Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ”γκουρού” της Morgan Stanley βγάζει …ομπρέλα!

Όταν ένας από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους market timers ξεσκονίζει την ομπρέλα του ίσως είναι ώρα να το λάβουμε υπόψη μας, ακόμη και αν στις χρηματιστηριακές αγορές επικρατεί άπλετη ηλιοφάνεια.

O ”γκουρού” της Morgan Stanley βγάζει …ομπρέλα!
Ήταν περίπου μέσα Ιουνίου όταν ο Teun Draaisma, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, άλλαξε άποψη, αντικαθιστώντας τη σύσταση του Απριλίου για πωλήσεις μετοχών με νέα επενδυτική πρόταση για αγορά.

Χθες, δεύτερη μέρα του νέου χρόνου, ο Draaisma επανήλθε.

Χωρίς να αλλάζει προς το παρόν την κατανομή κεφαλαίων ανάμεσα σε μετοχές, ομόλογα και ρευστά διαθέσιμα στο ιδανικό ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο που επιμελείται, ο market timer της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας συστήνει στους επενδυτές την αγορά κάποιας προστασίας, προφανώς μέσω παραγώγων, με ορίζοντα τους επόμενους 3 με 6 μήνες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Draaisma δεν περιμένει να ανέβουν οι ευρωπαϊκές μετοχές το 2007. Ο ίδιος εκτιμά ότι η συνολική απόδοση του δείκτη MSCI-Ευρώπη θα ανέλθει 10% τη φετινή χρονιά. Στη συνολική απόδοση προσμετρά τις υπεραξίες και τη μερισματική απόδοση.

Εκείνο που κάνει τον Draaisma να είναι επιφυλακτικός είναι οι αποτιμήσεις. Από την μια πλευρά δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα που να δικαιολογούν συστάσεις για πώληση μετοχών, από την άλλη όμως έχουν πλησιάσει αρκετά κοντά.

Και αν μεν τόσο το τρέχον Ρ/Ε του δείκτη MSCI-Ευρώπη που βρίσκεται στο 14,5 όσο και το Ρ/Ε με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (ΙΒΕS) για τα κέρδη του 2007 που διαμορφώνεται στο 13,7 παραμένουν χαμηλότερα από το 14,9 που είναι ο μέσος όρος από το 1970 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους αριθμοδείκτες.

Κυρίως εκείνους τους αριθμοδείκτες που χρησιμοποιεί ο ίδιος και η ομάδα του για να ”μαντέψουν” το χρονικό σημείο του ”γυρίσματος” των αγορών.

Φυσικά, οι αποτιμήσεις από μόνες τους, ιδίως αν δεν έχουν ξεφύγει τελείως από τα λογικά όρια, δεν πρόκειται να προκαλέσουν πτώση αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι καταλύτες.

Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι καταλύτες δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Μια απροσδόκητη επιδείνωση της οικονομίας ή μια μεγαλύτερη της αναμενομένης άνοδος των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συγκαταλέγονται στους υποψήφιους.

Για μια ανοδική χρηματιστηριακή αγορά που έχει ήδη διάρκεια 3 χρόνων και 9 μηνών, αυτό που περιγράφει ο Draaisma και περιμένουν μερικοί ακόμη δεν αποτελεί έκπληξη.

Αν υποθέσουμε ότι ο τωρινός ανοδικός κύκλος θα έχει ίδια περίπου μέση διάρκεια με τους αντίστοιχους του παρελθόντος στην Ευρώπη, δηλαδή τα 6 περίπου χρόνια, τότε έχει περάσει σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί δεύτερη φάση. Τα επίπεδα-ρεκόρ των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων το πιστοποιεί επίσης σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Παραδοσιακά όμως η ώριμη φάση μιας ανοδικής αγοράς χαρακτηρίζεται από περισσότερες διορθώσεις κι αυτό είναι κάτι που επίσης γνωρίζουν.

Πουθενά μάλιστα αυτές οι διορθώσεις δεν γίνονται πιο πολύ αισθητές από αγορές που θεωρούνται ακριβότερες λόγω των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης που υπόσχονται οι εταιρίες τους.

Υπό αυτή την έννοια η Σοφοκλέους ανήκει στην κατηγορία των αγορών υψηλότερου κινδύνου. Το γεγονός ότι έχει ισχυρότερους δεσμούς με αναδυόμενες αγορές λόγω της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων εκεί απλώς το επιβεβαιώνει.

Ίσως γι’ αυτό το timing μιας πιθανής διόρθωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, που είναι μεν δύσκολη υπόθεση αλλά στο οποίο ο Draaisma φαίνεται να έχει ένα καλό ρέκορντ, να έχει για μας μεγαλύτερη σημασία. Έστω και αν η βασική υπόθεση της 5ης συνεχούς ανοδικής χρονιάς είναι δύσκολο να καταρριφθεί σε αυτή τη φάση.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v