Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση με τη δεύτερη ομάδα

Απαρχή ανοδικής αντίδρασης ή ευκαιρία ρευστοποιήσεων πριν την κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η Σοφοκλέους, καθώς η εικόνα του τραπεζικού κλάδου δεν έπεισε, ενώ για το θετικό πρόσημο του Γ.Δ. ”φρόντισε”, πλην της Εθνικής, η πρώτη εφεδρεία των δεικτοβαρών τίτλων, όπως Εμπορική, Βιοχάλκο, Motor Oil, Τιτάνας και Ελληνικά Πετρέλαια.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Περίπου αναμενόμενη ανοδική αντίδραση που έτσι την εξέλαβε ένα σημαντικό μέρος των εμπλεκομένων και θεωρώντας την ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων, προχώρησε σε σημαντικές πωλήσεις ακόμα και σε τίτλους που είχαν ”ταλαιπωρηθεί” κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, δηλαδή Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, μόνο η Εθνική κατόρθωσε να καταγράψει κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, όμως και αυτό ακόμα για να συμβεί ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 2 εκατ. τεμάχια.

Αντίθετα, σαφώς καλύτερη ήταν η εικόνα στη λεγόμενη δεύτερη σειρά των δεικτοβαρών μετοχών, όπως Εμπορική, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Motor Oil και Τιτάνα, ενώ ο ΟΤΕ παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει ιδιαίτερα αξιόλογο ποσοστό, οι δημοπρασίες μείωσαν σημαντικότατα τα ημερήσια κέρδη του.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, καθώς δεν διαβλέπουν ιδιαίτερες ανοδικές διαθέσεις στις περισσότερες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ενώ αντίθετα επισημαίνουν την κινητικότητα που συνεχίζεται σε αρκετούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, έστω και αν ο δείκτης παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς η σημερινή ανοδική αντίδραση δεν κατόρθωσε να στείλει τον FTSE υψηλότερα ούτε από την πρώτη αντίσταση που οριοθετείται μεταξύ 2.299 και 2.303, ανοδική διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 2.311-2.315 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν υπάρξουν τρία κλεισίματα υψηλότερα των 2.335 μονάδων οποιαδήποτε ανοδική κίνηση μόνο ως αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί.

Ο Γενικός Δείκτης σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.226,45 μονάδες, όμως υποχώρησε σχετικά και έκλεισε περίπου στο μέσο της ημερήσιας διαδρομής και συγκεκριμένα στις 4.210,91 μονάδες, με κέρδη 0,45%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 351 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 54,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της Βιοχάλκο, των 2 ποσοστιαίων μονάδων οι μετοχές των Εμπορικής, Motor Oil και Τιτάνα, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Cosmote, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli-Follie, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού και Αγροτικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Τράπεζα Κύπρου και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με όχι ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, που όμως αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες πράξεις έγιναν υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη κάτι που μείωσε σχετικά τις υποτιμήσεις.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων και η τελική εικόνα, με 141 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών και 10 τίτλοι με κέρδη από 6% έως 13,64%.

Όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν οι κοινός και προνομιούχος τίτλος της ΑΕΓΕΚ, Μπενρουμπή, Ντιονίκ, Elmec Sport, ΚΛΜ, Ναυτεμπορική, Ευρωπαϊκή Πίστη, Πλαστικά Θράκης, Δομική Κρήτης, ενώ λίγο υψηλότερα τουλάχιστον αίσθηση δημιουργεί η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο του Ηρακλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v