Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό με υψηλό 79 μηνών

Σε υψηλά 79 μηνών έστειλε το Γενικό Δείκτη η πρώτη συνεδρίαση του νέους χρηματιστηριακού έτους, εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος (σε αργία η Wall Street). Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Πειραιώς, Delta Project, Intralot και Folli Follie.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με ιδιαίτερα θετική εικόνα έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του νέους χρηματιστηριακού έτους, στέλνοντας το Δείκτη σε νέα υψηλά 79 μηνών και δίνοντας το δικαίωμα σε αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να καταγράψουν τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Σοφοκλέους ακολούθησε το γενικότερο κλίμα που δημιούργησαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Wall Street σήμερα παραμένει κλειστή λόγω της κηδείας του πρώην Προέδρου Ford.

Από εκεί και πέρα, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν η πρώτη συνεδρίαση του χρόνου ήταν συνεδρίαση δημιουργίας εντυπώσεων ή έδωσε μια πρόγευση για το τι περίπου θα συμβεί το 2007.

Τεχνικά, τα μηνύματα θεωρούνται τουλάχιστον ευχάριστα και θα γίνουν ακόμη περισσότερο εάν ο Γενικός Δείκτης στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 4.490 μονάδων, κάτι που ουσιαστικά του ανοίγει το δρόμο για κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 4.596 μονάδες.

Εξίσου ανοδική συνεδρίαση, έστω και χαμηλών συναλλαγών, και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους να διατηρούν τις μικρές υπερτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και υψηλότερα των 4.400 μονάδων (κάτι που έδειχνε να τον φοβίσει στις λίγες απόπειρες του 2006) και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα, στις 4.466,62 μονάδες, με κέρδη 1,65% ενώ η μικτή αξία συναλλαγών σαφώς ενισχυμένη, ξεπέρασε τα 257 εκατ. από τα οποία τα 39,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, με αρνητικό πρόσημο αλλά απώλειες μικρότερες του 1% μόνο οι Coca Cola, Εμπορική και Marfin Group.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 4% και νέο ιστορικό υψηλό για την Intralot, του 3% για τη Βιοχάλκο, του 2% για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, Κύπρου, Folli Follie (και εδώ νέο ιστορικό υψηλό), αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Eurobank, Cosmote, Τιτάνα, θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια, Μotor Oil, ΟΠΑΠ, αλλά βέβαια όλοι αυτοί ακολούθησαν σε απόσταση τα ημερήσια κέρδη της Αγροτικής, που ξεπέρασαν τις 6 ποσοστιαίες μονάδες εν μέσω πυκνών συναλλαγών.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 191 ανοδικές μετοχές έναντι 80 πτωτικών και 10 τίτλοι με κέρδη από 7% έως 15,08%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, ακόμα μια συνεδρίαση σημαντικών ημερήσιων κερδών για κοινή και προνομιούχο μετοχή της Ξυλεμπορίας πριν την αποκοπή του δικαιώματος στο split, ιδιαίτερα υψηλά κέρδη για το Λούλη εν μέσω φημών για επικείμενες εξελίξεις, ανοιχτές εντολές δημιούργησαν σημαντικά κέρδη με μικρό όγκο συναλλαγών για τη Flexopack, η σημαντική ψαλίδα μεταξύ καθαρής θέσης και κεφαλαιοποίησης έγινε αιτία να εστιαστεί η προσοχή στην Καράτζης, συνέχισε ανοδικά η Axon, νέο ιστορικό υψηλό για τη Delta Project, κινητικότητα στον όμιλο Βιοχάλκο, συνέχιζε πλαγιοανοδικά η Βαλκάν, ικανοποιητική κινητικότητα στην Albio, επιλεκτική τοποθέτηση αγοραστών στην Ελγέκα, ενώ Σφακιανάκης και Kleeman για πολλοστή φορά αποδείχτηκαν παντός καιρού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v