Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση θέσεων - Δυναμικό ξεκίνημα MPB

Θέσεις αξίας περίπου 18 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως κατοχυρώθηκαν στην αρχική διόρθωση του Γενικού Δείκτη προς τις 4.510 μονάδες. Εν συνεχεία η κατάσταση εξισορροπήθηκε προς τις 4.540 μονάδες. Σημαντικά κέρδη, με αυξημένες συναλλαγές για τις μετοχές του ομίλου Marfin. Υψηλότερα κινούνται Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μικρής έκτασης και μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακή ήταν η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη. Διαμορφώθηκε μέχρι το χαμηλό των 4.510,3 μονάδων, με συναλλαγές περίπου 18 εκατ. ευρώ, που πρακτικά σημαίνει πως κατοχυρώθηκαν μερικές από τις κερδοφόρες θέσεις των προηγούμενων ημερών.

Σταδιακά μετά τις 10:45-10:50 ο Γενικός Δείκτης αντιδρούσε φθάνοντας στις 11:05 στο υψηλό ημέρας των 4.538 μ., μηδενίζοντας σχεδόν τις απώλειες.

Την ίδια ώρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνονταν μέχρι και 0,5% χαμηλότερα, αν και στην Αθήνα οι αγοραστές επέμεναν σε Eurobank (προς τα 28,86 ευρώ), στην Alpha Bank (προς τα 24,34 ευρώ) και στην Κύπρου (προς τα 10,72 ευρώ).

Η μετοχή της Πειραιώς βρισκόταν σε διαπραγμάτευση μέχρι και 0,5% χαμηλότερα, στα 24,78 ευρώ, ενώ η διάθεση του 1 εκατ. μετοχών, που είχαν αγοραστεί σε χαμηλότερη τιμή, έγινε στα 24,80 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του ομίλου Marfin. Η όλη όμως διαμόρφωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς επί της ουσίας αποτυπώνει τον χρηματιστηριακό μετασχηματισμό ενός μεγεθυνόμενου ομίλου.

Με βάση τη σχέση ανταλλαγής (δες σχετικό θέμα) η Marfin Popular Bank βρίσκεται στα 8,20 ευρώ, αυξημένη κατά 9,33%, κέρδη 10% εμφανίζει η Marfin Financial Group στα 44 ευρώ, ενώ η κοινή μετοχή της Εγνατίας Τράπεζας κινούνταν υψηλότερα κατά 14,75%, στα 8,40 ευρώ.

Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στον χρηματιστηριακό μετασχηματισμό του ομίλου, καθώς το αποτέλεσμα που προκύπτει δείχνει επί της ουσίας έναν ”παίκτη” με ιδιαίτερες αξιώσεις και φιλοδοξίες για τα δρώμενα στον τραπεζικό κλάδο (και όχι μόνο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Marfin Popular Bank ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 6,3 δισ. ευρώ ενώ της Πειραιώς σε 6,64 δισ. ευρώ.

Στις 11:10, όταν ο Γενικός Δείκτης γύριζε οριακά στο ”πράσινο” (0,05%), ενισχυόταν και ο αριθμός των μετοχών με ανοδική φορά. Η σχέση διαμορφωνότταν στο περίπου 1 προς 1, ενώ με αυξημένες συναλλαγές αντιδρούσαν ανοδικά η Τράπεζα Κύπρου, ο ΟΠΑΠ, ο Βωβός, η Lamda Detergent, η Ελμέκ, η Εθνική Ασφαλειών, ο Σαράντης, η Proton Bank, η Axon, η Αστήρ, οι Μινωικές Γραμμές, ο Καλπίνης και ορισμένες ακόμη εισηγμένες.

Από πλευράς απόδοσης, η μετοχή του Βαρβαρέσου διαμορφωνόταν στο 0,74 ευρώ (17,5%), της Rilken στα 5,30 ευρώ (6,8%), αλλά και των Τεξαπρέτ, Yalco, Cyclon, Logismos, Sanyo, Βαλκάν, Αστήρ και ορισμένων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v