Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2007: H χρονιά των εξαγορών και συγχωνεύσεων

Το 2006 που ολοκληρώνει τον κύκλο του σε λίγες μέρες θα μείνει στην ιστορία σαν η χρονιά των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Αυτό όμως δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ αφού όλα δείχνουν ότι το 2007 έχει όλα τα εχέγγυα για να τα πάει ακόμη καλύτερα.

2007:  H χρονιά των εξαγορών και συγχωνεύσεων
Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν το 2006 ξεπέρασαν σε αξία το 1,6 τρισ. δολάρια στην Ευρώπη σύμφωνα με την Thomson Financial.

H αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων από και προς την Ελλάδα ξεπέρασαν τα 17 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας ένα μικρό ποσοστό του συνόλου.

Η επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την Ελλάδα ειδικότερα, η ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών με εξαίρεση την περίοδο Μαΐου - μέσα Ιουνίου, η διατήρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και η άφθονη ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η καλή μακροοικονομική εικόνα στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα ειδικότερα αναμένεται να διατηρηθεί την επόμενη χρονιά, αν και κάποια μικρή επιβράδυνση δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,4%-2,6% για το σύνολο της ευρωζώνης και 3,7%-4% για την Ελλάδα θεωρούνται ικανοποιητικοί.

Οι παραπάνω ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα οφέλη της αναδιάρθρωσης των προηγούμενων χρόνων και της επέκτασης σε νέες αγορές που επέλεξαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα αυξήσουν τα κέρδη τους ανά μετοχή από 6% έως 12% στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο και από 12% έως 18% στην Ελλάδα το 2007.

Αν λάβει κανείς επιπλέον υπόψη του τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών και τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες αμερικανικές, έχει έναν ακόμη λόγο να πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένης και της Σοφοκλέους, θα διανύσουν μία αξιοπρεπή πορεία.

Στο ίδιο συμπέρασμα φθάνει αν συγκρίνει τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών με εναλλακτικές μορφές επενδύσεων.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι καλές αγορές και το καλό κλίμα θεωρούνται αναγκαία αν και όχι ικανή συνθήκη για να καρποφορήσουν επιχειρηματικά ντιλ.

Το ντιλ της Εθνικής με την τουρκική Finansbank είναι ένα παράδειγμα. Όταν πρωτοανακοινώθηκε η συμφωνία τον Απρίλιο οι αγορές πήγαιναν ”πρίμα”. Όταν όμως η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μπήκε στην τελική ευθεία, οι αγορές ήλθαν τούμπα και τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα οι όροι της αύξησης να προσαρμοστούν στα δεδομένα της αγοράς εκείνη την περίοδο.

Δεν αποκλείεται το ντιλ να μην είχε κλείσει αν οι αγορές είχαν πάρει την κατηφόρα κατά την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που συνηγορούν υπέρ ντιλ μεγαλύτερης αξίας το 2007.

Πρώτον, τα private equity funds έχουν ”σηκώσει” πολλά λεφτά για εξαγορές αλλά δεν έχουν χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος. Το αχρησιμοποίητο ποσό εκτιμάται στα 250 δισ. δολάρια και άνω που μεταφράζεται σε αγοραστική δύναμη άνω του 1,2 τρισ. δολαρίων με βάση την αναλογία 80% χρέος και 20% ίδια κεφάλαια.

Η Ευρώπη θεωρείται προνομιακός χώρος λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων σε σχέση με τις ΗΠΑ για τα private equity funds, παρά το γεγονός ότι ο λόγος της αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) που πληρώνουν ανεβαίνει συνεχώς.

Δεύτερον, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν χαμηλότερο βαθμό μόχλευσης από αυτόν που θα έπρεπε για να έχουν ιδανική κεφαλαιακή διάρθρωση. Μπορούν λοιπόν να προβούν σε εξαγορές άλλων επιχειρήσεων.

Το γεγονός ότι η αποδοτικότητα των ελεύθερων ταμειακών ροών, δηλαδή των ελεύθερων ταμειακών ροών ανά μετοχή προς την τρέχουσα τιμή της μετοχής, είναι χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος δανεισμού μέσω εταιρικών ομολόγων προσφέρει έναν ακόμη λόγο στους επίδοξους αγοραστές να αναζητήσουν στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι ελεύθερες ταμειακές ροές ανά μετοχή νοούνται τα χρήματα που μένουν μετά την πληρωμή μερίσματος, την εξυπηρέτηση χρέους και τις επενδυτικές δαπάνες.

Αναμφισβήτητα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το αύριο. Άλλωστε δεν αποκλείεται τα πάντα να ανατραπούν αν π.χ. η οικονομία των ΗΠΑ μπει σε ύφεση το 2007.

Με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι το 2007 θα είναι μια νέα χρονιά-ρεκόρ για επιχειρηματικά ντιλ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην Ελλάδα όπου συνήθως τα προσωπικά και οικογενειακά ”γινάτια” έχουν πολλές φορές τον πρώτο λόγο.

Dr. Money



[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v