Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ολα ανοικτά” στη Σοφοκλέους

Καμία ουσιαστική αλλαγή του σκηνικού όσον αφορά FTSE και Γενικό Δείκτη, που παρά το θετικό ξεκίνημα έκλεισαν χαμηλότερα, αφού έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους. Με διαθέσεις διόρθωσης ο ΟΤΕ, στο χαμηλό ημέρας Εθνική- ΟΠΑΠ. Στο υψηλό ημέρας, δημιουργώντας θετική έκπληξη, η Πειραιώς.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνέχισε από εκεί που σταμάτησε την Παρασκευή η Σοφοκλέους, καθώς για μία ακόμα συνεδρίαση και πλην της θετικής έκπληξης που ήρθε προς το τέλος από τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, οι υπόλοιποι τραπεζικοί δεικτοβαρείς τίτλοι δεν έδειξαν διαθέσεις σημαντική ανοδικής αντίδρασης ή και κάποιοι έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις διαθέσεις διόρθωσης στον ΟΤΕ και κατά δεύτερο λόγο στην Intralot, αλλά και το κλείσιμο του ΟΠΑΠ μετά τις δημοπρασίες στο χαμηλό ημέρας, δημιούργησαν ικανές συνθήκες προκειμένου ο δείκτης να κλείσει και πάλι με αρνητικό πρόσημο και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,7 περίπου.

Τεχνικά η εικόνα του FTSE δείχνει να προβληματίζει εντονότατα (έχει σαφώς χειρότερη εικόνα από αυτή του Γενικού Δείκτη) καθώς έχασε τόσο τη στήριξη των 2.315 μονάδων (είχε διασωθεί υψηλότερα αυτής στη συνεδρίαση της Παρασκευής), όσο και αυτή των 2.311, κλείνοντας οριακά υψηλότερα από την επόμενη στήριξη που οριοθετείται στις 2.308 μονάδες, καθοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τις επόμενες στηρίξεις στις 2.302 και 2.297 μονάδες.

Αντίθετα, σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης οι αντιστάσεις στις 2.315 και 2.331 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, πλην της Πειραιώς που προαναφέρθηκε και η οποία μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε στο υψηλό ημέρας (+2,42%), κανένας άλλος τίτλος δεν κατόρθωσε να καταγράψει κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ με απλά θετική μεταβολή έκλεισαν Alpha Bank, Αγροτική, Γερμανός (υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας προσφοράς στα 19 ευρώ), ΔΕΗ, Cosmote, Motor Oil, Τιτάνας και Folli-Follie.

Αντίθετα, πλην των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola, Κύπρου και Εθνική (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης ελάχιστα λεπτά κράτησε τα αρχικά κέρδη και το θετικό πρόσημο, από εκεί και πέρα κινήθηκε μόνιμα στο κόκκινο, διπλή πρόσκρουση (που κρίνεται τεχνικά θετική) στην περιοχή των 4.202 μονάδων και ασθενική αντίδραση με τελικό κλείσιμο στις 4.211,84, με απώλειες 0,70%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ (σαφώς μειωμένος σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις) από τα οποία τα 18,8 αφορούσαν πακέτα.

Πτωτική συνεδρίαση με μικρότερη σχετικά ένταση στην αγορά παραγώγων, χωρίς ιδιαίτερα αξιοσημείωτες συναλλαγές, που όμως είχε σαν αποτέλεσμα τη σχετική μείωση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές έναντι 161 πτωτικών και 15 τίτλοι με απώλειες από 5% έως 18,52%.

Όσον αφορά τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν ΚΑΕ και Αλουμίνιον της Ελλάδος και από τις χαμηλότερες Βαλκάν, Imperio, Καραμολέγκος, Vivere, Alsinco, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Παΐρης, Σωληνουργεία Κορίνθου, Δρομέας, AutoHellas, Μουζάκης, Καλπίνης, Σίδμα, Βογιατζόγλου, Olympic Catering και Mevaco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v