Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με απόντα τα blue chips

Ανοδικά κινήθηκε η πρώτη μετά τις αργίες των Χριστουγέννων συνεδρίαση αναφορικά με το Γ.Δ. έστω και αν η Σοφοκλέους ακολούθησε μάλλον εξ αποστάσεως τις μεγάλες ευρωαγορές. Έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους. Απόλυτα ισορροπημένη η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών τίτλων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με μικρά κέρδη έκλεισε ο Γ.Δ. στη πρώτη συνεδρίαση μετά τις Χριστουγεννιάτικες αργίες όπου τα κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν η σαφής μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών, η αδυναμία των περισσότερών δεικτοβαρών τίτλων να ωθήσουν υψηλότερα την αγορά, αλλά και η εξ αποστάσεως κίνηση της Σοφοκλέους έναντι των σημαντικών κερδών που κατέγραφαν οι μεγάλες ευρωαγορές.

Σε αυτή την περίπτωση - και αν παραμείνει το ίδιο σκηνικό - το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε επιμέρους μετοχές είτε διότι αυτές υποτίθεται ότι εσωκλείουν κάποια επιχειρηματική κίνηση είτε γιατί αντιπροσωπεύουν εταιρίες με ισχυρά θεμελιώδη και δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση.

Ελαφρώς ανοδική συνεδρίαση και στα παράγωγα με άκρως υποτονικές συναλλαγές και τους εκεί εμπλεκόμενους να αυξάνουν ελαφρώς τις υπερτιμήσεις στα ΣΜΕ της υψηλής. Τεχνικά δεν είχε αλλάξει κάτι και δεν πρόκειται να αλλάξει όσος ο Γ.Δ. κινείται μεταξύ 4.320- 4.405 μονάδων. Όμως διάπλαση ενός των δύο ακρών πιθανότατα θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τις μετοχές του FT 20 με κέρδη υψηλότερα του 2% αλλά όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικές συναλλαγές η 3Ε, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ (λόγω δημοπρασιών), απλά θετικό πρόσημο για Alpha, Eθνική, ΤΤ, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Intralot Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τιτάν, Αγροτικής και Eurobank.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Κύπρου, Εμπορική, Marfin, ΔΕΗ και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ, Motor Oil.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε σε ένα σχετικό στενό εύρος διακύμανσης (υψηλό ημέρας 4.393,3 χαμηλό 4.364,43), περίπου μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 4.378,33 μονάδες με άνοδο 0,3%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος ξεπέρασε τα 146 εκατομμύρια από τα οποία τα 22,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω του πακέτου στη Sato.

Απόλυτα μοιρασμένη η τελική εικόνα με 120 ανοδικές μετοχές και 120 πτωτικές, ενώ 8 τίτλοι σημείωσαν κέρδη από 6% έως 7,69%. Αναφορικά με τις επιμέρους μετοχές ξεχώρισαν οι Kleemman, Σάνυο, Imperio, Καραμολέγκος, Σφακιανάκης, Ακρίτας, Elmec, Λυμπέρης, ΣΙΔΜΑ. ΜΕΤΚΑ, Sato, Νεοχημική και Rainbow.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v