Τρία νέα ιστορικά υψηλά στη Σοφοκλέους

Cosmote, ΟΠΑΠ, Κύπρου και Αγροτική διακρίθηκαν από τις μετοχές του FTSE. Όμως, το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να δώσουν το Γενικό Δείκτη θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη. Η μάχη μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών κρίθηκε προς το τέλος υπέρ των δεύτερων, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν Cosmote, Τραπεζα Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Παραλίγο... μυστικός πράκτορας ο Γενικός Δείκτης, που κατέγραψε οριακά κέρδη 0,06%, καθώς δεν βοηθήθηκε από την ημερήσια διακύμανση που δεν ξεπέρασε τις 22 μονάδες, ενώ ελάχιστοι ήταν οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι που έδειξαν ουσιαστικές ανοδικές διαθέσεις. Έστω κι αν Cosmote, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Κύπρου έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Μάλιστα, όταν μετά τις 15.30 ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις της Intel και ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν σε ελαφρώς αρνητικό πρόσημο, ήταν περίπου βέβαιο ότι το εξελισσόμενο ντέρμπυ μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών θα τελείωνε υπέρ των δεύτερων, κάτι που τελικά έγινε.

Τεχνικά, δεν έχει αλλάξει κάτι και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ 4.610 και 4.652 μονάδων. Όμως, διάσπαση ενός των δύο άκρων πιθανόν να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Κύπρου, Cosmote, ΟΠΑΠ, θετικό πρόσημο για Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Coca Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Eurobank, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Intralot και Folli Follie.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank και Πειραιώς και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Ελλ. Πετρελαια, Motor Oil, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Τέλος, όσον αφορά το τραπεζικό ταμπλό για μία ακόμα συνεδρίαση, απέσπασε την προσοχή των εμπλεκομένων η μάχη μεταξύ αγοραστών – πωλητών στον τίτλο της MPB (+2.01%), οι συναλλαγές της οποίας απέσπασαν περίπου τι 1/5 του συνολικού μικτού τζίρου.

Ελαφρώς ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι έδωσαν στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη ελαφρώς ψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας οριακά τις υποτιμήσεις.

Η τελική εικόνα, όπως προαναφέρθηκε, έγειρε υπέρ των μετοχών με αρνητικό πρόσημο (134) έναντι αυτών με θετικό (110 ), ενώ η γενικότερη επιφυλακτικότητα επέτρεψε μόλις σε 5 τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές ημέρας, θετικούς και αρνητικούς, από τους θετικούς ξεχώρισαν οι Γαλαξίδι (εν μέσω εκτιμήσεων για κυοφορούμενες εξελίξεις στον κλάδο), Maxim, Υalco, Παντεχνική (εν μέσω φημών για προχωρημένες συζητήσεις με ισχυρό παίκτη του κλάδου), Blue Star, Interfish, Σπύρου, Νεώριο Σύρου, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (συνεχείς εισαγόμενες εντολές αγορών), Forthnet, Flexopack, Λάμδα Detergent, Κυριακίδης και Unibrain, ενώ από τους αρνητικούς αίσθηση δημιούργησαν οι σημαντικές ημερήσιες απώλειες της Axon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v