Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι insiders έχουν συνήθως δίκιο!

Οι διευθυντές των εισηγμένων εταιριών δεν είναι πάντοτε αστέρια στο μάνατζμεντ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι πετυχημένοι σ’ αυτό στο οποίο κάθε επενδυτής θα ήθελε να διαπρέπει.

Oι insiders έχουν συνήθως δίκιο!
Η αντιγραφή των κινήσεων στις οποίες προέβαιναν οι μεγαλομέτοχοι ή/και τα διευθυντικά στελέχη των εισηγμένων εταιριών είχε αποδειχτεί μια αρκετά καλή μέθοδος για να βγάλει κανείς κέρδη στη Σοφοκλέους τη δεκαετία του 1990.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι αρκετοί χρηματιστές και συνακολουθούντες περίμεναν με ανυπομονησία τις εντολές των insiders στις μετοχές των εταιριών τους για να τους αντιγράψουν, επωφελούμενοι της προνομιακής πληροφόρησης που είχαν.

Οι κακές γλώσσες μάλιστα λένε ότι μερικές φορές οι αντιγράφοντες προηγούνταν των insiders στην εισαγωγή των εντολών αγοράς και πώλησης στο σύστημα, μια πρακτική που έγινε ευρύτερα γνωστή ως front running.

Όμως, οι καιροί άλλαξαν. Αρκετοί καθωσπρέπει insiders δίνουν πλέον εντολές μέσω offshore εταιριών, ενώ οι κανονισμοί για τις υποχρεώσεις όλων εκείνων που έχουν πρόσβαση σε προνομιακή πληροφόρηση είναι αυστηροί, συμπεριλαμβάνοντας τη δημοσιοποίηση των πράξεων που κάνουν κατά καιρούς.

Η ελληνική αγορά δεν είναι φυσικά η μοναδική στην ανεπτυγμένη Ευρώπη που απαιτεί από τους insiders να δηλώνουν τις πράξεις που κάνουν σε μετοχές των εταιριών τους. Το ίδιο συμβαίνει σ’ άλλες αγορές.

Η Citigroup εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός και δημιούργησε μια μεγάλη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει trades των insiders σε περισσότερες από 1.200 ευρωπαϊκές εταιρίες από 12 χώρες την προηγούμενη χρονιά.

Η εμπειρία από την εφαρμογή στρατηγικών trading που βασίζονται στις αγοραπωλησίες των insiders στη βρετανική αγορά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επέκταση του ίδιου μοντέλου σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η βρετανική εμπειρία έδειξε ότι οι αγοραπωλησίες των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων συνιστούν έναν αξιόπιστο εμπροσθοβαρή δείκτη για σημαντικά εταιρικά γεγονότα που συμβαίνουν αργότερα.

Οι αγορές βρετανικών μετοχών ξεπέρασαν σε απόδοση την ευρύτερη αγορά κατά 1,2% για διαστήματα από 1 μέχρι 60 μέρες από την ημερομηνία της ανακοίνωσης και 2,9% για χρονικό ορίζοντα από 1 μέρα μέχρι 120 μέρες μετά την ανακοίνωση του trade.

Η εφαρμογή της ίδιας στρατηγικής στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου έδειξε ότι το τυπικό διευθυντικό στέλεχος μιας ευρωπαϊκής εταιρίας αγοράζει μετοχές που υπολείπονται σε απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά κατά 1,9% με αποτέλεσμα η υπεραπόδοσή του να ανέρχεται σε 3,1% τις επόμενες 120 μέρες.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας της Citigroup είναι το γεγονός ότι τρεις ελληνικές εταιρίες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 3 δισ. ευρώ ανήκουν σε εκείνες που ξεχώρισαν. Τα trades των διευθυντικών στελεχών τους υπεραπέδωσαν τόσο όσο χρειαζόταν για να μπούνε στη πρώτη 10άδα. Πρόκειται για τις Μηχανική, Intracom Holdings και Μυτιληναίος.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι όποιος αντιγράφει τις αγοραπωλησίες των insiders πάντοτε θα κερδίζει. Θα πρέπει όμως να τις λαμβάνει υπόψη του γιατί οι κινήσεις των insiders αποτελούν αρκετές φορές προπομπούς εξελίξεων.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v