Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίο στο 2006 με κέρδη 19,93%

Θετικά, αλλά χαμηλότερα των 4.400 μονάδων έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, ενώ από την αρχή του έτους τα κέρδη για το Γενικό Δείκτη έφτασαν το 19,93%. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Πειραιώς και Intralot, ενώ αισιόδοξες προβλέψεις εκφράζουν (υπό προϋποθέσεις) οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και για το 2007.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδικά, αλλά χαμηλότερα των 4.400 μονάδων (οι οποίες από ότι φάνηκε δεν ενέδωσαν στο παρατεταμένο φλερτ της σημερινής συνεδρίασης) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας την ευκαιρία να καταγράψει νέο υψηλό έτους σε κλείσιμο.

Αντίθετα, κατέγραψε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους, ενώ από την αρχή του χρόνου, τα τελικά κέρδη για το Γενικό Δείκτη έφτασαν το 19,93%.

Σύμφωνα με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, το 2006 ήταν ακόμα μια θετική χρονιά για τη Σοφοκλέους, η οποία ακολούθησε το θετικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και βέβαια, προϊδεάζει (υπό προϋποθέσεις) για μια εξίσου θετική απόδοση το 2007.

Η τελευταία συνεδρίαση του χρόνου συνέχισε αυτό που είχαν δώσει σαν κύριο χαρακτηριστικό οι αμέσως προηγούμενες, δηλαδή σχετικά μειωμένη καθαρή αξία συναλλαγών, ενώ κάποιες ελάχιστες προσπάθειες καλλωπισμού των αποτιμήσεων (κυρίως με ανοιχτές εντολές αγορών) παρατηρήθηκαν μετά τις 16:20.

Από εκεί και πέρα, και καθαρά από τεχνική βάση, όλα παίζονται σε περίπτωση που ο δείκτης κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερο των 4.405 μονάδων, κάτι που θα του επιτρέψει να κινηθεί βραχυπρόθεσμα προς τις 4.490 μονάδες και μεσοπρόθεσμα προς τις 4.596 μονάδες, ενώ αντίθετα υποχώρηση χαμηλότερα των 4.368 μονάδων και σε υπερβολή των 4.340-20 μονάδων πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί τεχνικές ανησυχίες.

Υποτονικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να διατηρούν τις μικρές υπερτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης λήξεως Ιανουαρίου, αλλά και αδυνατώντας να προβλέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, εξού και οι συνεδριάσεις τόσο χαμηλών συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τις 22 μονάδες (χαμηλό 4.382,01, υψηλό 4.404,44) και αν και προσέκρουσε δυο φορές λίγο χαμηλότερα των 4.405 μονάδων, έκλεισε τελικά στις 4.394,13 με κέρδη 0,13% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 166 εκατ. από τα οποία τα 32,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, κέρδη μεγαλύτερα του 3% και ανοδικές διαθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για την Intralot, η οποία έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελληνικά Πετρέλαια, Αγροτική, θετική μεταβολή για Εμπορική, Eurobank, Marfin, Πειραιώς (και εδώ κλείσιμο σε ιστορικό υψηλό), Coca Cola, Τιτάνα, Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΟΤΕ.

Αντίθετα, απώλειες που όμως δεν ξεπέρασαν το 1% για Alpha Bank, Εθνική, Κύπρου, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Cosmote, Motor Oil, ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 170 μετοχές ανοδικές και 70 πτωτικές, αλλά μόλις 8 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, που δεν ήταν και ιδιαίτερα πολλοί καθώς έλειψαν οι ακραίες θετικές ημερήσιες διακυμάνσεις που θα μπορούσαν να δώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, ξεχώρισαν οι τίτλοι της Ξυλεμπορίας και των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών (μετά την αποκοπή του δικαιώματος στη διανομή δωρεάν μετοχών), ανοιχτές εντολές αγορών προς το τέλος δημιούργησαν αξιοσημείωτα κέρδη για το Βαράγκη και το Τζιρακιάν.

Επίσης, κινητικότητα στη Nexans, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης η Unibrain, εντυπωσιακή διαγραμματική απεικόνιση από Kleeman και Σφακιανάκη, κινητικότητα στον ΟΛΘ μετά την ανακοίνωση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την ΟΜΥΛΕ ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι Fintexport, Καράτζης, Βωβός, Τηλέτυπος, Αλουμύλ και ΟΛΠ.

YΓ: Καλή χρονιά, με υγεία και επενδυτικές επιτυχίες για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v