Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η απόφαση για ”πάγωμα” της πώλησης της ΤΙΜ, τα προβλήματα στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, η διεκδίκηση μιας ακόμα σερβικής εταιρίας από τη Νεοχημική, οι εξελίξεις στην ΕΧΑΕ, είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η απόφαση για ”πάγωμα” της πώλησης της ΤΙΜ, τα προβλήματα στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, η διεκδίκηση μιας ακόμα σερβικής εταιρίας από τη Νεοχημική, οι εξελίξεις στην ΕΧΑΕ, είναι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

TIM: Οι βασικοί μέτοχοι της ΤΙΜ, Texas Pacific Group και Apax Partners, με επιστολή τους προς τους εργαζομένους της εταιρίας, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να ”παγώσουν” -προς το παρόν τουλάχιστον- τη διαδικασία πώλησης, καθώς οι προσφορές που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, αν και ήταν σε υψηλό τίμημα, δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική εικόνα της εταιρίας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, η ΤΙΜ σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων υψηλής απόδοσης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

ΟΤΕ: Τρία ”αγκάθια” προέκυψαν στο θέμα της εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ, αναφέρει το ”Βήμα”. Οι εργαζόμενοι κήρυξαν χθες ”πόλεμο” κατά της ιδιωτικοποίησης και θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΟΤΕ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom έστειλε μήνυμα ότι στις προτεραιότητές του είναι να κάνει οικονομίες περίπου 5 δισ. ευρώ για την εταιρία και δεν σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε εξαγορές. Όπισθεν ”ολοταχώς” για την εξαγορά του ΟΤΕ φαίνεται να έβαλε και η ισπανική Telefonica.

Intralot: Κανονικά συνεχίζονται οι δραστηριότητες της Intralot στην Τουρκία, όπως διευκρινίζει η εταιρία σε ανακοίνωσή της, με αφορμή φήμες που την ήθελαν να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη διαχείριση της λοταρίας στη γειτονική χώρα.

Νεοχημική: Στη διεκδίκηση μιας ακόμη σερβικής βιομηχανίας προχωρεί ο όμιλος της Νεοχημικής. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, στο ”στόχαστρο” βρίσκεται η Fabrika Maziva Krusevac, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Στον σχετικό διαγωνισμό, η Νεοχημική κατέθεσε προσφορά 10,1 εκατ. ευρώ και δεσμεύεται για επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Θέμα χρόνου είναι η πρόσληψη και δεύτερου συμβούλου –μετά τη Macenzy- για την ΕΧΑΕ, γράφει η ”Καθημερινή”. Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε μέσα στο 2007 να γίνει η στρατηγική κίνηση που θα περιλαμβάνει είτε εξαγορά είτε συμμαχία με ξένο χρηματιστήριο της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Σ. Καπράλος, υποστήριξε ότι εξετάζεται η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους για το 2007.

Alpha Ασφαλιστική: Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την ανάπτυξη του γαλλικού ομίλου ΑΧΑ στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της σύμβασης που σύναψε με την Alpha Bank για την εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, γράφει η ”Ναυτεμπορική”, η ολομέλεια της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής σε πρόσφατη συνεδρίασή της ενέκρινε την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στον γαλλικό όμιλο, θεωρώντας ότι δεν δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα σημαντικού επηρεασμού του ανταγωνισμού στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Τράπεζα Κύπρου: Συγκεκριμένη τοποθέτηση από την πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου σε ό,τι αφορά την πρόθεση συνεργασίας που έχει εκφραστεί από την Τράπεζα Πειραιώς περιμένει η διοίκηση της δεύτερης, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Μ. Σάλλας. Ανέφερε επίσης ότι η Πειραιώς δεν ενδιαφέρεται σε αυτή τη φάση για εξαγορές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική σημασία που έχει για τις εγχώριες τράπεζες η εδραίωσή τους σε αγορές των Βαλκανίων και της εγγύς Ανατολής.

Ολυμπιακά Ακίνητα: Πέντε εταιρίες και σχήματα κατέθεσαν προσφορές για το ολυμπιακό ”φιλέτο” του Αγίου Κοσμά. Προσφορές κατέθεσαν οι εξής: Intrakat-Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΓΒ-Ακροπόλ Χαραγκιώνης-Lambert Smith Hampton Ελλάς, Σείριος, S.CAPE (J&P Άβαξ-ΓΕΚ-Βιοτέρ-Μοτοδυναμική), Waterfront, Αιγαίον Όιλ-Hellenic Environmental Center-Majestic Marine Company-Oceanic Cruise-Γατζούλας-Παντεχνική.

Σοφοκλέους: Μπορεί οι τεχνικοί αναλυτές να δηλώνουν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση στη Σοφοκλέους παραμένει ανοδική, ωστόσο η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει επί του παρόντος μια διόρθωση, για το μέγεθος της οποίας οι απόψεις διίστανται, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο, με τίτλο ”28 μετοχές για… άμυνα!”. Υπό αυτά τα δεδομένα, συνεχίζει το άρθρο, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που από τη μια πλευρά δεν θέλουν να ”κατέβουν από το τρένο” της Σοφοκλέους, από την άλλη όμως θέλουν να περιορίσουν τις ενδεχόμενες απώλειές τους, στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο. Αναζητούνται, λοιπόν, ”αμυντικές” μετοχές.

Αναπτυξιακός Νόμος: Επιδοτήσεις που μπορεί να φθάνουν μέχρι το 60% για επενδύσεις στον τριτογενή τομέα και σε κάποιες περιφέρειες της χώρας, πλαφόν στο 40% των ενισχύσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και ειδικά κίνητρα για μικρές επιχειρήσεις προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τα έτη 2007-2013.

Πολιτική: Υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. σε πλήρη σύνθεση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, άσκησε χθες δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για απραξία, μεταρρυθμιστική ατολμία και κρατικό καρτέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v