Στο βάθος... κατοχύρωση επιμέρους θέσεων;

Με τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη να υπολείπεται περίπου 11% από τα ιστορικά υψηλά του 1999 και τις εξελίξεις στον κλάδο να περνούν τώρα στην επόμενη φάση, η ”κατάκτηση” της κορυφής των 4.700 μονάδων δείχνει ένα καλό ”στοίχημα”. Ωστόσο, σημαντικά κέρδη και αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς αποτελούν ανά πάσα στιγμή ικανούς λόγους για κατοχύρωση θέσεων σε μετοχές επιμέρους εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πολύ κοντά στην κορυφή των 4.700 μονάδων ξεκινάει η εβδομάδα. Με τους επενδυτές να επιμένουν διεθνώς με συνεχείς τοποθετήσεις τους στις αγορές μετοχών, μια τάση που επηρεάζει ανάλογα και τη Σοφοκλέους.

Το ενδιαφέρον στοιχείο για τη βραχυπρόθεσμη τάση αφορά, κατά την εκτίμησή μας, στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό γιατί ο συγκεκριμένος κλαδικός δείκτης υπολείπεται κατά 11% από τα ιστορικά υψηλά του φθινοπώρου του 1999, ενώ οι εξελίξεις από κάθε μέτωπο φαίνεται πως μόλις τώρα περνούν στην επόμενη φάση.

Από το μέτωπο των Marfin, Πειραιώς, Κύπρου, μέχρι την Ασπίδα, καλά πληροφορημένοι κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξουν μεσοπρόθεσμα νεότερα.

Ήδη από το μέτωπο των Marfin-Πειραιώς-Κύπρου, από σήμερα εισερχόμεθα στην επόμενη φάση, καθώς τα επιτελεία των τριών ομίλων προετοιμάζουν μεθοδικά άμυνες, αλλά και την επίθεσή τους.

Αναμφίβολα το πώς θα κινηθεί ο πανίσχυρος όμιλος του Dubai Investment θα καθορίσει εν πολλοίς τη δυναμική και την ταχύτητα των εξελίξεων, ενδεχομένως και τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών.

Ενδιαφέρουσα παράπλευρη εξέλιξη θεωρείται από τις ίδιες, καλά πληροφορημένες πηγές, η ”ταύτιση” εκτιμήσεων όσον αφορά στη διοίκηση των ομίλων Πειραιώς και Alpha Bank ως προς τις επικείμενες εξελίξεις.

Αυτό γιατί πέραν της Πειραιώς όπου οι ξένοι έχουν το ”πάνω χέρι”, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, ενδιαφέρουσα παρουσιάζεται και η μετοχική σύνθεση της Alpha Bank.

Με βάση την πορεία της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα, όπου για πολλοστή φορά υπεραπέδωσαν μετοχές επιλεγμένων εταιριών από τον χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να σημειωθούν τα επιμέρους.

Η υπεραπόδοση της Παντεχνικής (18,7%) με συναλλαγές 1,4 εκατ. τεμαχίων, εν μέσω των λίγο - πολύ γνωστών φημών για πιθανή στενότερη συνεργασία με τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Η υπεραπόδοση της Blue Star Ναυτιλιακή (4,7%), των Μινωικών (5,51%) και της Άττικα Συμμετοχών (1,4%) θα πρέπει να σχετίζονται με τις εδώ και καιρό δρομολογημένες εξελίξεις στον κλάδο.

Η μετοχή των Μινωικών Γραμμών απέχει μόλις 0,02 ευρώ από τα 5 ευρώ, καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου ενισχύεται σταθερά και μεθοδικά η θέση δύο ισχυρών μειοψηφούντων μετόχων.

Στη μετοχή της Ζήνων (3,10%), έχουν πραγματοποιηθεί συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές για τα δεδομένα της εισηγμένης, ενώ κινητικότητα παρουσιάζεται σε μετοχές εταιριών από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Μύλων Κεπενού, Ελφίκο, Albio Holdings, Κυριακίδης και ορισμένων ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Όσον αφορά στην εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο η υπεραπόδοση που καταγράφεται από την αρχή του χρόνου για πλήθος μετοχών ακόμη και εταιριών του FTSE 20, αλλά και μια περιορισμένη (μέχρι στιγμής) διάθεση για κατοχύρωση θέσεων σε ορισμένα αναδυόμενα χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v