Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καχεκτική άνοδος

Ανοδική συνεδρίαση που όμως δεν επιβεβαίωσε τις βάσιμες προσδοκίες των αισιόδοξων μετά το χθεσινό εντυπωσιακό κλείσιμο της Wall Street, ενώ προβλημάτισε σχετικά η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στα ”χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για τη Σιδενόρ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση που όμως δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αισιόδοξων, οι οποίοι μετά το χθεσινό κλείσιμο του Dow Jones με σημαντικά κέρδη και σε νέο ιστορικό υψηλό, περίμεναν έστω και σαν αντανακλαστική αντίδραση κάτι καλύτερο και από τη Σοφοκλέους.

Αντ’ αυτού, έγιναν μάρτυρες μιας σχεδόν καχεκτικής συνεδρίασης, τόσο από πλευράς καθαρής αξίας συναλλαγών, όσο και από πλευράς ημερήσιων κερδών, ενώ η τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών κρίθηκε υπέρ των πρώτων λίγο πριν το τέλος.

Κατ’ αρχήν ”υπαίτιοι” οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι, οι οποίοι απέτυχαν κατά ένα σημαντικό ποσοστό να δώσουν σαφή ανοδική τάση στο γενικό δείκτη, ενώ σαφώς επιφυλακτικότερη ήταν η εικόνα και σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ελαφρώς προβληματισμένοι οι περισσότεροι από τους προ της συνεδρίασης αισιόδοξους, άφησαν σαν αναπάντητο ερώτημα το αν η Σοφοκλέους κρατάει δυνάμεις για τον καινούριο χρόνο ή στην παρούσα φάση διέρχεται περίοδο σημαντικής κόπωσης, κάτι που πιθανόν θα απαντηθεί στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρηματιστηριακού έτους.

Άλλωστε, δεν είναι και λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το 2006 ήταν μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά και δεν συντρέχει λόγος να ”τραβηχτούν” οι αποτιμήσεις κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, τουλάχιστον στους δεικτοβαρείς τίτλους.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Intralot (βοήθησαν σε αυτό σημαντικά και οι δημοπρασίες), κέρδη του 2% η Marfin Group, αξιοσημείωτα κέρδη για Κύπρου, θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ, Cosmote και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Coca Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνα, Folli Follie και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική και Motor Oil.

O Γενικός Δείκτης, αν και κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο, ήταν εντυπωσιακά μικρό το εύρος της ημερήσιας διακύμανσης (υψηλό 4.399,72, χαμηλό 4.380,87) έδειξε για μια ακόμη συνεδρίαση να ”φοβάται” την αναμέτρηση με τις 4.400 μονάδες και έκλεισε στις 4.388,63 μονάδες με κέρδη 0,24% ενώ η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 195 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 48,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ σε μια άκρως υποτονική συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, οι εκεί εμπλεκόμενοι απλά διατήρησαν τις μικρές υπερτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

147 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών συνθέτουν την τελική εικόνα στην προτελευταία συνεδρίαση του χρηματιστηριακού έτους, ενώ η υπάρχουσα επιφυλακτικότητα επέτρεψε σε μόλις 5 τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, που δεν ήταν και πολλοί, ξεχώρισαν οι Yalco, Ζήνων, Κούμπας, ΓΕΚ, Ιντερτεκ, Ακρίτας, Ελινόιλ, Autohellas, ΑΧΟΝ, Καραμολέγκος, το νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο της Σιδενόρ και από το τραπεζικό ταμπλώ η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v