Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μάχη” για τις 4.500 μονάδες στη Σοφοκλέους

Στην περιοχή των 4.500 μονάδων διασταυρώνονται νωρίς νωρίς οι υπέρμαχοι της συντήρησης της ανοδικής τάσης και εκείνοι οι οποίοι δίνουν περισσότερη σημασία σε επιμέρους λεπτομέρειες. Τόσο τεχνικά όσο και με βάση τις θέσεις για ανοικτές πωλήσεις, είναι δυνατή η περαιτέρω άνοδος μετοχών των Eurobank, Εθνικής, αν και σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών ορισμένοι βασικοί μέτοχοι βρίσκουν ευκαιρία να ρευστοποιήσουν μέρος της συμμετοχής τους. Πιέσεις στις ευρωαγορές, μετά την υπαναχώρηση της Wall Street.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο πρώτος στόχος που είχαν θέσει αρκετοί αναλυτές για την πορεία του Γενικού Δείκτη επιτεύχθηκε στις μόλις δύο πρώτες συνεδριάσεις του 2007. Μάλιστα, η διαμόρφωση του FTSE 20 σε επίπεδα υψηλότερα των 2.410 μονάδων επιτυγχάνεται μέσω της υπεραπόδοσης των μετοχών των Εθνικής, Αγροτικής, Alpha Bank αλλά και Ελληνικών Πετρελαίων.

Ενδιαφέρον για τη βραχυπρόθεσμη τάση παρουσιάζει η εικόνα που εμφάνιζαν μέχρι και χθες, μετά το κλείσιμο, οι διαθέσιμες θέσεις για ανοικτές πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές (Εθνικής, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), σε σχέση με την πορεία των ανάλογων τίτλων στην υποκείμενη αγορά.

Αυτό γιατί οι πωλήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί όσον αφορά στις δανεισμένες θέσεις, δεν ξεπερνούσαν στη… χειρότερη περίπτωση το 2,5% του συνολικού τζίρου που είχε πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής. Στη μετοχή της Eurobank το ποσοστό ήταν σχεδόν μηδενικό, ενώ στον ΟΤΕ διαμορφωνόταν στο 8,9%.

Πρακτικά αυτό φαίνεται να ενισχύει, βραχυπρόθεσμα, τη θέση καταρχήν των συγκεκριμένων μετοχών στην υποκείμενη αγορά, και περισσότερο της Eurobank και δευτερευόντως της Εθνικής.

Σύμφωνα με τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της χρονιάς, διαπιστώνεται πως πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες πράξεις σε συγκεκριμένες μετοχές, η τιμή των οποίων αντέδρασε επιθετικά ανοδικά μετά τη σχετική συναλλαγή.

Ενδεικτικότερη περίπτωση θεωρείται από ανθρώπους της αγοράς η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, που διαμορφώθηκε χθες κατά 5,31% υψηλότερα στη μέγιστη τιμή των 11,10 ευρώ.

Για τον αποδέκτη της συγκεκριμένης συναλλαγής φημολογούνται πολλά, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η επιβεβαίωση καμίας φήμης από αυτές που κυκλοφορούν.

Ωστόσο, στις τελευταίες συνεδριάσεις διαπιστώνεται πως αρκετοί επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι, ρευστοποιούν μέρος της συμμετοχής τους, θέσεις τους, στις εταιρίες τους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των μετόχων των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών.

Παράλληλα, σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών εισάγεται σταδιακά πληθώρα μετοχών που προέρχεται από διανομή τίτλων σε στελέχη, αμοιβές μετόχων. Ο πληθωρισμός μετοχών που δημιουργείται μέσω των stock options και των μετοχών που προέρχονται από κάθε είδους αμοιβές, ενδέχεται να αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για την περαιτέρω πορεία καταρχήν των τίτλων των συγκεκριμένων εισηγμένων.

Πέριξ της περιοχής των 4.500 μονάδων ”αντιπαρατίθενται” από νωρίς αρκετές θετικές ενδείξεις που θα μπορούσαν να συνηγορήσουν στη συντήρηση της ανοδικής τάσης, έστω βραχυπρόθεσμα, αλλά και από την άλλη ενδείξεις που συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν ”φρένο” για την περαιτέρω πορεία βασικών δεικτών και μετοχών.

Όσον αφορά στην κίνηση επιμέρους μετοχών, διαπιστώνεται πως τίτλοι εταιριών από κάθε κατηγορία αποτίμησης που κινούνται από κάποιο επενδυτικό σχήμα, στηρίζονται από κάποιο σενάριο (λιγότερο ή περισσότερο λογικοφανές) και σχετικώς ικανοποιητικά θεμελιώδη, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη δραματική υπαναχώρηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου χθες βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v