Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τα υψηλά η ”έξοδος” του 2006;

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον παρουσιάζει η ”αποχώρηση” του 2006, όσον αφορά στις ισορροπίες που διαμορφώνονται στις τράπεζες, ειδικότερα μετά την ”παρέμβαση” Χριστοδούλου για το θέμα της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο, ενεργοί ”παίκτες”, εγχώρια επενδυτικά σχήματα και... ιχνευτές επενδυτικών ευκαιριών δείχνουν να επιμένουν σε μετοχές επιλεγμένων εταιριών από τη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τα υψηλά έτους δείχνει να αποχαιρετά το 2006 η αγορά. Για τις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς, φαίνεται πως το ενδιαφέρον έχει μετριαστεί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε αντίθεση με τα μικρομεσαία όπου οι προσοδοφόρες βραχυπρόθεσμες κινήσεις συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Ενδεχομένως το ερώτημα που αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, έχει να κάνει με το πώς θα κλείσει η χρονιά για την Τράπεζα Κύπρου.

Η χθεσινή παρέμβαση Χριστοδούλου φαίνεται να θέτει τον πήχη για την όποιας μορφής συνεργασία με την Κύπρου υψηλότερα απ’ ό,τι αρχικά περίμενε η αγορά. Και γι’ αυτόν τον λόγο η παρέμβαση Χριστοδούλου αποκτά εύλογο ενδιαφέρον.

Σε επιμέρους κλάδους, όπου η ”μόχλευση” κρατεί καλά από την αρχή της χρονιάς, έχουν δρομολογηθεί (και διαδραματίζονται) ενδιαφέρουσες διεργασίες. Εδώ και καιρό, κατά την εκτίμησή μας, ένας πολύ θερμός κλάδος είναι αυτός της υγείας. Αυτό διότι τίθενται οι βάσεις για την ουσιαστικότερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας ένα πλέγμα που αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει και τον χώρο των ασφαλιστικών εταιριών.

Από αυτόν τον κλάδο κρατάμε καταρχήν την πλήρη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου του Υγεία (ομολογουμένως φιλόδοξο εγχείρημα), τον ρόλο της μονάδας Ερρίκος Ντυνάν (ανήκει ως γνωστόν στον ΕΕΣ) και δευτερευόντως τις ισορροπίες των... γιατρών στο Ιασώ.

Κλάδος που τελευταία συγκεντρώνει και πάλι θετικές εκτιμήσεις είναι αυτός των κατασκευών. Μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον οδικό υπεράξονα Πελοποννήσου, αρχικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, το... θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη. Αυτό ενδέχεται να έχει και βραχυπρόθεσμες συνέπειες, που πιθανόν να αποτυπώνονταν στο ταμπλό.

Στα επιμέρους, ο Μυτιληναίος συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις δικαιώνοντας παλαιότερους αλλά και νεότερους πιστούς. Στην Πειραιώς ΑΕΕΑΠ πραγματοποιήθηκαν ”πακέτα” (προφανώς του ομίλου) στα ιστορικά υψηλά της εισηγμένης. Στη Cyclon, μετά την ολοκλήρωση της μεσοπρόθεσμης συσσώρευσης και τη χθεσινή αντίδραση της μετοχής, έχουμε την εντύπωση πως οι εδώ και καιρό αναμενόμενες εξελίξεις μάλλον επισπεύδονται.

Στη Unibrain, όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνει ο ένας από τους βασικούς μετόχους (Μίνως Κυριακού). Από τον ίδιο χώρο θα επιμέναμε στην ”αθόρυβη” Λάμψα όπου οι βασικοί μέτοχοι εδώ και μήνες ενισχύουν μεθοδικά το ποσοστό τους, στη Δέλτα Project, στον Μουζάκη, στον Φουρλή (που φαίνεται να βρίσκει στήριξη στα 13,9 ευρώ), στο φιλόδοξο σχήμα της Science (αρκεί να επιβεβαιωθούν τα όσα μεγαλεπήβολα υπόσχονται οι διοικούντες), στα Folli Follie (σύμφωνα με την προσέγγιση της Πέννυς Κούτρα το 2007 μπορεί να είναι η χρονιά των Folli-Follie – KAE), στη Rainbow (το χθεσινό 10άρι δικαιώνει όσους επιμένουν το τελευταίο εξάμηνο), στην Ελληνική Τεχνοδομική (η μεσοπρόθεσμη συσσώρευσή της από τεχνικής πλευράς φαίνεται να οδηγεί σε ανοδική αντίδραση), στην Intracom, αλλά και σε αρκετούς ακόμη τίτλους με προστιθέμενη (μεγαλύτερη ή μικρότερη) αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v