Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Επιστροφή στο μέλλον

Οι επαγγελματίες ”παίκτες” των αγορών δεν στοιχηματίζουν τόσο στο παρόν όσο στο μέλλον. Ευτυχώς για τη Σοφοκλέους τα μηνύματα από το μέλλον είναι ενθαρρυντικά. Μία συγκριτική αποτίμηση του MSCI Greece έναντι του MSCI-Europe (και όχι μόνον).

Μετοχές: Επιστροφή στο μέλλον
Για τη μεγάλη μάζα των επενδυτών, και πολύ περισσότερο όσων έχουν βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, οι συγκριτικές αποτιμήσεις των εταιριών και των χρηματιστηριακών δεικτών με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2007 αρκούν για να βγάλουν συμπεράσματα και να προβούν σε κινήσεις.

Για τους επαγγελματίες των αγορών, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη, πωλήσεις και μερίσματα του 2007 δεν αρκούν για να πειστούν να βάλουν χρήματα σε μία ή περισσότερες μετοχές στα πλαίσια του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται.

Οι τοποθετήσεις του 2007 από τις οποίες θα κριθούν τα μπόνους της χρονιάς, που συνήθως πληρώνονται το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, συνδέονται περισσότερο με τις προοπτικές του 2008.

Ακόμη κι αν πάρουν θέση, εκτιμώντας ότι το 2007 θα είναι μια αρκετά καλή χρονιά, δεν θα σταματήσουν να λοξοκοιτάζουν προς την έξοδο αν θεωρούν ότι το 2008 θα αποδειχθεί μια άσχημη ή αδιάφορη χρονιά.

Ευτυχώς.

Μια ματιά στην αποτίμηση της ελληνικής αγοράς, όπως αυτή αντιπροσωπεύεται από τον δείκτη MSCI-Greece, σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό δείκτη MSCI-Europe ή άλλες εθνικές αγορές, με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2007 δείχνει ότι η Ελλάδα ανήκει στις λιγότερο ελκυστικές ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης.

Αν μάλιστα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο με βάση τα εκτιμώμενα στοιχεία του 2006 ή τα πραγματικά του 2005 θα έπρεπε να ξεφορτωθεί όσες μετοχές έχει και δεν έχει.

Το Ρ/Ε του δείκτη MSCI-Greece διαμορφωνόταν στο 14,4 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2007 έναντι 13,6 του δείκτη MSCI-Εurope, δηλαδή ήταν ακριβότερος κατά 6%. Μόνο ο ισπανικός δείκτης με 14,7 ξεπερνούσε τον ελληνικό.

Αν μάλιστα η σύγκριση περιλάμβανε άλλους αριθμοδείκτες, όπως η κεφαλαιοποίηση προς πωλήσεις (Ρ/Sales) και τιμή προς λογιστική αξία (Price-to-Book Value), η πεποίθηση ότι η ελληνική αγορά είναι για πώληση θα εδραιωνόταν ακόμη περισσότερο.

Κι όλα αυτά, χωρίς να ληφθεί υπόψη η άνοδος της Σοφοκλέους στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.



Για τον επιμελή διαχειριστή όμως, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις, της IBES στην προκειμένη περίπτωση, για το 2007 είναι μόνο το πιπέρι αφού λείπει το αλάτι του 2008. Ιδίως στις αρχές του 2007.

Μια ματιά στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις του 2008 θα έδειχνε ότι θα ήταν λάθος να αγνοήσει την ελληνική αγορά.

Το Ρ/Ε του δείκτη MSCI-Greece διαμορφώνεται σε 12,3 και είναι πλέον χαμηλότερος του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI-Europe που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις φέρουν στο 12,5, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής αγοράς, και 12,7 χωρίς την τελευταία.

Το χάσμα παραμένει μεν με βάση τους αριθμοδείκτες κεφαλαιοποίησης προς πωλήσεις και κεφαλαιοποίησης προς λογιστική αξία αλλά κι εδώ μειώνεται.

Από την άλλη πλευρά, η υπεροχή της ελληνικής αγοράς στο μέτωπο της μερισματικής απόδοσης έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των άλλων ευρωπαϊκών αγορών διευρύνεται, φθάνοντας το 4,2% το 2008 από 3,6% το 2007. Η μερισματική απόδοση του MSCI-Εurope εκτιμάται σε 3,4% από 3,2% φέτος.

Ασφαλώς, οι συγκριτικές αποτιμήσεις δεν είναι το μόνο κριτήριο για μια νέα τοποθέτηση ή αυξομείωση υπάρχουσας θέσης σε μια αγορά. Είναι όμως σημαντικό, ιδίως σε μια ανοδική χρηματιστηριακή αγορά που μπαίνει σε λίγους μήνες στον 5ο χρόνο της.

Υπό αυτή την έννοια το σήμα που στέλνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2008 είναι σημαντικότερο από το σήμα για τον χρόνο που μόλις μπήκε.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v