Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με συνέχεια η ”κόντρα κίνηση”;

Η υπέρβαση των 2.500 μονάδων για τον FTSE 20 επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη ανοδική φορά συγκεκριμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το σταθερό επενδυτικό (και αρκετές φορές κερδοσκοπικό) ενδιαφέρον των όλο και περισσότερων ξένων και... ξένων. Τη διόρθωση στο εξωτερικό ακολουθούν, σε αυτή τη φάση, δείκτες και μετοχές κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ”κόντρα κίνηση” της Σοφοκλέους, δικαιολογημένη σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δεν έχει και τόση σημασία, καθώς αυτοί που διαφεντεύουν το ”παιχνίδι” έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την αγορά.

Τουλάχιστον όσον αφορά στη διακύμανση του FTSE 20, που ξεπερνώντας χθες και τις 2.500 μονάδες κινήθηκε προς την καταγραφή ενός ιστορικού υψηλού επιπέδου τιμών.

Μιας κορυφής που αφορά σε συγκεκριμένες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό αποκλίνει από την πλειάδα των εισηγμένων της μεσαίας και χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας, αλλά επαναβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο τραπεζών και τηλεπικοινωνιών.

Πόσο μάλλον που μεθαύριο Πέμπτη οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών για τους επίδοξους ”μνηστήρες” του ΟΤΕ.

Στον Οργανισμό η λογική της προεξόφλησης είναι εμφανέστατη, από την πλευρά ξένων και ορισμένων μάλιστα διαχειριστών αντισταθμιστικών χαρτοφυλακίων.

Οι πιο διορατικοί από αυτούς έχουν λάβει θέσεις έγκαιρα από τιμές σημαντικά χαμηλότερες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση της μετοχής του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πηγές, το διήμερο 28-29 Δεκεμβρίου, φέρεται να ενεργοποιήθηκε πρόγραμμα αγορών στη μετοχή του Οργανισμού για λογαριασμό δύο πολύ γνωστών μας hedge funds, μέσω τουλάχιστον δύο χρηματιστηριακών (της πρώτης πεντάδας).

Οι συναλλαγές, που υπολογίζονται στα περίπου 3,5-4 εκατ. ευρώ, φέρονται να πραγματοποιήθηκαν σε εύρος τιμών όχι χαμηλότερο των 22,7 και όχι υψηλότερα των 22,9 ευρώ.

Χθες η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ διαμορφωνόταν με άνοδο 2,1% στα 24,40 ευρώ και συναλλαγές περίπου 1,9 εκατ. τεμαχίων.

Ο τραπεζικός κλάδος, που συγκριτικά για το 2006 κινήθηκε στο... ρελαντί, είναι αυτός που σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών αναλυτών θα πρωταγωνιστήσει λόγω εξελίξεων κατά τη φετινή χρήση. Όλα τα ενδεχόμενα, όλα τα σενάρια που ακούγονται και φημολογούνται, και λογικοφανή δείχνουν και πιθανότητες να υλοποιηθούν έχουν.

Το γεγονός είναι πως η αποτίμηση του νέου ομίλου Marfin Popular Bank ”χτυπά” πλέον με σοβαρές αξιώσεις τη χρηματιστηριακή θέση της Πειραιώς (πρακτικά την όγδοη θέση), σε μια περίοδο όπου παρατηρείται κινητικότητα όσον αφορά τόσο στην ηγεσία της Dubai Investments, που καταφθάνει σύσσωμη στην Αθήνα, όσο και στην έλευση από το Λονδίνο όλων των συμβούλων του ομίλου, προφανώς για συζητήσεις και αποφάσεις καθοριστικές για τη συνέχεια.

Ωστόσο ο FTSE 20 βρίσκεται σε σημείο που θα δικαιολογούσε μια μικρή κατοχύρωση θέσεων, ενδεχομένως διόρθωση συγκεκριμένων μετοχών, προκειμένου να επανατοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές.

Βραχυπρόθεσμα η τάση στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ο SC 80 διόρθωνε χθες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, εμφανίζεται προβληματική, καθώς το ισοζύγιο ανοδικών προς καθοδικές ήταν για τρίτη συνεχόμενη μέρα υπέρ των δεύτερων.

Με την προϋπόθεση πως θα ξεκαθαρίσει η βραχυπρόθεσμη τάση για τους δείκτες μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, ενδιαφέρον θα παρουσιάζει η διακύμανση μετοχών όπως η ΕΧΑΕ, η Μηχανική, τα Ελληνικά Καλώδια, αλλά και των Altec, Rainbow, Καλπίνης, Ελγέκα και ορισμένων ακόμη εταιριών από αυτόν τον χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v