ΣΜΕ και τράπεζες στην ατζέντα

Εξέπληξε ευχάριστα η χθεσινή συνεδρίαση με τη Σοφοκλέους να ”αγνοεί” το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και με ”αναρχοαυτόνομη” κίνηση να κλείνει σε υψηλότερα επίπεδα. Η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου και έχει ξανά στο προσκήνιο τις τράπεζες, ενώ αρκετοί επαγγελματίες περιμένουν την επόμενη εβδομάδα πριν χαράξουν στρατηγική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η χθεσινή συνεδρίαση αιφνιδίασε θετικά κυρίως λόγω της ανοδικής διάθεσης που επέδειξαν αρκετοί τίτλοι του FTSE 20 και βέβαια αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει το αγοραστικό ενδιαφέρον σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η επόμενη ”μάχη” στο τραπεζικό ταμπλό και σε αρκετές περιπτώσεις θα δοθεί στις κεφαλαιοποιήσεις.

Μάλιστα χθες, και αυτό προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, η Σοφοκλέους κινήθηκε έντονα ανοδικά, χωρίς να έχει βοήθειες από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, προσθέτοντας ένα ακόμα ερώτημα στο κατά πόσο μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει διάρκεια.

Όσον αφορά στις διεθνείς αγορές, σε χαμηλό 20 μηνών κινείται το πετρέλαιο, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έστειλε σε χαμηλό τετραετίας το γεν, χαμηλότερα έκλεισε χθες η Wall Street, αλλά και σήμερα το πρωί τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ άνοιγμα σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει και με τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου και αυτό δυσκολεύει ασφαλώς τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, έστω και αν οι ανοικτές θέσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΠΑ όσον αφορά στα συμβόλαια του πρώτου μήνα ήταν σχετικά περιορισμένες, καθώς μόλις 5.045 συμβόλαια του FTSE 20 και 680 του FTSEM 40 παρέμεναν ανοικτά.

Ίσως χρειάζεται κάποια προσοχή στο γεγονός ότι αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια φάνηκαν να παίρνουν και short θέσεις στα συμβόλαια του επόμενου μήνα και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν δικαιώνουν τους συγκρατημένα απαισιόδοξους.

Τεχνικά η εικόνα ασφαλώς και βελτιώθηκε σημαντικά μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, προϊδεάζοντας για κίνηση του FTSE 20 προς τις 2.570 μονάδες, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί το ενδιαφέρον για δεικτοβαρείς μετοχές.

Οι στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.544 και 2.538-30 μονάδες ενώ σε περίπτωση υποχώρησης σε κλείσιμο χαμηλότερα των 2.530 μονάδων, δεν αποκλείεται κίνηση προς τις 2.525 μονάδες.

Το ενδιαφέρον και σήμερα σε μεγάλο ποσοστό θα επικεντρωθεί στο τραπεζικό ταμπλό, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι το 2007 θα είναι έτος σημαντικότατων ανακατατάξεων, ενώ σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση θα συνεχιστούν οι επιλεκτικές κινήσεις από ισχυρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και λίγους traders που ακολουθούν την τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v