Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζωντανή συνεδρίαση με πολλά ρεκόρ

Δύο στις δύο οι ανοδικές συνεδριάσεις στο νέο έτος με τις τράπεζες να παίρνουν τη σκυτάλη του ενδιαφέροντος και να στέλνουν ενδοσυνεδριακά τον Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 4.500 μονάδων. Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για τα ΕΛΠΕ, του 2% για Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Folli Follie. Νέο ιστορικό υψηλό για Πειραιώς, Folli Follie και Proton Bank.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο νέο χρηματιστηριακό έτος με τις τράπεζες (+1,34%) να στέλνουν τον Δείκτη σε παρατεταμένο φλερτάρισμα των 4.500 μονάδων (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και ελαφρώς ψηλότερα).

Όμως οι σχετικές ρευστοποιήσεις και για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών έφεραν το κλείσιμο αρκετά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει τουλάχιστον θετική, καθώς οι 4.500 μονάδες θεωρούνται περισσότερο ψυχολογικό όριο, ενώ θετική κρίνεται και η εικόνα του FTSE ο οποίος πλην εξαιρετικού απροόπτου δείχνει ικανός να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 2.470 μονάδων.

Ανοδική συνεδρίαση με σχετικά μικρές συναλλαγές και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκομένους απλώς να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας τις περίπου οριακές υπερτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης για ακόμα μία συνεδρίαση και μετά τα πρώτα λεπτά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.509,92 μονάδες, υποχώρησε στις 4.498,14 για να έρθουν οι δημοπρασίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και να κλείσει στις 4.491,67 με κέρδη 0,56%, ενώ ο τζίρος, συνεχώς αυξανόμενος, ξεπέρασε τα 355 εκατ. από τα οποία τα 27,5 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE θετική έκπληξη και κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Folli Follie (νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο), αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Marfin Group, Motor Oil και θετική μεταβολή για Τιτάνα, Βιοχάλκο, Εμπορική, Πειραιώς (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Κύπρου, Intralot, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

”Παιζόταν” περίπου μέχρι τέλους η αναλογία ανοδικών- πτωτικών μετοχών, που διαμορφώθηκε τελικά υπέρ των πρώτων, καθώς 136 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη και 115 με απώλειες, ενώ 10 μετοχές κατέγραψαν κέρδη από 6%-10,40%.

Όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές συνέχισε την πλαγιοανοδική της κίνηση η Vivere, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Proton Bank, μία ακόμα συνεδρίαση σημαντικών κερδών για την Axon, δείχνει να βρίσκει το δεύτερο ανοδικό κύμα η Sciens, συνεχίζει να κινείται αναλόγως των φημών το Alter, το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, δείχνει να έδωσε σχετικό ενδιαφέρον στη Βαρβαρέσος.

Συνέχισε ανοδικά αλλά με αυξημένη προσφορά η ΕΛΓΕΚΑ, εκ νέου παρουσίαση αγοραστών στη Yalco φαίνεται να προσγειώνει τους πρόσφατα τοποθετηθέντες της Καράτζη, ανεξαρτήτως φημών που μπορούν να επαληθευτούν ή όχι ικανοποιητική και τεχνικά η εικόνα της Kego, ενώ η συμπεριφορά της Kleemann δείχνει προσπάθεια ”επιβίβασης” ισχυρού ιδιωτικού χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v