Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπος με αντιστάσεις ο Γ.Δ.

Τέσσερις συνεδριάσεις απομένουν μέχρι τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου και οι ανοιχτές θέσεις σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση αυξήθηκαν ελαφρώς μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, ένδειξη ότι ίσως κάποιοι κάτι περιμένουν. Τεχνικά ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη είναι το κλείσιμο υψηλότερα από την ισχυρή αντίσταση των 4.670 μονάδων, ενώ τρέχουν οι εξελίξεις στο τραπεζικό ταμπλό.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σε νέο υψηλό 80 μηνών έστειλε η χθεσινή συνεδρίαση τον Γενικό Δείκτη, έστω και αν η εικόνα στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους θα μπορούσε να θεωρηθεί μικτή.

Βέβαια, τουλάχιστον χθες την παράσταση έκλεψαν οι τίτλοι που επέστρεψαν από την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των δημοσίων προτάσεων, και οι οποίοι ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία, με Πειραιώς και Κύπρου να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ αντίθετα πιέσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν να είναι ασφυκτικές, υπέστησαν MPB, MIG και οι τίτλοι της Εγνατίας Τράπεζας.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη Νεοχημική, που εντυπωσιάζει και τους πλέον αισιόδοξους,όπως επίσης και τα ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη για ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο.

Όμως, απομένουν πλέον μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη των ΣΜΕ Ιανουαρίου και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συνέβησαν κάποια αξιοπρόσεκτα πράγματα, τα οποία ίσως αξίζουν υποσημείωσης.

Συγκεκριμένα, οι ανοιχτές θέσεις τόσο στα ΣΜΕ του FTSE 20, όσο και σε αυτά του FTSEM 40, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αντί να μειωθούν αυξήθηκαν (κάποιοι ίσως κάτι περιμένουν από τις τελευταίες πριν τη λήξη συνεδριάσεις) κι έτσι εν όψει Παρασκευής 14.296 συμβόλαια του FTSE 20 και 1.155 του FTSEM 40 δεν έχουν κλείσει ή μετακυλίσει θέσεις, ενώ αντίθετα τα ξένα χαρτοφυλάκια εδώ και αρκετές συνεδριάσεις συνεχίζουν να μετακυλίουν τις long θέσεις τους.

Το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές αγορές, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς θετικό, καθώς τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης χθες αγνόησαν την αργία στη Wall Street και έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ αντίθετα ουδέτερο έως ελαφρώς αρνητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σημερινό κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων.

Όσον αφορά στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, πολλά κρίνονται στις 4.670 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 4.648 και 4.655 μονάδες. Αναλυτές θεωρούν ιδιαίτερα ισχυρή την αντίσταση στις 4.670 μονάδες, επισημαίνουν όμως πως αν αυτή διασπαστεί ανοδικά, δίνει minimum κίνησης προς τις 4.720 μονάδες.

Όσον αφορά στον FTSE 20, ο οποίος χθες έδωσε κάποιες πρώτες αρνητικές αποκλίσεις, πολλά θα κριθούν στο αν κατορθώσει να κρατηθεί υψηλότερα από τις 2.515 μονάδες, συμπληρώνοντας τρία κλεισίματα υψηλότερα αυτών.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κάλλιστα να δώσει επόμενη κίνηση προς τις 2.580-2.590 μονάδες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.504 και 2.490 μονάδες.

Όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα του ταμπλό, ασφαλώς σημαντικό μέρος της προσοχής των εμπλεκομένων θα εστιαστεί και σήμερα στις τράπεζες.

Όμως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνούν απαρατήρητες οι επιχειρηματικές κινήσεις-εξελίξεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση καθώς εκεί πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες θα είναι και περισσότερες και ίσως χρηματιστηριακά αποδοτικότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v