Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς αναταράξεις πλήττουν (και) το Χ.Α.

Οι αναταράξεις των χρηματιστηρίων στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, αλλά και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τίτλων των διυλιστηρίων, δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη Σοφοκλέους. Από τις μετοχές του FTSE διασώζονται με θετικό πρόσημο ΕΛΤΕΧ και Intralot, θετικό πρόσημο για τον τίτλο της MPB και της MFG.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεχίζει να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα η Σοφοκλέους, ακολουθώντας την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες διεθνείς αγορές.

Σε άλλες περιπτώσεις διότι τα χρηματιστήρια ανήκουν σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, και σε αυτήν την περίπτωση ακολουθούν τη σχεδόν κάθετη πτώση των τιμών του ”μαύρου χρυσού”, και σε άλλες περιπτώσεις γιατί μετοχές ενεργειακού κλάδου (όπως π.χ. BP, Total, κ.λπ.) πιέζονται σημαντικά διαμορφώνοντας γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Η γενικότερη εικόνα της Σοφοκλέους σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική, αφού λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης, η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο 1 προς 10 και ελάχιστοι τίτλοι διασώζονται έστω και με οριακά θετικό πρόσημο.

Ως μόνη θετική μέχρι στιγμής εξέλιξη δείχνει αυτή που θέλει τον Γ.Δ. να μάχεται” στη στήριξη των 4.504 μονάδων ή έστω στο ψυχολογικό όριο των 4.500 μονάδων (που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να το διατηρήσει και στη συνέχεια) και τον FTSE στη στήριξη των 2.450 μονάδων.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως αυτές οι στηρίξεις θα αντέξουν και στη συνέχεια, ιδίως αν οι πωλητές επανέλθουν με επιθετικότερες διαθέσεις.

Από τις μετοχές του FTSE μόνο ΕΛΤΕΧ και Intralot διασώζονται με θετικό πρόσημο, ενώ από το τραπεζικό ταμπλό το θετικό πρόσημο της MPB στέλνει ακόμη υψηλότερα τον τίτλο της Marfin Group.

Πτωτική η συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκομένους να ακολουθούν την επικείμενη, δείχνοντας ότι είναι πιθανό το σενάριο που θέλει η σημερινή πτώση να συνδυάζεται με σχετική αύξηση συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στους επιμέρους τίτλους, η επιστροφή της United Texteils (πρώην Κλωστήρια Ναούσης) συνδυάζεται με εντυπωσιακά ημερήσια κέρδη, ακόμη υψηλότερα και ανεξαρτήτως κλίματος η Βαρβαρέσος και Τασόγλου, συνεχίζει να κινείται θετικά η Rainbow που επιδεικνύει ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης, η ίδρυση θυγατρικής στη Βουλγαρία δίνει σχετική κινητικότητα στη Βαλκάν.

Επέστρεψε σε θετικό πρόσημο η ΑΧΟΝ, όμως, από εκεί και πέρα η όποια κινητικότητα και τα όποια κέρδη περιορίζονται σε αποδόσεις λίγο υψηλότερες από το προηγούμενο κλείσιμο.

Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζουν να ξεχωρίζουν Πειραιώς και Κύπρου, ενώ αργά αλλά σταθερά διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα ΟΤΕ, ΕΔΗ και Εθνική Τράπεζα.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι στη χειρότερη των περιπτώσεων ο FTSE να διατηρηθεί υψηλότερα από το κάτω άκρο της ζώνης των 2.454-2.446 μ., καθώς καθοδική διάσπαση δεν αποκλείεται να επιταχύνει την πτωτική τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v