Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουρασμένα τα ”βαριά χαρτιά”

Προβληματίζει η τεχνική εικόνα ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών, ενώ θα πρέπει να προσεχθεί η επάνοδος των πωλήσεων στη μετοχή της Εθνικής. Αδύναμη εμφανίζεται η τάση για την πρώτη ταχύτητα του FTSE 20, ενώ εμφανώς μετριοπαθέστερη τακτική ακολουθούν ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα, που δραστηριοποιούνται στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αδύναμη εμφανίζεται η τεχνική εικόνα συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών. Μάλιστα, η τάση που διαμορφώνεται μετά τις 13:30, κυρίως στη μετοχή της Εθνικής, μας καθιστά επιφυλακτικούς ως προς τη βραχυπρόθεσμη φορά του FTSE 20.

Είναι άξιο αναφοράς πως στη μετοχή της Εθνικής, μετά την ”ανάσα” στα 34 ευρώ, οι πωλητές επιστρέφουν πιέζοντάς τη προς τα 33,70 ευρώ, επιτείνοντας την επιφύλαξή μας για τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις.

Επιπρόσθετα, η εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ, στα 22 ευρώ, μας οδηγεί στην εκτίμηση πως επιχειρείται κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών που ενδέχεται να αυξήσει την προσφορά σε μία περίοδο που οι εν δυνάμει αγοραστές έχουν κάθε λόγο να περιμένουν, και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μη ικανοποιητική θα θεωρούσαμε την τεχνική εικόνα και της μετοχής της Alpha Bank, στα 22,74 ευρώ, και κάπως καλύτερη αυτή της Eurobank, στα 26,16 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τον FTSE 20 ουσιαστική μεταβολή σημειώνεται για τις μετοχές της Motor Oil και Coca Cola, δευτερευόντως για Cosmote, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot και ΟΠΑΠ. Οριακά υψηλότερα διαμορφώνεται και η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου όπως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Δεδομένου ότι την επόμενη Παρασκευή λήγει η σειρά Συμβολαίων μηνός Δεκεμβρίου, θα θεωρούσαμε πολύ πιθανή την ενίσχυση της μεταβλητότητας και κατά πάσα πιθανότητα των πιέσεων σε ορισμένους δεικτοβαρείς τίτλους για τις επόμενες τουλάχιστον 1-2 συνεδριάσεις.

Αυτό φαίνεται πως έχουν κατά νου και ορισμένοι Έλληνες ”παίκτες”, οι οποίοι εμφανώς τηρούν μετριοπαθέστερη στάση τις τελευταίες ημέρες.

Είναι ενδεικτικό πως από το ευρύτερο μέρος της αγοράς λίγες είναι οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν. Λόγω των εξελίξεων χρίζει αναφοράς η μετοχή της Βαλκάν (η επέκταση του σκοπού και δραστηριότητας της εταιρίας αποφασίζεται σήμερα), της Albio (καθώς ολοκληρώθηκε η πώληση ιδίων μετοχών), θυγατρικών του ομίλου της Βιοχάλκο (για ευνόητους λόγους) και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Γενικότερα θα λέγαμε πως η εικόνα της αγοράς μας υποχρεώνει να κρατήσουμε μικρότερο ”καλάθι” για τη συνέχεια και αναφερόμαστε για τις επόμενες τουλάχιστον 1-2 συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v