Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ”χαλαρό” βηματισμό προς το τέλος του έτους

Οι αναλυτές φαίνεται να διαφωνούν μόνο ως προς τη βραχυπρόθεσμη πορεία βασικών δεικτών και μετοχών, ενώ μακροπρόθεσμα υπάρχει σύμπνοια για άνοδο. ”Χαλαρά” προς το τέλος του έτους βαδίζει η αγορά, με τον τόνο να δίνεται από την τάση σε επιμέρους μετοχές, τις όποιες εξελίξεις, αλλά και φήμες κρατούν στο προσκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με χαλαρό ρυθμό οδηγούμεθα προς το τέλος της χρονιάς, με την πλειονότητα των αναλυτών (ξένων και ελλήνων) να εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τόσο αισιόδοξη για τη συνέχεια.

Η υπέρμετρα θετική διάθεση είναι αυτή που μας καθιστά περισσότερο προσεκτικούς, όχι βέβαια για τη μακροπρόθεσμη τάση των αγορών, όσο για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων με την αρχή του νέου έτους.

Από τη μια πλευρά ”τρέχουν” εξελίξεις σε αρκετούς κλάδους. Από την άλλη όμως η διεύρυνση του καλαθιού των μετοχών όπου θα μπορούν να γίνονται ανοικτές πωλήσεις (short selling), μας υποχρεώνει να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του μέτρου και στη συνέχεια να κινηθούμε.

Το θέμα των ΣΜΕ αφορά πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση, αυτήν που διαμορφώνεται για τις πρώτες συνεδριάσεις του ’07. Μέχρι τότε παρουσιάζουν, κατά την εκτίμησή μας, ενδιαφέρον οι εξελίξεις από το μέτωπο των Κύπρου-Πειραιώς, με την απαραίτητη... φημολογία να συντηρείται από διάφορες πηγές και τους βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώνουν σημαντικά κέρδη. Ούτως ή άλλως Κύπρου και Πειραιώς έχουν δώσει θεαματικές υπεραξίες μέσα στο 2006.

Έμμεσα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της Marfin Popular με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και με την ιδιαίτερα ισχυρή (και στον τραπεζικό κλάδο) Εκκλησία της Mεγαλονήσου. Όπως είναι γνωστό, η κυπριακή εκκλησία κατέχει άμεσα και έμμεσα το 18% της ελληνικής τράπεζας, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στο νησί.

Από τα επιμέρους, παρουσιάζει ενδιαφέρον η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος διορατικών αναλυτών για μετοχές ισχυρών κατασκευαστικών εταιριών σε μια περίοδο που σημαντικότατες συμβάσεις υπογράφονται και βρίσκουν τον δρόμο τους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως για ακόμη μια φορά Άκτωρ και Αθηνά αναλαμβάνουν έργο στη Ρουμανία, αξίας 83,5 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση της Ελγέκα να πουλήσει το 20% της Παλίρροιας έναντι 4,4 εκατ. ευρώ φέρνει πιο κοντά την εισηγμένη στο ενδεχόμενο απόκτησης ενός ”γερού” συμβολαίου με ένα από τα ιστορικότερα ονόματα της ελληνικής σοκαλατοποιίας.

Η επίσημη πρόταση του Ιατρικού για την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πηγές, δεν θα είναι η μόνη, καθώς το φιλέτο του ΕΕΣ ενδιαφέρει και άλλους του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση όμως επιβεβαιώνεται, πως παρά τις ομολογουμένως υπέρογκες αποτιμήσεις, ο κλάδος της υγείας παραμένει ”ζεστός” στο προσκήνιο.

Ενδιαφέρον ενδέχεται να κρύβει η κίνηση του ομίλου Χατζηιωάννου να αναπτύξει το σήμα Sprider στη βαλκανική αγορά, ξεκινώντας από τα Σκόπια.

Ειδικότερα για σήμερα παρουσιάζει ενδιαφέρον η συμπεριφορά μετοχών όπως της Aspis Bank, όπου μένει να φανεί κατά πόσο οι διαψεύσεις πείθουν τους εν δυνάμει αγοραστές, η μετοχή του Σαράντη μετά τη μικρή αναβάθμιση της τιμής στα 9,90 ευρώ από τη Marfin, η Sciens (Ηλέκτρα) εταιρεία συμμετοχών με χαρτοφυλάκιο πλούσιο σε υπεραξίες, ο Καλπίνης με αποτίμηση 58 εκατ. ευρώ και λογιστική αξία στα περίπου 82 εκατ. ευρώ, ο Κλουκίνας-Λάππας, καθ’ ότι προσεγγίζει πλέον τα 100 εκατ. ευρώ και θέτει υποψηφιότητα για ένταξη στη Μεγάλη Κατηγορία, και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v