Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τιμολογιακές αλλαγές στη μετάδοση πληροφοριών

To Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της σταθερής προσπάθειας βελτίωσης των παρεχομένων προς τους Αναμεταδότες πληροφορίας υπηρεσιών και της δημιουργίας νέων, πιο ευέλικτων προϊόντων για την υποστήριξη της λειτουργίας τους, ανακοινώνει μια σειρά από αλλαγές που αφορούν την βασική αυτή κατηγορία συντελεστών στη λειτουργία των Χρηματιστηριακών Αγορών.

ΧΑ: Τιμολογιακές αλλαγές στη μετάδοση πληροφοριών
To Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της σταθερής προσπάθειας βελτίωσης των παρεχομένων προς τους Αναμεταδότες πληροφορίας υπηρεσιών και της δημιουργίας νέων, πιο ευέλικτων προϊόντων για την υποστήριξη της λειτουργίας τους, ανακοινώνει μια σειρά από αλλαγές που αφορούν την βασική αυτή κατηγορία συντελεστών στη λειτουργία των Χρηματιστηριακών Αγορών.

Στις 13/12/2006, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ετήσιας συνάντησης αναμεταδοτών πληροφορίας, το ΧΑ ανακοίνωσε προς τους Αναμεταδότες Πληροφορίας (Data Vendors):

* την από τα μέσα Μαρτίου 2007 ενεργοποίηση νέων εκδόσεων τεχνικών προδιαγραφών που αφορούν στη μορφή (Market Data Feed Specification) και στον τρόπο μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο της Πληροφορίας (Market Data Feed) των Αγορών Αξιών που υποστηρίζει το ΟΑΣΗΣ,

* την παροχή των αναγκαίων υποστηρικτικών υπηρεσιών από το ΧΑ, προκειμένου να προσαρμοστούν έγκαιρα στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στο ΧΑ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αναθεώρησης για το 2007, της τιμολογιακής πολιτικής διάθεσης προϊόντων/υπηρεσιών Πληροφορίας ΧΑ προς Αναμεταδότες Πληροφορίας (Data Vendors), το ΔΣ του ΧΑ κατά την συνεδρίαση της 21/12/2006 αποφάσισε τα εξής:

* Να μην πραγματοποιηθεί καμία αύξηση στις χρεώσεις των προϊόντων/υπηρεσιών αναμετάδοσης Πληροφορίας ΧΑ (Αγοράς Αξιών, Αγοράς Παραγώγων και Δεικτών), που ισχύουν από 1/4/2006 κατ΄ εφαρμογή της από 20/12/2005 σχετικής απόφασης ΔΣ του ΧΑ.

* Για το προϊόν αναμετάδοσης Πληροφορίας της Αγοράς Αξιών ΧΑ που προορίζεται για υπηρεσίες σε ”μη-Επαγγελματίες Χρήστες” (non-Professional Users):

α) να παρέχεται δυνατότητα ταυτόχρονης εμφάνισης μέχρι 40 (αντί 10 που ισχύει σήμερα) κωδικών ΟΑΣΗΣ/ISIN,

β) για την τρίμηνη περίοδο 01/01/2007 - 31/03/2007 να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ, ενώ από 01/04/2007 να πραγματοποιηθεί μείωση της τιμής του προϊόντος κατά 38% ή € 3,00 ανά συσκευή/τερματικό (από € 4,83 που ισχύει σήμερα).

* Για το προϊόν αναμετάδοσης Πληροφορίας των Αγορών Αξιών και Παραγώγων ΧΑ που προορίζεται για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (pager/mobile phones): για την τρίμηνη περίοδο 01/01/2007 - 31/03/2007 να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ, ενώ από 01/04/2007 να πραγματοποιηθεί α) μείωση μηνιαίας χρέωσης του προϊόντος κατά 25% ή € 3,00 ανά συσκευή (από € 4,00 που ισχύει σήμερα) μέχρι 50.000 συσκευές (αντί 500.000 που ισχύει σήμερα), και β) μείωση μηνιαίας χρέωσης του προϊόντος κατά 42% ή € 2,00 ανά συσκευή (από 3,5€) για μεγαλύτερο αριθμό συσκευών.

Επιπλέον, το Δ.Σ. του ΧΑ ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα διεξαγωγής των ελέγχων (audit) σε Αναμεταδότες Πληροφορίας ΧΑ (με έδρα στην Ελλάδα), κατά την περίοδο 2005-2006, αναφορικά με την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών τους απέναντι στο ΧΑ, και ενέκρινε τον προγραμματισμό ελέγχων για το 2007 σε Αναμεταδότες Πληροφορίας ΧΑ, με έδρα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) προγραμματίζει επίσης για το 2007 την εισαγωγή νέων προϊόντων (λ.χ. ETFs, κ.α.) και λειτουργικών χαρακτηριστικών (λ.χ. Volatility Interrupters, κ.α.) στα συστήματα συναλλαγών που υποστηρίζουν τη λειτουργία των Χρηματιστηριακών Αγορών του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση/ενεργοποίηση νέας λειτουργικότητας και σχετικών τεχνικών προδιαγραφών στο περιβάλλον παραγωγής των τεχνολογικών συστημάτων/υποδομών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στην πλευρά του ΧΑ αλλά και των Συμμετεχόντων (Μέλη, Αναμεταδότες Πληροφορίας, κ.α.) στις αντίστοιχες Αγορές ΧΑ, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες.

Τέλος, το Δ.Σ. του ΧΑ ενημερώθηκε και ενέκρινε τους όρους της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), όσον αφορά στις υπηρεσίες μετάδοσης (σε πραγματικό χρόνο) της Πληροφορίας ΧΑΚ σε Αναμεταδότες Πληροφορίας – πελάτες ΧΑ, μέσω της υφιστάμενης σύνδεσής τους στο σύστημα μετάδοσης του ΧΑ. Οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχονται σε ενδιαφερόμενους Αναμεταδότες Πληροφορίας ΧΑ από τις 30/10/2006, που ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ του ΧΑ και του ΧΑΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v