Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάσεις για γερά νεύρα

Οι παρακαταθήκες από την χθεσινή συνεδρίαση, το διεθνές κλίμα και οι ειδήσεις– κυοφορούμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να παραμείνει αμείωτο το ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους. Μετά από απόφαση των αρχών του Χ.Α. σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι Marfin Financial Group, Marfin Popular Bank, Εγνατία Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που συνηγορούν ότι τόσο η σημερινή, όσο και οι επόμενες συνεδριάσεις θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον έστω και αν η επόμενη εβδομάδα κρίνεται σχετικής ιδιαιτερότητας λόγω λήξεως των ΣΜΕ Ιανουαρίου. Βέβαια, κάποια λίγα αναπάντητα ερωτήματα στους εμπλεκόμενους με την αγορά δημιουργεί η επίθεση το πρωί στην αμερικανική πρεσβεία.

Κατ’ αρχήν το άριστο τεχνικά κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης κατά δεύτερο το θετικό διεθνές κλίμα (όλα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια συμπεριλαμβανομένης και της Wall Street έκλεισαν χθες με σημαντικά κέρδη, ενώ την ίδια ρότα ακολούθησαν σήμερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια) και βέβαια πάνω απ’ όλα οι ειδήσεις –κυοφορούμενες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Όλα δείχνουν να ξεκίνησαν από την απόφαση της MIG να προχωρήσει σε ιστορική από πλευράς μεγέθους αύξηση κεφαλαίου για να ακολουθήσει μόλις χθες η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προς μετόχους της Marfin Popular Bank, η απάντηση του ομίλου Marfin και βέβαια η απόφαση των αρχών να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης όλων των εμπλεκόμενων τίτλων, δηλαδή Εγνατίας, Κύπρου, Πειραιώς και Marfin.

Παρά ταύτα, οι όποιες ενδείξεις υπάρχουν μέχρι στιγμής συνηγορούν στο ότι το 2007 θα είναι πιθανότατα ένας ”καυτός” για τον τραπεζικό κλάδο χρόνος, με τις εξελίξεις πιθανότατα να αλλάζουν άρδην το τραπεζικό τοπίο.

Αυτό βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το όποιο ενδιαφέρον θα περιοριστεί σήμερα στο τραπεζικό ταμπλό, καθώς από χθες επανήλθε το αγοραστικό ενδιαφέρον και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ επιθετικές αγορές κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και συγκεκριμένα μετά τις 16:30, εμφανίστηκαν και στην αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα να μηδενιστούν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης (οι ξένοι ξεκίνησαν να μετακυλείουν τις long θέσεις τους στον επόμενο μήνα).

Τεχνικά ζητούμενο δεν είναι τόσο η κίνηση του Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, όσο κατ’ αρχήν τουλάχιστον να επιβεβαιώσει σαν στήριξη το χθεσινό κλείσιμο, δηλαδή τις 4.562 μονάδες, κάτι που δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για άμεση κίνηση προς τις 4.612 και γιατί όχι προς τις 4.670 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v