Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εορταστική ατμόσφαιρα στο ΧΑ

Η διαμόρφωση της τιμής αρκετών μετοχών εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης σε υψηλά επίπεδα 2 και 3 ετών αποτελεί μια ισχυρή υποθήκη για την συνέχεια. Εβδομάδα εξελίξεων για τον τραπεζικό κλάδο με την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου να παραμένουν στο προσκήνιο. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Την επόμενη εβδομάδα θα φανεί αν μία προσοδοφόρος από πολλές απόψεις χρονιά θα μας αποχαιρετήσει με μια συνεργασία μεταξύ δύο τραπεζικών ομίλων. Είτε επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, να δούμε βέβαια και ποια μορφή μπορεί να έχει μια πιθανή συνεργασία των δύο ομίλων είτε όχι, το ουσιαστικό είναι πως το 2007 ξεκινά με μια σημαντική υποθήκη.

Είναι αυτή στην οποία προσβλέπουν στην πλειονότητα τους οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα η Citigroup και αφορά στην αναδιάταξη δυνάμεων και διαμόρφωση νέων ισορροπιών στον κλάδο ατμομηχανή της Σοφοκλέους.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως φεύγοντας το 2006, βρίσκει τον κλάδο με ακόμη έναν ισχυρό τραπεζικό πόλο, αυτόν που δημιουργείται με καταλύτη τη Marfin και την δυναμική που προσδίδει στον πέριξ αυτή χώρο.

Πόσοι άραγε μπορούσαν να προβλέψουν στην αρχή της χρονιάς τη δημιουργία του πόλου Λαϊκής- Marfin- Εγνατίας έτσι όπως αυτός διαμορφώνεται πλέον τόσο ως προς την αποτίμησή του όσο προς τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του.

Αναμφίβολα, η χρονιά φεύγει με χρήσιμη παρακαταθήκη και ενδιαφέρουσες- χρήσιμες ενδείξεις για τη συνέχεια.

Το γεγονός ότι μόνο χτες σε μόλις 5 μετοχές (Εθνική, Alpha Bank, OTE, Πειραιώς, Κύπρου) η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 170 εκατ. ευρώ, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση πως οι πανίσχυροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι Έλληνες συνεργάτες τους έχουν το πάνω χέρι στην αγορά μας.

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτοί οι παίκτες, οι οποίοι έχουν τη δύναμη και την ρευστότητα να χειραγωγήσουν (καλώς ή κακώς εννοούμενη) βασικούς δείκτες, μετοχές δείχνουν να μην έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να ξεκινήσουν το 2007 από μία σαφώς υψηλότερη αφετηρία, από ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες εκτιμούσανε.

Το γεγονός αυτό από μόνο του προσδίδει μια…αγριάδα στις αγορές, ανεβάζει την αδρεναλίνη, τον βαθμό επικινδυνότητας, συνάμα όμως το περιθώριο καταγραφής υπεραξιών (βεβαίως και σημαντικότατων ζημιών). Επίσης η διαμόρφωση της τιμής αρκετών μετοχών εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης σε υψηλά επίπεδα 2 και 3 ετών, αποτελεί μία επίσης ισχυρή υποθήκη για την συνέχεια.

Αυτό γιατί πιστεύουμε πως το στοίχημα της συνέχισης (ή όχι) της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συμμετοχή περισσότερων επενδυτικών δυνάμεων.

Μ. Γελ.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.378,36 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,49%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 3,76%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 2,65% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 3,15%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών (4,53%), των Ασφαλειών (8,20%), της Υγείας (7,14%), των Πρώτων Υλών (4,16%), της Τεχνολογίας (4,02%), των Κατασκευών (1,91%) και των Τηλεπικοινωνιών (5,25%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,28%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Τασόγλου (58,33%), Ευρωπαϊκή Πίστη (30,18%), Εικόνα- Ήχος (25,64%), Βιοκαρπέτ (23,24%), Πετζετάκις (23,20%), Sciens Συμμετοχών (21,88%), Logic Dis (20,61%), Ελεύθερη Τηλεόραση (20,44%), Ιμπέριο (19,79%) και Ασπίς Πρόνοια (17,09%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Εμπορικός Δεσμός (-16,67%), Προοδευτική (-9,38%), Αλμα Ατέρμων (-9,09%), Λυμπέρης (-8,08%), Ρεβόιλ (-7,58%), Αττικές Εκδόσεις (-7,41%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (-6,13%), ΓΕΝΕΡ (-5,56%), Δρομέας (-5,21%), ΟΛΘ (-5,20%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v