Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλητής του 2006 ο 40άρης

Το 2006 ήταν η χρονιά της ανάδειξης των ”χρυσών μετοχών” κυρίως από τον μεσαίο χώρο. Από αυτόν τον ευρύτερα εννοούμενο χώρο, εκτιμούν οι διορατικοί ”παίκτες”, πως θα αναδειχθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες και του 2007 καθώς υπάρχει μια ”φουρνιά” μετοχών ικανών να αποδώσουν τα μέγιστα στη συνέχεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κινήσεις της τελευταίας στιγμής ή μήπως οι πρώτες… αγορές για το 2007 πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες; Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο ”μεσαίος” χώρος είναι αυτός που φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις και να δημιουργεί τη μαγιά για τις αποδόσεις της επόμενης χρονιάς.

Πράγματι, ειδικά ο Mid 40 κερδίζει από την αρχή του χρόνου 52,08% (μέχρι και χθες) έναντι 17,7% του FTSE 20, 40,65% του SC 80 και έναντι 19,7% του Γενικού Δείκτη.

Βέβαια στον Mid 40 περιλαμβάνονταν μέχρι πρόσφατα μετοχές, η υπεραπόδοση των οποίων ”έδωσε φτερά” στον συγκεκριμένο δείκτη και στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν στον FTSE 20.

Τόσο η μετοχή της Marfin (109,6%) όσο και της Κύπρου (120,7%), ήταν εκ των πρωταγωνιστριών τη χρονιά που μας πέρασε, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υπεραπόδοση του Mid 40.

Στον ευρύτερο όμως ”μεσαίο” χώρο, φαίνεται να ανιχνεύουν διορατικοί ξένοι και Έλληνες συνεργάτες τους τις επενδυτικές ευκαιρίες της συνέχειας. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους, εκτίμηση της πλειονότητας των ειδικών της αγοράς, πως το 2007 θα είναι μια γενικά καλή χρονιά, τότε οι υπεραποδόσεις πιθανότατα θα προέλθουν από αυτή την κατηγορία μετοχών.

Με βάση, κοινά αποδεκτούς χρηματοοικονομικούς και χρηματιστηριακούς συντελεστές, υπάρχει πράγματι μια ”φουρνιά” μετοχών ικανών να αποδώσουν τα μέγιστα στη συνέχεια.

Μετοχές εταιρειών είτε πρόκειται για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Ελβάλ, Μυτιληναίο (πόσο μάλλον εάν κλείσει η συμφωνία με E.On-Endesa), μέχρι εισηγμένες όπως Kleemann, Aspis Bank, Elmec Sport, Εβίκ, Μηχανική, Forthnet (το 2007 αναμένεται να είναι χρονιά τηλεπικοινωνιών), και αρκετών ακόμη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις επιλογές τις επόμενης χρονιάς.

Η επισημοποίηση των αποτελεσμάτων συνολικά της χρήσης 2006, οι ενδείξεις για τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2007, η γενικότερη κατάσταση, εκτιμάται πως θα αποτελέσουν το πρόκριμα επιλογής, σε μεσοπρόθεσμη τάση.

Μέχρι τότε όμως θα συνεχίζεται η ”μόχλευση” σε μετοχές επιμέρους εταιρειών των οποίων η αποτίμηση ”παίζει” μεταξύ 90 και 110 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι ευνόητοι και οι κερδισμένοι αρκετοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v