Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς την ”κορυφή” έτους η Σοφοκλέους

Διεθνείς αγορές, συμφωνίες, εκθέσεις ξένων και αναβαθμίσεις, επιχειρηματικές προσδοκίες και η πάντα απαραίτητη… φημολογία οδηγούν προς την κορυφή έτους τη Σοφοκλέους. Αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές των Πειραιώς, Κύπρου και ΟΠΑΠ, σημαντική άνοδος για θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και υπεραποδόσεις για αρκετές μετοχές εταιριών από τον μεσαίο - χαμηλότερο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς την ”κορυφή” έτους διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης, καθώς το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και η αναβάθμιση πληθώρας εισηγμένων ευνοούν την υπεραντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών.

Μέχρι τις 14:10 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 4.380 μονάδες (υψηλό στις 4.396 μονάδες), με ικανοποιητικές συναλλαγές και σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές των Πειραιώς, Κύπρου και ΟΠΑΠ.

Από το μέτωπο Πειραιώς - Κύπρου (δες σχετικό θέμα), η μετοχή της πρώτης διαμορφωνόταν στα 24,24 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 24,42 ευρώ), της δεύτερης στα 10,56 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 10,60 ευρώ). Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, μέχρι την υψηλή τιμή των 28,36 ευρώ, ενώ η Εθνική κέρδιζε περίπου 0,6%.

Κατά περίπου 2% αντιδρούσε η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση υπεραπέδιδαν μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο. Η μετοχή της μητρικής διαμορφωνόταν στα 9,70 ευρώ, αν και τις εντυπώσεις ”έκλεβε” η Σιδενόρ, με μέγιστη τιμή ημέρας στα 8,58 ευρώ.

Για τη Σιδενόρ ζητούμενη είναι η άρση της επιτήρησης για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, κυρίως όμως οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο για λογαριασμό ξένων πελατών.

Στα 18,40 ευρώ διαμορφωνόταν η μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδος, ενώ τα ΚΑΕ κέρδιζαν κι άλλο έδαφος, από τα χαμηλά Νοεμβρίου, φθάνοντας σήμερα μέχρι και τα 15,42 ευρώ.

Όσον αφορά στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, φαίνεται πως έπειτα από επίμονη προσπάθεια διορατικών ”παικτών” εντοπίζεται η ξεκάθαρα υποτιμημένη μετοχή της Ναυπάκτου. Πρόκειται για απόλυτα εξειδικευμένη εταιρία, με μηδενικό δανεισμό και παραγωγή που δικαιολογεί τρεις βάρδιες για το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής χρήσης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 85.000 ευρώ, η δε μετοχή έφθανε στο 1,35 ευρώ.

Αναμενόμενη από διορατικούς ”παίκτες” η απόδοση της MLS με την τιμή να ξεπερνά το 1 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η συντήρηση της τάσης για τη Singular Logic (στα 4 ευρώ).

Η μετοχή της Νεοχημικής υπεραποδίδει κυρίως λόγω της κάλυψης που παρέχεται πλέον και από την Deutsche Bank με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ.

Για τη μετοχή της Vivere, έχει αναφερθεί και παλαιότερα πως η τρέχουσα αποτίμηση (αναμφίβολα υψηλή) θα δικαιολογούνταν μόνο στην περίπτωση που η εισηγμένη αποτελούσε ”ομπρέλα” κοινής λειτουργίας καζίνο της περιφέρειας (Ξάνθης, Ρίου).

Η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, μετά το πρόσφατο ”άδειασμα”, συνεχίζει ανοδικά φθάνοντας πλέον τα 3,22 ευρώ.

Η μετοχή της Κλουκίνας-Λάππας κερδίζει κι άλλο έδαφος στα 4,62 ευρώ, καθώς δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως χθες εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα της νέας αλυσίδας Colors and Beauty.

Στη μετοχή της Κούμπας σημειώνονται αυξημένες συναλλαγές, με την αποτίμηση να θεωρείται υψηλή (με βάση και τις υποχρεώσεις της), ενδεχομένως συμβατές όμως με την εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης. Η μετοχή του Κούμπα παρουσιάζει και διαγραμματικά ενδιαφέρον.

Η μετοχή της Elmec, εταιρίας που αναμφίβολα ευνοείται από τη λειτουργία του νέου Factory Outlet, φθάνει στα 2,66 ευρώ, ενώ ο Μουζάκης (με το πλουσιότατο χαρτοφυλάκιο ακινήτων) κερδίζει άλλο ένα 4,2%.

Ενδιαφέρουσα, καθότι στηρίζεται σε μια στρατηγικής σημασίας επιχειρηματική κίνηση, θεωρείται η αντίδραση της S&B προς τα 9,68 ευρώ. Να σημειωθεί πως η ολλανδική CEBO, το 50% της οποίας εξαγόρασε η ελληνική εταιρία, είχε προχωρήσει το 1976 σε κοινοπραξία με τον κολοσσό Halliburton.

Στις 14:25 ο Γενικός Δείκτης απείχε περίπου 17 μονάδες από τα υψηλά έτους, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα περίπου 185 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v