Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα το βλέμμα με βοήθειες από ”έξω”

Οι ισχυροί ”παίκτες” διεθνώς δείχνουν έτοιμοι να αποχαιρετήσουν τη χρονιά με νέα υψηλά εξαετίας. Το κλίμα φάνηκε χθες να φθάνει και στη Σοφοκλέους, όπου υπεραπέδωσαν κυρίως Alpha Bank, OTE και Cosmote. Πάντως για όσους παραμένουν επικεντρωμένοι στα καλά χαρτιά του μεσαίου χώρου, η ”γιορτή” στη Σοφοκλέους κρατά από την αρχή της χρονιάς, καθώς ο Mid 40 ξεπερνά πλέον σε απόδοση το 46%. Θετικοί και σήμερα οι οιωνοί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου, οι βασικοί δείκτες της Σοφοκλέους δείχνουν να οδηγούνται προς την καταγραφή νέων υψηλών.

Αρωγός το θετικό κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων, το κύμα συγχωνεύσεων, εξαγορών και επιχειρηματικών κινήσεων που ωθούν υψηλότερα βασικές μετοχές και δείκτες από Νέα Υόρκη, μέχρι Φρανκφούρτη και Λονδίνο, παρασύροντας όπως είναι λογικό και επόμενο και την ελληνική αγορά.

Άλλωστε ο πανίσχυρος αμερικανικός οίκος Citigroup στην τελευταία του ανάλυση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιβράβευε το ελληνικό, αναδεικνύοντας τη Σοφοκλέους και μετοχές επιλεγμένων ελληνικών ομίλων σε κορυφαίες επιλογές του.

Το ενδιαφέρον είναι πως η ελληνική αγορά δείχνει να οδηγείται προς νέα υψηλά, με την βοήθεια μόνο του τηλεπικοινωνιακού κλάδου και με τον τραπεζικό να δείχνει πως... βρίσκεται σε λήθαργο.

Είναι όμως έτσι; Από τη μια οι πιθανές εξελίξεις από το μέτωπο της Πειραιώς με την Τράπεζα Κύπρου, η ενδυνάμωση του ομίλου Marfin-Λαϊκής-Εγνατίας, από την άλλη η κινητικότητα στην Alpha Bank, η προοπτική που δίνεται για τον όμιλο της Εθνικής δια στόματος του προέδρου της, δίνουν την εντύπωση πως το 2007 θα είναι χρονιά καταλυτικών εξελίξεων για τον τραπεζικό κλάδο.

Βραχυπρόθεσμα η πιθανή καταγραφή μιας τρίτης υψηλής τιμής για φέτος δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα όλων εκείνων των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων που ούτως ή άλλως από την αρχή της χρονιάς εγγράφουν σημαντικά κέρδη, από τοποθετήσεις τους σε μετοχές εταιρειών του Mid 40, του SC 80, μέχρι και της συχνά-πυκνά λοιδωρούμενης ”περιφέρειας”.

Πάντα βραχυπρόθεσμα, καθ’ ότι αύριο λήγει στα Παράγωγα η σειρά μηνός Δεκεμβρίου, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στα επιμέρους. Στην κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στον κλάδο της λιανικής καυσίμων, με αιχμή την θεαματική βελτίωση της αποτίμησης της Revoil, την αντίδραση της Ελινόιλ και των αυξημένων συναλλαγών που πραγματοποιούνται εδώ και καιρό στη Cyclon.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι, λόγω παράδοσης, στον όμιλο Βιοχάλκο και τις θυγατρικές του, ενώ χρήζει αναφοράς η σύσταση της Deutsche Bank για τον Βωβό στα 25,9 ευρώ. Για τη μετοχή της Βωβός καταγράφηκε χθες υψηλή τιμή στα 24,70 ευρώ.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι σε μετοχές εταιρειών όπως Μουζάκης (αποτίμηση 62,6 εκατ. ευρώ), Υγεία, Ιατρικό Αθηνών, Elmec Sport (και λόγω αυξημένων συναλλαγών) και αρκετών ακόμη μετοχών από αυτόν τον χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v