισσότερων εισηγμένων χρηματιστηρίων φαίνεται να είναι αρκετά και να προέρχονται πρωτίστως από την αύξηση του τζίρου στις μετοχές και στα παράγωγα και δευτερευόντως από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v