Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα παράγωγα ”ρίχνουν” την τάση

Η λήξη της σειράς παραγώγων μηνός Δεκεμβρίου την Παρασκευή και η μάλλον αρνητική ”κλίση” συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών φαίνεται να δίνει περισσότερες πιθανότητες σε όσους ”βλέπουν” βασικές μετοχές χαμηλότερα. Ωστόσο, επιμέρους περιπτώσεις από τη δεύτερη ταχύτητα του 20άρη, του 40άρη αλλά και του μεσαίου χώρου μέχρι την... καλούμενη περιφέρεια, θα μπορούσαν να κρατήσουν ζεστό το μάλλον ήπιο –και λόγω ημερών- επενδυτικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τράπεζες και παράγωγα θεωρούνται οι κυριότεροι ρυθμιστές της τάσης για αυτή την εβδομάδα.

Μια εβδομάδα όπου πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατεί στις ξένες αγορές, καθώς η πλειονότητα των ενεργών ”παικτών” έχει ήδη κατοχυρώσει σημαντικό μέρος υψηλών υπεραξιών και εύλογα έχει κάθε συμφέρον να τηρεί στάση αναμονής μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ενδεχομένως και να βολεύεται από τη συντήρηση βασικών επιλογών τους σε ελκυστικά επίπεδα εν όψει της επόμενης χρονιάς.

Κατά την εκτίμησή μας, επιμέρους στοιχεία θα είναι αυτά που θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την τάση συγκεκριμένων εισηγμένων. Οι πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής έχουν φέρει την τιμή της σε... κομβικό σημείο, ενώ και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους όπως Alpha, Eurobank και ΟΠΑΠ, η τάση και λόγω λήξης Παραγώγων είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική.

Να δούμε πώς θα αντιδράσει, σήμερα - αύριο, η Εθνική, εάν μετά την τελευταία κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών ενεργοποιηθούν και πάλι προγράμματα αγορών στη μετοχή του ΟΤΕ και πώς θα διαμορφωθεί η συμπεριφορά μετοχών σηματωρών της δεύτερης ταχύτητας του 20άρη.

Η μετοχή της Πειραιώς φαίνεται να συγκεντρώνει αυτή την περίοδο την προσοχή της UBS, ενώ στην Coca Cola πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις διαχειριστών που επιλέγουν τίτλους με ”αμυντικά” χαρακτηριστικά.

Ο όμιλος της Marfin ”χτυπά” διαφημιστικά και στον χώρο των αμοιβαίων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Templeton στην Αθήνα, προσκεκλημένου του ομίλου MFG, με την αγορά να περιμένει κάποια έκπληξη.

Προσωπικά θα δίναμε μεγαλύτερη σημασία στην είσοδο της Fidelity στο Μ.Κ. του ομίλου, μετά την απόκτηση του 4,64% (από το χαρτοφυλάκιο Tosca) στην τιμή των 42 ευρώ ανά μετοχή.

Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα βρέθηκε κλιμάκιο της KBW και εκτός της επίσκεψής του στα... γραφεία της ΕΧΑΕ, ο ξένος οίκος φέρεται να ενδιαφέρεται και για κάτι περισσότερο, εν όψει του placement μετοχών Εγνατίας και Λαϊκής.

Από τα επιμέρους, χρήζει προσοχής η κινητικότητα στον χώρο της ενέργειας, η επαναφορά της Elmec, ενώ ”τρέχει” η διαφημιστική προβολή του νέου Factory Outlet στο Ελ. Βενιζέλος, οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Albio-Βιοκαρπέτ, η αποτίμηση της Fintexport, το νέο προϊόν της Apple που φέρνει η Rainbow, οι αυξημένες συναλλαγές και η άνοδος για τη μετοχή του Υγεία, αλλά και επιμέρους στοιχεία.

Από τη σημερινή στήλη In & Out (εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”), αναπαράγεται μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση που επιχειρήθηκε πρόσφατα για τη Μινέρβα από τον Χαμαιλέοντα.

Στη μετοχή του Μπενρουμπή φαίνεται πως η διοίκηση επιχειρεί την επαναφορά της εταιρίας, ενώ το νέο www.home.com τα πηγαίνει καλά στον Πειραιά. Θα επιμείνουμε για ακόμη μια εβδομάδα στη μετοχή του Κλουκίνα-Λάππα, στη μετοχή του Μυτιληναίου, λόγω της παρουσίασης του ομίλου σε ξένους θεσμικούς, στον Χαϊδεμένο, ενώ προσελκύει την προσοχή μας η ”πονηρή” συσσώρευση στον τίτλο της Unibrain.

Να σημειωθεί πως σήμερα ξεκινά με προσαρμοσμένη τιμή στο ταμπλό, λόγω προμερίσματος 0,55 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v