Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γεννήτρια” υπεραξιών για το 2006 ο Mid 40

Με απόδοση που ξεπερνά το 45% από την αρχή του χρόνου, ο Mid 40 αναδεικνύεται σε… γεννήτρια υπεραξιών για αρκετούς ενεργούς ”παίκτες” της αγοράς μας. Σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς εκτιμάται πως θα παραμείνει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον των ”παικτών” όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αφορούν στην αγορά μεσομακροπρόθεσμα. Ωστόσο η διαμόρφωση ήπιων τάσεων - διακυμάνσεων για τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη και τον FTSE 20 επιτρέπει, διευκολύνει, την πιο ενεργό δραστηριοποίηση αρκετών εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, ιδιωτών και παραγόντων της Σοφοκλέους, σε ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Η υπεραπόδοση του Mid 40, με θετική μεταβολή που ξεπερνά το 45% από την αρχή της χρονιάς, επιβεβαιώνει εκ του αποτελέσματος τις κινήσεις ενεργών ”παικτών” που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και ισχυροποιούν τη θέση τους.

Στον Mid 40 περιλαμβάνονται μετοχές ομίλων, εταιριών από ένα ευρύτερο φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Στις κατασκευές (J&P Άβαξ, Ελληνική Τεχνοδομική, Τέρνα), ενέργεια (Ρόκας, Μέτκα), πληροφορική (Info-Quest), ακτοπλοΐα, μέχρι εξειδικευμένες δραστηριότητες (ΟΛΠ, Intralot, Frigoglass) και μεταλλοβιομηχανία.

Η υπεραπόδοση της πλειονότητας των μετοχών του 40άρη έχει δημιουργήσει ”φουρνιές” κερδισμένων επενδυτών (και λιγότερων κερδοσκόπων), έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ορισμένων διορατικών ξένων επενδυτικών οίκων και κατά τη γνώμη μας αποτελεί την καλύτερη ”μαγιά” για την επόμενη ”φουρνιά” επενδυτικών επιλογών.

Το αν αυτές θα είναι και πάλι από τον Mid 40 ή σε ένα μεγαλύτερο μέρος από τον SC 80, εξαρτάται πρωτίστως από τις ίδιες τις εταιρίες και τις διοικήσεις τους. Από αυτόν τον ευρύτερο χώρο καταδείχθηκε πως αρκεί μια κίνηση από την πλευρά, λόγου χάρη, του Υγεία, της Ευρωπαϊκής Πίστης, της Lamda Development, του Φουρλή, του Μυτιληναίου, για να ”μοχλευτεί” ένας ικανός αριθμός εισηγμένων.

Αυτό γιατί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό ο χώρος ”ζυμώνεται”, αναδιαρθρώνεται και ισχυροποιείται σταθερά.

Με την προϋπόθεση πως η πρώτη ταχύτητα του FTSE 20 δεν μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις μέχρι και την Παρασκευή, στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε (και γιατί όχι να… κερδοσκοπούμε).

Με βάση την εικόνα της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, ξεχωρίζουμε την αντίδραση έπειτα από συσσώρευση εβδομάδων της Info-Quest, το διακριτικό ”μάζεμα” του Μουζάκη από επαγγελματίες του είδους, την αντίδραση των Ελληνικών Καλωδίων σε νέα υψηλά, την απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώνεται στη Rainbow, πλέον στα 6 ευρώ, την υπέρβαση των 5 ευρώ για τη μετοχή της Autohellas, την ανοδική αντίδραση της Σιδενόρ και τη θετική διαγραμματική απεικόνιση αρκετών ακόμα τίτλων από αυτή την κατηγορία.

Σημείωση: Από τη σημερινή στήλη του ”Οικονομικού Παρασκηνίου” της ”Ημερησίας” αντιγράφουμε το παρακάτω, που κινεί και σε μας το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες.

”Κινητικότητα στις τράπεζες, με τη Marfin να πραγματοποιεί ένα πολύ μεγάλο placement του 15,32% της Λαϊκής και των 11,9 εκατ. μετοχών της Εγνατίας. Το placement θα ολοκληρωθεί σήμερα αν και μετά και το άνοιγμα και των αγορών στις ΗΠΑ, αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να επιτευχθεί υπερκάλυψη. Τι σημαίνει αυτό το placement; Θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί πρώτα, αλλά δεν αποκλείεται η Marfin να καταγράψει κέρδη της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ”.

Η στήλη προσυπογράφει και περιμένει την επόμενη κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v