Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί τρέχει η Σοφοκλέους;

Με τέσσερις στις τέσσερις θετικές συνεδριάσεις ξεκίνησε το 2007. Μια εκκίνηση που χαρακτηρίζεται από υπέρβαση προσδοκιών, από ενεργή συμμετοχή αρκετών ξένων αλλά και Ελλήνων ”παικτών” και αρκετές ”ανοδικές” διασπάσεις ισχυρών αντιστάσεων από βασικούς δείκτες και μετοχές. Τα στατιστικά της εβδομάδας. Τα ”στοιχήματα” των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με τέσσερις στις τέσσερις θετικές συνεδριάσεις ξεκίνησε το 2007. Μια εκκίνηση που χαρακτηρίζεται από υπέρβαση προσδοκιών, από ενεργή συμμετοχή αρκετών ξένων αλλά και Ελλήνων ”παικτών” και αρκετές ”ανοδικές” διασπάσεις ισχυρών αντιστάσεων από βασικούς δείκτες και μετοχές.

Σημαντικό γνώρισμα των ημερών θα πρέπει να θεωρηθεί η υπεραπόδοση βασικών δεικτών και μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω μίας ήπιας διόρθωσης που κυριαρχούσε από την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με χρηματιστές, ξένοι πελάτες τους ενεργοποίησαν από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση προγράμματα αγορών σε μετοχές υποτιμημένων εταιριών και μετοχές που είχαν υστερήσει το 2006. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ικανό λόγο στα όσα συνέβησαν τις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις της χρονιάς έχει και μία ομάδα διαχειριστών ”αντισταθμιστικών χαρτοφυλακίων”.

Πρόκειται για διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι οποίοι έσπευσαν να τοποθετηθούν σε τιμές – αρχής κτήσης προσβλέποντας σε υπεραπόδοση σε επόμενη φάση.

Το γεγονός ότι τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώθηκαν στο περίπου 3,8% εξηγεί την δραστηριότητά τους, επιβεβαιώνει την παρουσία τους και δικαιώνει την τακτική τους.

Ίσως και να μην είναι τυχαίο το ότι από την Πέμπτη άρχισαν οι ξένοι οίκοι να υπερθεματίζουν για κλάδους και για μετοχές. Ξεκινώντας από τον αμερικανικό οίκο του Citigroup, φτάνοντας στους αγγλοελβετούς της UBS ή τους αναλυτές της Merrill Lynch.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Citigroup ανεβάζει τον πήχη για την Κύπρου, η UBS για την Intralot και προφανώς έπεται συνέχεια.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο κύκλος παρουσίασης ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένους θεσμικούς, σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Φουρλής με οδηγό το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης των ΙΚΕΑ παρουσιάζεται από τον Citigroup, ενώ την επόμενη Πέμπτη – Παρασκευή η Proton Bank παρουσιάζει σε διημερίδα τις γαλλικής Oddo εννέα ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους (13 επιχειρήσεις).

Το σημαντικό, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως εν μέσω ασταθούς περιβάλλοντος η κατοχύρωση ιδιαίτερα κερδοφόρων θέσεων δεν έφερε το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 4.510 μονάδων. Όπως επίσης και ότι ο FTSE 20 για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις διαμορφώνεται πάνω από το ιδιαίτερα κρίσιμο εύρος των 2.385-2.410 μονάδων.

Παρακολουθώντας την αγορά τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις σημειώνουμε επιμέρους στοιχεία που, κατά την εκτίμησή μας, θα μετρήσουν για εφέτος.

Το πρώτο αφορά στο στοίχημα του ομίλου της Εθνικής να ”πιάσει” την κεφαλαιοποίηση των 20 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο αφορά στην Eurobank, καθ’ ότι εκτιμούμε ότι η διάσπαση μακροπρόθεσμης αντίστασης οδηγεί τον τίτλο αρκετά υψηλότερα. Εάν πέρυσι, στην αρχή της χρονιάς του 2006 θεωρούσαμε ότι αυτή θα ανήκει στους ομίλους της Πειραιώς – Κύπρου και Marfin, η φετινή διακινδυνεύουμε να πούμε πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την Eurobank.

Ένα σημαντικό κέρδος για την αγορά μας, και είναι γνωστό πόσο καιρό επιμένουμε σε αυτήν την προσέγγισή μας, αφορά στην επαναδραστηριοποίηση ενός μεγάλου αριθμού εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, παλαιών ΕΛΔΕαρχών, μικρομεσαίων χρηματιστών, ορισμένων θεσμικών, αρκετών γνώριμών μας από τις παλιότερες εποχές του ’87 και του ’98.

Πιστεύουμε, και θα στηρίζουμε και φέτος με τη μικρή μας δύναμη αυτές τις δυνάμεις της αγοράς, πως ο ανοδικός κύκλος που θα φέρει την αγορά προς το πεντοχίλιαρο θα χρειαστεί περισσότερους από τους ξένους, τους Έλληνες μεγαλοχρηματιστές – συνεργάτες τους, και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά πως για την περιοχή – ταμπού του πεντοχίλιαρου μίλησε πρώτος και ξάστερα ο φίλος Μανώλης Χατζηδάκης.

Το αν θα κερδηθεί φέτος ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα για την αγορά μας θα φανεί στη συνέχεια. Εδώ να είμαστε, πρώτα ο Θεός, να το παλέψουμε κι αυτήν την χρονιά.

Μ. Γελ.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.560,14 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,78%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 4,48%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 0,56% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 1,32%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (6,73%), των Τραπεζών (4,96%), των Τηλεπικοινωνιών (4,37%), του Πετρελαίου και Αερίου (4,22%) και της Υγείας (3,72%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-1,65%), του Εμπορίου (-1,01%) και των Πρώτων Υλών (-1,01%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Βαρβαρέσος (41,51%), Κλωνατέξ (ΠΟ 25%), Logismos (20,35%), Veterin (20,10%), Τεξαπρέτ (20%), Κλωνατέξ (19,51%), AXON Συμμετοχών (19,46%), Paperpack Τσουκαρίδης (17,75%), Ελεύθερη Τηλεόραση (17,14%) και Ξυλεμπορία (ΠΑ 16,74%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ελληνικαί Ιχθυοκαλλιέργειαι (-18,44%), ΓΕΝΕΡ (-12,50%), Σίδμα (-9,40%), Altius AEEX (-7,58%), Ιονική Ξενοδοχειακή (-6,93%), Ευρωσυμμετοχές (-6,82%), Ασπίς Πρόνοια (-6,41%), Τηλέτυπος (-6,30), Fashion Box (-6,21%) και Aspis Bank (-5,68%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v